Балик – це одна з найпопулярніших холодних закусок, які часто присутні на святкових столах. Готувати його можна самостійно з різних видів м’яса та риби. У статті ми зібрали 10 найбільш смачних рецептів балика.
Балик із сома в домашніх умовах
Філе сома відмінно підходить для приготування балика в домашніх умовах. Така закуска виходить ситною, ніжною і дуже смачною.
Інгредієнти
- Сом 2 кг
- Сіль 300 гр. велика
Приготування
-
Приготувати балик у домашніх умовах дуже просто. Тушку сома добре помийте та обробіть. Потім зробіть надріз по хребту і видаліть його. Також витягніть із філе великі кісточки.
-
Філе сома наріжте шматочками по 5-6 сантиметрів завтовшки.
-
Складіть філе в ємність і щедро просипте сіллю. Можна укласти рибу в кілька шарів. Помістіть ємність на 2 доби в холодильник.
-
Через 2 доби дістаньте філе з холодильника, промийте водою від залишків солі та підвісьте рибу в прохолодному місці на 2-3 доби.
-
Готовий балик із сома подавайте на стіл у вигляді нарізки.
Смачного!
Як приготувати балик із товстолобика
Для приготування балика найкраще підходить дуже велика риба. Наприклад, товстолобик. Крім риби вам знадобиться крупна сіль і час для маринування філе та його сушіння.
Час готування: 11 діб.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 20.
Інгредієнти:
- Товстолобик – 5 кг.
- Сіль велика – 500 гр.
Процес приготування:
1. Товстолобика очистіть від луски, випатрайте та відокремте філе від кісток.

2. Філе наріжте порційними шматками. Найкраще для засолювання використовувати скляну або емальовану ємність.

3. Філе викладіть шарами та добре просипте сіллю.

4. На рибу покладіть плоске блюдо, зверху встановіть гніт. Помістіть рибу на 7 днів у холодильник.

5. Після цього вимочіть філе товстолобика у воді, кожні 1,5-2 години міняйте воду. Далі рибу необхідно підвісити і залишити ще на 2-4 дні в прохолодному місці.

6. Балик із товстолобика подавайте як закуску.

Смачного!
Простий і смачний рецепт балика зі свинини
Балик зі свинини є найпоширенішою м’ясною закускою, яку можна приготувати в домашніх умовах. Щоб приготувати цей делікатес у домашніх умовах, краще взяти корейку або філе. Шматки мають бути досить товстими, щоб м’ясо в результаті рівномірно просолилося і залишилося соковитим.
Час готування: 10 днів.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 5.
Інгредієнти:
- Свинина – 1 кг.
- Сіль велика – 3 ст.л.
- Цукор – 0,5 ст.л.
- Перець чорний мелений – 2 ч.л.
- Приправа суха – 1 ч.л.
- Майоран – 1 ч.л.
- Кмин – 1 ч. л.л.
- Насіння гірчиці – 2 ч.л.
Процес приготування:
1. Свинину помийте і просушіть паперовими серветками.

2. Добре натріть м’ясо сіллю, цукром і чорним перцем, покладіть у скляну ємність, закрийте кришкою і залиште в холодильнику на 5 днів.

3. На другий день ємність встановіть під невеликим нахилом, щоб зайва рідина виходила з-під м’яса. Один раз на добу м’ясо перевертайте.

4. Після першого етапу обітріть м’ясо паперовими рушниками, натріть сухими приправами, майораном, кмином і гірчицею. Оберніть м’ясо в марлю, складену в три стоячи, перев’яжіть товстою мотузкою. У такому вигляді підвісьте м’ясо прямо на кухні та залиште на 4-5 днів.

5. Після закінчення зазначеного часу помістіть балик у холодильник. Подавайте м’ясо як закуску в охолодженому вигляді.

Смачного!
Як приготувати балик із курячої грудки в домашніх умовах
Курячий балик на відміну від свинячого або яловичого менш калорійний. Особливо гарна куряча грудка, яка містить мінімальну кількість жирів, але, незважаючи на це, володіє високою поживністю. Пропонуємо вам приготувати домашній балик із курячого філе.
Час готування: 24 години.
Час приготування: 25 хв.
Порцій: 3.
Інгредієнти:
- Грудка куряча – 3 шт.
- Сіль морська – 250 гр.
- Суміш перців – 1ст.л.
- Суміш пряних трав – 1 ст.л.
- Лист лавровий – 10 шт.
- Коньяк – 25 мл.
- Горілка – 25 мл.
Процес приготування:
1. Лавровий лист подрібніть. У мисці змішайте сіль, мелений перець, пряні трави та лавровий лист.

2. Курячу грудку помийте та промокніть паперовими рушниками.

