500 рецептів
Соуси

Домашній майонез класичний

by admin 13 Травня, 2025 No Comments
Домашній майонез класичний

Майонез у домашніх умовах – це чудова альтернатива покупним соусам, до складу яких входить багато «сірих» компонентів, на кшталт барвників, підсилювачів запаху і смаку, а також ароматизаторів та іншого. Навіть якщо ви віддаєте перевагу майонезу «на яйцях», то на етикетці ви зустрінете лише «яєчний порошок», який не несе в собі абсолютно ніякої користі. І для того, щоб поліпшити складові вашого харчування, нам знадобиться лише кілька інгредієнтів: якісна рослинна олія, свіжі яйця (або розсіл) і такі смакові добавки, як лимонний сік, російська гірчиця або оцет. Не варто боятися майонезу, адже калорій у ньому менше, ніж у тій же оливковій олії. Не відмовляйте собі в задоволенні насолодитися натуральним соусом!

Класичний домашній майонез у блендері

Класичний домашній майонез у блендері – це натуральний і шалено густий соус, в якому буде стояти ложка, в прямому сенсі слова! Завдяки швидкому руху ножів, рослинна олія та яйце перетворюються на ніжну та кремоподібну консистенцію, що ідеально підходить для заправки салатів та іншого.

Домашній майонез класичний

Інгредієнти

  • Олія рослинна 200 мл.
  • Яйце куряче 1 шт.
  • Оцет столовий 9% 1 ч. л.л.
  • Сіль ¼ ч.л.

Приготування

  1. Як приготувати майонез у домашніх умовах за класичним рецептом? Для прискорення процесу та власної зручності продукти та блендер виставляємо на робочий стіл

    Як приготувати майонез у домашніх умовах за класичним рецептом? Для прискорення процесу та власної зручності продукти та блендер виставляємо на робочий стіл.

  2. Яйце старанно промиваємо під гарячою водою з милом і акуратно розбиваємо у високу склянку, зберігаючи цілісність жовтка

    Яйце старанно промиваємо під гарячою водою з милом і акуратно розбиваємо у високу склянку, зберігаючи цілісність жовтка.

  3. Солимо та вливаємо рослинну олію

    Солимо та вливаємо рослинну олію.

  4. Жовток накриваємо ніжкою блендера

    Жовток накриваємо ніжкою блендера.

  5. Вмикаємо низьку швидкість

    Вмикаємо низьку швидкість.

  6. Повільно починаємо піднімати блендер догори

    Повільно починаємо піднімати блендер догори.

  7. Продовжуючи збивання, додаємо вказану кількість столового оцту

    Продовжуючи збивання, додаємо зазначену кількість столового оцту.

  8. Густу й однорідну масу перекладаємо в контейнер і прибираємо в холодильну камеру для зберігання або ж відразу подаємо до столу. Майонез у домашніх умовах готовий! Смачного!

    Густу й однорідну масу перекладаємо в контейнер і прибираємо в холодильну камеру для зберігання або ж відразу подаємо до столу. Майонез у домашніх умовах готовий! Смачного!

Домашній майонез із гірчицею, оцтом і яйцем у блендері

Домашній майонез із гірчицею, оцтом і яйцем у блендері – це елементарний спосіб приготування смачного й ароматного соусу, на готування якого у вас не піде більше п’яти хвилин. Також, крім продуктів, перерахованих нижче, нам знадобиться потужний блендер і висока склянка.

Час готування – 5 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 1.

Інгредієнти:

  • Яйце – 1 шт.
  • Олія соняшникова – 200 мл.
  • Гірчиця – 1 ч. л.л.
  • Цукор-пісок – 1 ч.л.
  • Сіль – 0,5 ч.л.
  • Оцет столовий 9% – 1 ч. л.л.

Процес приготування:

Крок 1. Зазначену кількість соняшникової олії виливаємо в ємність для збивання.

Домашній майонез класичний

Крок 2. Розбиваємо яйце.

Домашній майонез класичний

Крок 3. Додаємо сіль, цукровий пісок і гірчицю – вставляємо ніжку блендера і вмикаємо маленькі оберти.

