Царське (смарагдове) варення з аґрусу – це дивовижний смак і безліч корисних вітамінів в одній баночці. Як тільки настане сезон, не полінуйтеся назбирати трохи цієї казкової ягоди. Варення з неї виходить запашне з легким вишуканим смаком. Крім того, аґрус добре поєднується з ягодами, фруктами і навіть горіхами. А значить можна нескінченно експериментувати, створюючи нові смаки!
Класичний рецепт царського варення з аґрусу
Приготуємо по-справжньому царське варення, в яке була закохана ще Королева: ласощі смарагдового кольору, зварені зі злегка недостиглих ягід солодкого аґрусу без єдиної кісточки. Такий десерт потребує часу, адже необхідно витягти насіння з кожної ягоди, проте, в результаті ми отримуємо неймовірно смачне й ароматне варення.

Інгредієнти
- Аґрус 1 кг
- Цукор-пісок 1 кг
- Вода 5 ст.
- Горілка 50 мл.
- Стручок ванілі 1 шт.
- Лимонна кислота 1 ч.л.
- Листя вишні 100 гр.
На порцію Калорії: 205 ккал Білки: 0.3 г Жири: 0.1 г Вуглеводи: 52 г
Приготування
-
Як приготувати царське (смарагдове) варення з аґрусу? Злегка зеленувату ягоду ретельно промиваємо під струменем води і відкидаємо на друшляк, даючи змогу стекти надлишкам рідини. Після, надрізаємо кожну ягоду і, озброївшись маленькою ложечкою, виймаємо кожну кісточку без винятку.
-
Підготовлений компонент укладаємо у велику ємність і заливаємо дуже холодною водою (бажано також додати лід), залишаємо за кімнатної температури приблизно на 5-6 годин.
-
Після закінчення часу, в каструлі кип’ятимо п’ять склянок води з листям вишні та лимонною кислотою – проварюємо протягом п’яти хвилин і проціджуємо. У гарячий відвар відправляємо стручок ванілі, цукор і горілку – перемішуємо до повного розчинення солодких кристалів.
-
З ягід зливаємо холодну воду і пересипаємо їх у сироп, настоюємо близько 15 хвилин, а потім відправляємо на вогонь: доводимо майбутнє варення до кипіння і варимо протягом 10-15 хвилин.
-
Готові ласощі розливаємо по заздалегідь простерилізованих банках і закриваємо стерильними кришками. Ставимо банки дном догори, прикриваємо рушником і залишаємо в такому положенні до повного охолодження, приблизно на добу. Після, переміщаємо заготовки в місце зберігання.
-
Прозоре варення з аґрусу поїдаємо ложками або намазуємо на скоринку білого хліба і насолоджуємося. Смачного!
Смачного!
Смарагдове варення п’ятихвилинка з аґрусу
Царське варення п’ятихвилинка з аґрусу – смачні та надзвичайно ароматні ласощі. Багате на вітамін С, залізо і магній, таке варення має справжню лікарську властивість. А швидкий спосіб приготування допомагає зберегти найбільшу кількість речовин. І ці ласощі подарують казкову насолоду!
Порції: 6
Час готування: 30 хв.
Інгредієнти:
- Аґрус (зелений сорт) – 1,2 кг.
- Цукор – 1,5 кг.
- Вода – 250 мл.
Процес приготування:
1. Перебираємо хвостики, видаляємо гілочки і відрізаємо хвостики. Кожну ягоду обережно проколюємо зубочисткою, так щоб вийшов великий отвір. Воно просочиться сиропом і дозволить зберегти ягоду цілою під час варіння.

2. Приступимо до сиропу. Виливаємо воду в каструлю, засипаємо цукровий пісок. Варимо на невеликому вогні до кипіння і повного розчинення кристаликів цукру.

3. Невеликими порціями заливаємо аґрус готовим сиропом (так ягоди поступово нагріватимуться і не лопнуть).

4. Ставимо каструлю на плиту. Після того, як варення почне вирувати, зменшуємо вогонь і проварюємо ще 5 хв.

5. Знімаємо варення з плити, залишаємо охолодитися на 15 хв. і знову відправляємо на плиту. Доводимо до кипіння і знову варимо 5 хв.

6. Розливаємо царське варення в банки та добре закатуємо. Відправляємо в холодильник на зберігання.