3. У пряну суміш додайте коньяк і горілку, перемішайте.

4. На дно форми викладіть половину пряної суміші, на неї щільним шаром покладіть філе.

5. Зверху на м’ясо викладіть пряну суміш, що залишилася, щоб вона повністю покрила філе. Форму закрийте кришкою і залиште в холодильнику на 24 години.

6. Через 24 години дістаньте форму з м’ясом із холодильника.

7. Курячу грудку промийте під проточною водою.

8. Добре просушіть м’ясо паперовими рушниками.

9. Оберніть куряче філе в марлю або тонку бавовняну тканину, зберігайте в холодильнику.

10. Балик наріжте тонкими скибочками, подавайте на стіл у будні та свята.
Смачного!
Покроковий рецепт приготування балика з коропа
В’ялена риба є оригінальним частуванням, з нею будь-який стіл матиме урочистий і багатий вигляд. Короп – досить велика риба з великими кістками, вона підходить для приготування домашнього балику. Як правильно зробити таку закуску, ви дізнаєтеся з нашого рецепта.
Час готування: 3 тижні.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 10-15.
Інгредієнти:
- Короп – 5 кг.
- Сіль велика – 1,5 кг.
- Цукор – 3-4 ст. л.л.
Процес приготування:
1. Тушку коропа очистіть від луски і видаліть нутрощі, добре помийте.

2. Далі відокремте філе від кісток.

3. Наріжте філе шматками по 5-6 сантиметрів завширшки.

4. Одну половину солі змішайте з цукром. На дно ємності всипте сіль викладіть філе коропа шарами, щедро просипаючи сумішшю солі та цукру. Зверху засипте рибу сіллю, встановіть гніт і помістіть у холодильник на 3-5 днів.

5. Після засолювання філе необхідно вимочити в холодній воді протягом 7-8 годин, міняйте воду кожні 1,5-2 години. Потім рибу просушіть і кожен шматок обмотайте шпагатом, щоб він тримав форму. Підвісьте філе в прохолодному місці на кілька днів.

6. Після цього знову приберіть коропа під гніт на кілька днів і потім знову підвісьте в прохолодному місці, але вже на кілька тижнів. За цей час балик дійде до потрібної кондиції та буде готовий до вживання.

Смачного!
Дуже смачний домашній балик із сазана
Балик являє собою філейні частини риби, в’ялені у великій кількості солі. В’ялити найкраще тільки свіжу рибу, наприклад, великого сазана. Цей вид риб не вбирає запах річкової твані, і балик із нього виходить дуже смачним.
Час готування: 10-11 діб.
Час приготування: 180 хв.
Порцій: 32.
Інгредієнти:
- Сазан – 16 кг.
- Сіль – 1 кг.
- Цукор – 0,5 кг.
- Оцет 6 % – 250 мл.
Процес приготування:
1. Тушку сазана охолодіть, зніміть шкірку і випатрайте, потім добре помийте.

2. Філе необхідно відокремити від кісток і нарізати шматками приблизно одного розміру. Філе ще раз добре помийте, щоб позбутися залишків крові.

3. Рибу складіть в об’ємну ємність, залийте водою і додайте оцет, залиште на 2-3 години, це дасть змогу позбутися бактерій.

4. Сіль і цукор змішайте. В отриманій суміші обваляйте всі шматки філе.

5. Дно ємності, де солитиметься сазан, просипте сумішшю солі та цукру. Шарами укладіть філе, кожен шар додатково просипайте сіллю і цукром. Зверху покладіть дерев’яну дошку і встановіть гніт вагою не менше 4 кілограм.

6. Поставте форму в холодильник, після першої доби, злийте рідину, що утворилася, закрийте контейнер кришкою і тримайте рибу в холодильнику ще 3 доби. Після цього частини філе добре промийте водою.

7. Потім вимочіть рибу у воді протягом 7-8 годин, за цей час воду необхідно поміняти не менше 3 разів. Якщо немає можливості залишити рибу в холодильнику, то можна заздалегідь заморозити пляшки з водою і покласти їх у ємність. Після цього шматки риби необхідно відважити. Балик буде готовий уже через добу. Якщо ви хочете отримати більш сухе м’ясо, то тримайте 2-3 доби.

8. Балик виходить просто смакота.

Смачного!
Ніжний і м’який балик із кети
Солона в’ялена риба завжди користується величезним попитом у звичайний час і на свята. Готувати таку закуску вдома зовсім нескладно, проте потрібно запастися терпінням. У цьому рецепті ми розповімо, як приготувати смачний балик із кети.
Час готування: 1-4 тижні.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 10.
Інгредієнти:
- Кета – 1 кг.
- Цукор – 30 гр.
- Сіль морська – 150 гр.
Процес приготування:
1. Для приготування балика підготуйте свіжу рибу, сіль і цукор.