Домашній майонез класичний

Крок 4. У загуслу масу вливаємо оцет і збільшуємо швидкість до середньої, піднімаючи блендер вгору-вниз.

Домашній майонез класичний

Крок 5. Перекладаємо соус у ємність для зберігання і знімаємо пробу. Смачного!

Домашній майонез класичний

Швидкий майонез із гірчицею та лимоном у домашніх умовах

Швидкий майонез із гірчицею та лимоном у домашніх умовах – це прекрасна заміна тим соусам, які нам пропонують у супермаркетах. За смаком домашній варіант абсолютно нічим не відрізняється, однак, ви точно знатимете, що входить до його складу і зможете самостійно балансувати смак.

Час готування – 25 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Сік лимона – 1 ст.л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Олія рослинна – 200 мл.
  • Цукор-пісок – 1 ч.л.
  • Гірчиця – 0,5 ч.л.
  • Сіль – 0,5 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. У високу склянку від блендера переливаємо рослинну олію і прибираємо на полицю морозилки, залишаємо на 20 хвилин.

Домашній майонез класичний

Крок 2.  В охолоджене масло вводимо сіль.

Домашній майонез класичний

Крок 3. Всипаємо трохи цукру.

Домашній майонез класичний

Крок 4. Вливаємо кислий цитрусовий сік.

Домашній майонез класичний

Крок 5. Додаємо гірчицю.

Домашній майонез класичний

Крок 6. Розбиваємо яйце в посуд для збивання.

Домашній майонез класичний

Крок 7. Опускаємо блендер і вмикаємо ножі, через 10-15 секунд піднімаємо й опускаємо ніжку до об’єднання компонентів.

Домашній майонез класичний

Крок 8. Перекладаємо густий майонез у піалу та дегустуємо. Смачного!

Домашній майонез класичний

Домашній майонез міксером

Домашній майонез міксером готується за лічені хвилини та вражає своїми смаковими характеристиками, а також неймовірно приємним ароматом. Для того щоб соус вийшов жовтого відтінку, рекомендується використовувати фермерські яйця з яскравими жовтками.

Час готування – 7 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Яєчний жовток – 3 шт.
  • Олія рослинна – 150 мл.
  • Сіль – 2 щіпки
  • Оцет 6% – 0,25 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продукти, згідно зі списком.

Домашній майонез класичний

Крок 2. Ретельно промиті яйця акуратно розбиваємо і відокремлюємо білки від жовтків.

Домашній майонез класичний

Крок 3. У чашу міксера викладаємо жовтки та всипаємо сіль.

Домашній майонез класичний

Крок 4. Вмикаємо міксер і об’єднуємо інгредієнти протягом 3-4 хвилин.

Домашній майонез класичний

Крок 5. Не припиняючи роботу вінчиком, тонкою цівкою поступово вливаємо рослинну олію.

Домашній майонез класичний

Крок 6. У момент, коли яйце емулювало олію – майонез готовий до зняття проби. Готуйте й отримуйте задоволення!

Домашній майонез класичний

Домашній майонез без яєць

Домашній майонез без яєць – це ідеальний варіант для тих людей, хто дотримується посту або повністю відмовився від вживання в їжу продуктів тваринного походження. Для того щоб продукт набув консистенції емульсії, замінимо яйця аквафабою.

Час готування – 3 хв.

Час приготування – 3 хв.

Порції – 4-5.

Інгредієнти:

  • Олія рослинна – 180 мл.
  • Розсіл з-під горошку/ квасолі/нута – 50 мл.
  • Сік лимона – 1 ч.л.
  • Часник – 1 зуб.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Цукор-пісок – 1 щіпка

Процес приготування:

Крок 1. Аквафабу кімнатної температури переливаємо у високу пластикову склянку.

Домашній майонез класичний

Крок 2. До розсолу додаємо сіль, очищений часник, цукор і лимонний сік.

Домашній майонез класичний

Крок 3. Збиваємо складові близько 60 секунд.