Смачного!
Царське варення з аґрусу з вишневим листям
Царське варення з аґрусу з вишневим листям – це соковита та запашна домашня заготовка. Ягода аґрусу не тільки смачна, але шалено корисна. А тонкий вишневий аромат надає варенню особливої родзинки. Від таких ласощів неможливо відірватися!
Порції: 4
Час готування: 40 годин
Інгредієнти:
- Ягоди аґрусу – 1 кг.
- Цукор-пісок – 1 кг.
- Вода – 300 мл.
- Листя вишні – 20шт.
Процес приготування:
1. Плоди аґрусу заливаємо холодною водою, промиваємо і залишаємо в друшляку, щоб вода повністю стекла, а ягідки просохли.

2. Тепер перебираємо ягоди, видаляючи гілочки, хвостики та зіпсовані ягоди. Знову промиваємо.

3. Листя вишні промиваємо, а потім обдаємо киплячою водою.

4. Беремо велику миску, викладаємо в неї ягоди, зверху вкриваємо листям вишні, і знову кладемо шар ягід.

5. Воду підігріваємо і заливаємо її в миску. У такому вигляді ягоди залишаємо на ніч.

6. Вранці зливаємо воду через сито в каструлю. Вона нам знадобиться для приготування сиропу, а листя можна викинути.

7. Каструлю з водою відправляємо на вогонь і, щойно вода почне кипіти, всипаємо цукор. Перемішуємо і варимо 5-7 хв.
8. Тепер заливаємо сиропом наш аґрус. І залишаємо просочуватися на 5-6 годин.

9. Після цього знову відправляємо каструлю з аґрусом у сиропі на вогонь, кип’ятимо і проварюємо ще 5 хв.

10. Залишаємо варення на ніч. Вранці, востаннє доводимо до кипіння наше варення і варимо 5 хв.

11. Готове варення з аґрусу розливаємо по баночках і закатуємо. Відправляємо в темне місце на зберігання.

Смачного!
Рецепт смарагдового варення з аґрусу з волоськими горіхами
Царське варення з аґрусу з волоськими горіхами – це натуральні ласощі з великою кількістю корисних речовин. Соковиті, в міру солодкі плоди аґрусу і пряний горіховий аромат створюють неймовірне поєднання. Справжня смакота!
Порції: 4-5
Час готування: 10 годин.
Інгредієнти:
- Аґрус -1 кг.
- Волоський горіх – 100 гр.
- Цукор – 1,5 кг.
- Вода – 1,5 ст.
Процес приготування:
1. Ягоди аґрусу перебрати та помити. Відрізати хвостики й акуратно ножем видалити м’якоть.

2. Горіхи потовкти і набити кількома шматочками отвір у плоді аґрусу.

3. Воду закип’ятити, засипати в неї цукровий пісок і помішуючи дочекатися, коли кристалики розчиняться.

4. Залити сиропом фаршировані горіхами ягоди і поставити їх у холодильник, просочуватися на ніч.

5. Вранці каструлю поставити на плиту на середній вогонь. Довести до кипіння, а потім продовжувати варити ще 8 хв.

6. Варення з аґрусу розлити в скляні банки, попередньо прогріті в духовці, і закатати.

Смачного!
Смачне царське варення з червоного аґрусу
Царське варення з червоного аґрусу – одна з найкращих заготовок на зиму. Ягода аґрусу – дуже незвичайний смаколик і широко доступна в наших широтах. За свої смакові якості вона отримала велику популярність. Ароматне, кисло-солодке, багате на вітаміни, таке варення швидко зникає з полиць!
Порції: 5
Час готування: 12 годин
Інгредієнти:
- Аґрус (червоний сорт) – 1 кг.
- Цукор – пісок – 1 кг.
- Вода – 1 ст.
Процес приготування:
1. Плоди аґрусу миємо проточною водою, даємо їм злегка обсохнути і закладаємо в чашу блендера, щоб подрібнити до пюреподібного стану.

2. Перекладаємо пюре з аґрусу в каструлю і зверху засипаємо цукровим піском. Накриваємо рушником або іншою тканиною і залишаємо в теплі на півгодини. Це необхідно, щоб цукор трохи розчинився.

3. Тепер додаємо склянку води і ставимо каструлю на плиту. Коли маса почне закипати, зменшимо вогонь і проваримо ще 10 хв.