2. У тушки риби відріжте реберну частину.

3. У відповідну для засолювання ємність всипте сіль і цукор. Добре обваляйте рибу в цій суміші з усіх боків. Далі на рибу встановіть гніт і відправте її в холодильник на 2-3 дні.

4. Після цього промийте тушку в дуже холодній воді кілька разів. Далі залийте рибу водою і залиште на 1-3 години.

5. Потім рибу наколіть на шпажки і підвісьте в прохолодному провітрюваному місці на 1-4 тижні.

6. Готовий балик наріжте тонкими пластинками та подавайте на стіл.

Смачного!
Як зробити смачний балик із судака вдома
Судак на відміну від товстолобика та коропа не має такої кількості жиру, але з нього також виходить дуже смачний балик. Крім того, що у вас на столі буде смачна закуска, ви ще таким способом надовго збережете багатий улов.
Час готування: 9-10 діб.
Час приготування: 80 хв.
Порцій: 10.
Інгредієнти:
- Судак – 1,5-2 кг.
- Сіль кам’яна – 1 кг.
- Перець духмяний горошком – 5-6 шт.
- Коріандр – 1 ст.л.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Цукор – 3 ст.л.
Процес приготування:
1. Тушку судака необхідно почистити, випатрати і добре помити всередині та зовні. Після цього розріжте рибу вздовж хребта і розділіть на дві частини, видаліть кістки.

2. У мисці змішайте сіль, цукор і сухі спеції.

3. Філе наріжте шматками по 5-6 сантиметрів завширшки і добре просипте їх підготовленою сумішшю спецій і солі. Встановіть зверху гніт і залиште рибу солитися в холодильнику на 2-4 дні.

4. Після засолювання філе необхідно вимочити у воді протягом 12-18 годин, воду періодично необхідно міняти, а потім. Далі просушіть рибу і підвісьте її на гачки в прохолодному місці на 3-4 дні.

5. Після цього оберніть рибу в чисту марлю або бавовняну тканину і через 1-2 дні закуска буде готова. Балик із судака наріжте тонкими шматочками та подавайте на стіл.

Смачного!
Соковитий і ніжний балик з осетра
Традиційно з осетрини готують дивовижний балик. Закуска виходить ніжною і соковитою – те, що потрібно для частування гостей на святковому застіллі. Ми розповімо, як приготувати балик у домашніх умовах.
Час готування: 9 діб.
Час приготування: 90 хв.
Порцій: 10.
Інгредієнти:
- Тушка осетра – 1-1,5 кг.
- Сіль морська – 0,8-1 кг.
- Перець чорний – за смаком.
- Ялівець – 1-2 ягоди.
Процес приготування:
1. Тушку осетра випатрайте і добре помийте. Зробивши надріз по хребту, розділіть її на дві частини, з філе видаліть великі кістки.

2. Візьміть скляну форму для засолювання, всипте на дно товстий шар солі. На нього викладіть філе осетра.

3. Засипте рибу сумішшю солі та приправ, залиште в холодному місці на 5-7 днів.

4. Після цього промийте рибу в холодній воді та замочіть її на 5-7 годин, щоб позбутися надлишків солі. Воду слід міняти раз на півгодини.

5. Далі рибу необхідно підвісити в прохолодному провітрюваному місці на 1-2 дні. Балик готовий, можна подавати частування на стіл.

Смачного!
Балик зі скумбрії в домашніх умовах
З такого доступного інгредієнта, як тушка скумбрії і невеликої кількості спецій можна приготувати дивовижний балик. Це смачний і поживний продукт, який можна подати як закуску на свято або влаштувати посиденьки з друзями під келих холодного пива.
Час готування: 3-4 доби.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 2.
Інгредієнти:
- Скумбрія – 2 шт.
- Цукор – 0,25 ст.л.
- Сіль – 1 ст.л.
- Гірчиця – 1 ч.л.
Процес приготування:
1. Скумбрію випотрошіть і добре помийте під проточною водою.

2. Тушку розріжте по хребту та відокремте філе від кісток.

3. Викладіть частини філе в ємність, де вони солитимуться.

4. Змастіть рибу сіллю, цукром і гірчицею з обох боків. Залиште скумбрію маринуватися на добу в холодильнику.

5. Після цього промийте тушки холодною водою і промокніть паперовими рушниками. Далі проткніть філе дерев’яними шпажками і підвісьте на 2 дні.

6. Смачний делікатес готовий, наріжте його порційно та подавайте на стіл.

Смачного!