Домашній майонез класичний

Крок 4. У кілька прийомів вливаємо рослинну олію, не припиняючи роботу техніки.

Домашній майонез класичний

Крок 5. Домагаємося густої та однорідної консистенції, перекладаємо в контейнер із кришкою і зберігаємо в холодильнику протягом 5-7 діб. Смачного!

Домашній майонез класичний

Домашній майонез без гірчиці

Домашній майонез без гірчиці, приготований у занурювальному блендері, – це смачний і густий соус, який запросто урізноманітнює будь-яку страву та зробить її в рази смачнішою і поживнішою. Мінімальний продуктовий набір, кілька вільних хвилин і вуаля, тягучий соус уже на вашому столі!

Час готування – 15 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 3-5.

Інгредієнти:

  • Олія соняшникова – 100-150 мл.
  • Яєчний жовток – 2 шт.
  • Сіль – 2 щіпки
  • Цукор-пісок – 2 щіпки
  • Перець чорний мелений – 2 щіпки
  • Оцет столовий 9% – 0,5 ч. л.л.

Процес приготування:

Крок 1. Ретельно промиваємо яйця і відокремлюємо білки від жовтків. Жовтки викладаємо в склянку блендера.

Домашній майонез класичний

Крок 2. Всипаємо сіль, цукровий пісок і мелений перець, підливаємо столовий оцет.

Домашній майонез класичний

Крок 3. Накриваємо жовтки ніжкою блендера і, не піднімаючи, по стінках наливаємо рослинну олію.

Домашній майонез класичний

Крок 4. Не відриваючи блендер від дна, збиваємо склад 2-3 хвилини. Після загустіння, продовжуємо об’єднувати компоненти в будь-якому положенні.

Домашній майонез класичний

Крок 5. Викладаємо жовтий і густий майонез у соусницю та подаємо до столу. Смачного!

Домашній майонез класичний

Найшвидший майонез за 5 хвилин у домашніх умовах

Найшвидший майонез за 5 хвилин у домашніх умовах – це рецепт, який має бути в нотатках у кожного кулінара, адже такий соус має дуже широке поширення в гастрономії. Тож, якщо вам терміново потрібно заправити салат, то це не привід бігти в магазин!

Час готування – 5 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 1.

Інгредієнти:

  • Яєчний жовток – 3 шт.
  • Оцет винний – 1 ч. л.л.
  • Соус соєвий – 1 ч.л.
  • Гірчиця – 1 ч.л.
  • Олія оливкова – 50 мл.
  • Олія рослинна – 50 мл.
  • Сік лимона – за смаком
  • Мед – 0,5 ч.л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Крок 1. Жовтки виливаємо у високу склянку, зручну для збивання.

Домашній майонез класичний

Крок 2. Слідом відправляємо гірчицю, оцет, сіль, мед і цитрусовий сік.

Домашній майонез класичний

Крок 3. У компоненти занурюємо міксер і починаємо змішувати на середній швидкості, поступово вливаючи оливкову, а потім рослинну олію.

Домашній майонез класичний

Крок 4. Однорідний склад доповнюємо невеликою кількістю соєвого соусу і меленого перцю – перемішуємо.

Домашній майонез класичний

Крок 5. Ароматний і апетитний майонез подаємо до столу негайно і насолоджуємося. Смачного!

Домашній майонез класичний

Простий і смачний майонез на молоці

Простий і смачний майонез на молоці – це варіація, яку можна запропонувати навіть дітям, оскільки деяких кухарів-аматорів бентежать рецепти, у складі яких зустрічаються сирі яйця. Виключивши цей компонент, соус виходить повністю безпечним і довше зберігається.

Час готування – 5 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 1.

Інгредієнти:

  • Молоко коров’яче – 100 мл.
  • Олія рослинна – 200 мл.
  • Гірчиця – 1 ч.л.
  • Сік лимона – 1 ст.л.
  • Цукор-пісок – 0,5 ч.л.
  • Сіль – 0,5 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Попередньо витягаємо молоко з холодильної камери, оскільки воно має бути кімнатної температури – переливаємо в склянку блендера.