4. Залишаємо каструлю на кілька годин, поки маса не охолоне. Потім знову ставимо на плиту і проварюємо 15 хв, після кипіння.

5. Залишилося розподілити наше варення по баночках, закатати металевими кришечками. Чекаємо охолодження варення і переставляємо варення в прохолодне приміщення.

Смачного!
Простий рецепт смарагдового варення із зеленого аґрусу
Смарагдове варення із зеленого аґрусу – воістину царська насолода. Ягода аґрусу – дуже незвичайна і широко доступна в наших широтах. А тому не полінуйтеся запастися нею з літа. Такі ласощі перетворять чаювання на справжнє свято!
Порції: 4
Час готування: 12 годин
Інгредієнти:
- Аґрус (зелений сорт) – 1 кг.
- Цукор-пісок – 1 кг.
- Вода – 250 мл.
Процес приготування:
1. Видаляємо гілочки та плодоніжки з ягід. Промиваємо їх проточною водою і даємо обсохнути.

2. Зубочисткою проколюємо ягоди в кількох місцях.

3. У каструлі змішуємо воду з цукром, перемішуємо і ставимо на плиту. Очікуємо, поки вода закипить і цукровий пісок розчиниться.

4. Заливаємо сиропом ягоди і залишаємо на 4-6 годин, щоб аґрус просочився і випустив соки.

5. За допомогою марлі або друшляка зливаємо сироп у каструлю і ще раз проварюємо 5 хв.

6. Знову заливаємо аґрус і залишаємо настоятися на кілька годин (4-6).

7. Тепер ставимо всю масу на плиту, даємо масі закипіти і проварюємо протягом 15 хв.

Смачного!
Покроковий рецепт приготування варення з аґрусу з апельсином
Варення з аґрусу з апельсином – це оригінальні ласощі. Воно поєднує в собі неймовірний смак плодів аґрусу та яскраві цитрусові нотки. М’яке і густе, воно служить чудовим доповненням до випічки, млинців і просто прикрасить будь-яке чаювання. Здивуйте своїх рідних неймовірним ароматом!
Порції: 6
Час готування: 30 хв.
Інгредієнти:
- Аґрус – 1 кг.
- Апельсин – 2 шт.
- Цукор -1,2 кг.
Процес приготування:
1. Аґрус і апельсин промиваємо. Апельсин кладемо в тарілку і заливаємо окропом, залишаємо цитрус у такому вигляді на 2 години.

2. Позбавляємося кінчиків у аґрусу і протикаємо кожну ягідку зубочисткою з кількох боків.

3. Апельсин позбавляємо шкірки, розрізаємо на кілька частин. І відправляємо в чашу для блендера, подрібнюємо. У такий самий спосіб готуємо і ягоди.

4. Перекладаємо отримані маси в каструлю, добре перемішуємо їх між собою і додаємо цукровий пісок. Знову мішаємо до однорідної консистенції.

5. Ставимо на вогонь і варимо протягом 20 хв., після кипіння.

6. У простерилізовані банки розкладаємо варення і закатуємо.

Смачного!
Як приготувати царське варення з аґрусу з лимоном
Царське варення з аґрусу з лимоном – це апетитне поєднання корисних речовин в одній баночці. Таке варення зміцнить судини, впорається з артеріальним тиском і зміцнить імунну систему. А крім того, воно неймовірно яскраве та смачне. Справжній подарунок природи!
Порції: 10
Час готування: 12 годин
Інгредієнти:
- Аґрус – 2 кг.
- Лимон – 2 шт.
- Цукор – 2 кг.
- Вода – 50мл.
Процес приготування:
1. Добре промиваємо всі інгредієнти. Позбавляємо ягоди аґрусу від гілочок і плодоніжок.

2. Нарізаємо цитрусові на дуже дрібні шматочки, видаляючи при цьому кісточки.

3. Аґрус пересипаємо в емальовану ємність і зверху засипаємо цукровим піском. Додаємо трохи води, перемішуємо і доводимо до кипіння.

4. Знімаємо з вогню і змішуємо цитрусові з аґрусом. Залишаємо масу просочуватися цукром і пускати сік на всю ніч.

5. Вранці перемішуємо масу. Ставимо на вогонь і, після закипання, варимо 15-20 хв.

6. Варення готове! Розливаємо по баночках і закатуємо.

Не забудьте відкласти ложечку варення, щоб одразу насолодитися його неймовірним смаком! Смачного!