Домашній майонез класичний

Крок 2. Додаємо рослинну олію.

Домашній майонез класичний

Крок 3. Занурюємо в рідку суміш ніжку блендера і збиваємо на високих обертах.

Домашній майонез класичний

Крок 4. Продовжуємо збивати компоненти до отримання бажаної густоти.

Домашній майонез класичний

Крок 5. Доповнюємо соус гірчицею, сіллю, лимонним соком і цукром.

Домашній майонез класичний

Крок 6. Ще трохи збиваємо до розчинення крупинок і дегустуємо. Смачного!

Домашній майонез класичний

Класичний майонез «Провансаль» у домашніх умовах

Класичний майонез «Провансаль» у домашніх умовах – це соус, який запросто можна приготувати на власній кухні, не використовуючи нічого, крім занурювального блендера. За смаком такий соус абсолютно нічим не відрізняється від покупного, тому якщо ви любите більш натуральні продукти, то зверніть увагу на цей рецепт!

Час готування – 5 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 1.

Інгредієнти:

  • Олія рослинна – 150 мл.
  • Яєчний жовток – 1 шт.
  • Гірчиця – 2 ч.л.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Оцет столовий 9% – 3 ч. л.л.

Процес приготування:

Крок 1. Жовток разом із сіллю відправляємо в глибоку ємність і активно розтираємо вінчиком не менше хвилини.

Домашній майонез класичний

Крок 2. Додаємо по половині столової ложки рослинної олії, щоразу гарненько змішуючи компоненти.

Домашній майонез класичний

Крок 3. І чим більше олії буде введено до складу, тим густішою буде виходити консистенція.

Домашній майонез класичний

Крок 4. У момент, коли жовток буде з’єднаний з половиною олії, доповнюємо склад гірчицею, сіллю та оцтом.

Домашній майонез класичний

Крок 5. Готовий майонез перекладаємо в ємність із кришкою і прибираємо в холодильну камеру.

Домашній майонез класичний

Крок 6. Зберігати соус можна не більше трьох діб. Готуйте й отримуйте задоволення не тільки від результату, а й від процесу!

Домашній майонез класичний

Домашній майонез на оливковій олії

Домашній майонез на оливковій олії готується всього лише за кілька хвилин і вражає своїми неперевершеними смаковими характеристиками, які ніколи не зрівняються з магазинними соусами. Якщо ви любите часник або зелень, то сміливо вводьте ці інгредієнти до складу.

Час готування – 10 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 4-5.

Інгредієнти:

  • Олія оливкова – 200 мл.
  • Гірчиця – 0,25 ч. л.л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сік лимона – 1 ст.л.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Цукор-пісок – 1 щіпка

Процес приготування:

Крок 1. У миску з високими бортиками розбиваємо яйце і вводимо гірчицю, цукор і сіль.

Домашній майонез класичний

Крок 2. Озброюємося вінчиком і перетворюємо інгредієнти на пишну піну злегка жовтуватого відтінку.

Домашній майонез класичний

Крок 3. Невеликими порціями вливаємо оливкову олію.

Домашній майонез класичний

Крок 4. У середині процесу видавлюємо сік із лимона.

Домашній майонез класичний

Крок 5. Продовжуємо збивати складові до гладкої та однорідної консистенції. Смачного!

Домашній майонез класичний
  • Previous Тушкована картопля з м’ясом у мультиварці3 тижні ago
  • Next Набір ножів з підставкою: топ-5 для твоєї кухні3 тижні ago

Категорії

  • Випічка
  • Десерти
  • Другі страви
  • Заготовки на зиму
  • Закуски
  • Здоров'я
  • Консервація
  • Кухонне приладдя
  • М'ясні рецепти
  • М’ясні рецепти
  • Напої
  • Облаштування кухні
  • Перші страви
  • Популярні рецепти салатів
  • Рецепти з морепродуктів
  • Рецепти з овочів
  • Рецепти здоров'я
  • Рецепти читачів
  • Різне
  • Салати
  • Складні рецепти
  • Соуси
  • Страви з курки
  • Суші та роли