500 рецептів
Різне

Як сушити гриби правильно

by admin 12 Травня, 2025 No Comments
Як сушити гриби правильно

Як сушити гриби правильно – цей запит у будь-якій пошуковій системі стає одним із найпопулярніших ще на початку травня, адже в лісах починають з’являтися перші грибочки, і всі кулінари починають шукати відповіді на запитання, як же грамотно зберегти цей цінний продукт на довгі місяці для подальшого використання. У цій статті ви дізнаєтеся всі секрети і подробиці заготовок безлічі грибів: починаючи від ранніх сморчків і закінчуючи благородними видами.

Сушені гриби в духовці в домашніх умовах

Сушені гриби в духовці в домашніх умовах готуються всього лише за три години і виходять неймовірно ароматними, відповідно, прекрасно підходять для подальшого використання в будь-яких сферах кулінарії. Як приклад, ми візьмемо білі гриби – найблагородніший сорт.

Як сушити гриби правильно

Інгредієнти

  • Білі гриби 500 гр.

Приготування

  1. Як сушити гриби правильно в домашніх умовах? Перебираємо свій кошик і відбираємо грибочки, які підходять для сушіння: перерослі та не дуже красиві

    Як сушити гриби правильно в домашніх умовах? Перебираємо свій кошик і відбираємо грибочки, які підходять для сушіння: перерослі та не дуже красиві.

  2. Озброюємося ножиком і зрізаємо зовнішню облямівку ніжки, видаляємо сміття з капелюшка

    Озброюємося ножиком і зрізаємо зовнішню облямівку ніжки, видаляємо сміття з капелюшка.

  3. Гриби нарізаємо пластинками, товщиною не більше трьох міліметрів. За необхідності позбавляємося губчастої частини

    Гриби нарізаємо пластинками, товщиною не більше трьох міліметрів. За необхідності позбуваємося губчастої частини.

  4. Деко вистилаємо двома шарами марлі та розкладаємо ароматні слайси

    Деко вистилаємо двома шарами марлі та розкладаємо ароматні слайси.

  5. Духовку прогріваємо до 80-90 градусів і ставимо в неї деко, дверцята залишаємо прочиненими

    Духовку прогріваємо до 80-90 градусів і ставимо в неї деко, дверцята залишаємо прочиненими.

  6. Періодично перевертаючи скибочки, сушимо гриби протягом трьох годин

    Періодично перевертаючи скибочки, сушимо гриби протягом трьох годин.

  7. Готовий продукт охолоджуємо й акуратно відокремлюємо від тканини

    Готовий продукт охолоджуємо й акуратно відокремлюємо від тканини.

  8. Розкладаємо гриби по контейнерах із кришкою і прибираємо в шафу на зберігання

    Розкладаємо гриби по контейнерах із кришкою і прибираємо в шафу на зберігання.

  9. Смачного!

    Смачного!

Як правильно висушити гриби в електросушарці

Як правильно висушити гриби в електросушарці? Напевно, цим питанням задавався кожен грибник, адже хочеться запастися ароматним продуктом на весь холодний період року. У нашому рецепті ви знайдете відповіді на те, скільки часу буде потрібно і яка температура вважається прийнятною.

Час готування – 8 год. 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 350 гр.

Інгредієнти:

  • Гриби (боровики, підосичники, підберезники) – 3 кг.

Процес приготування:

Крок 1. Лісові гриби перебираємо від сміття, перевіряємо на наявність паразитів.

Як сушити гриби правильно

Крок 2. Нарізаємо компонент тонкими слайсами і в один шар укладаємо на піддон.

Як сушити гриби правильно

Крок 3. Поміщаємо піддон в електросушарку.

Як сушити гриби правильно

Крок 4. Вмикаємо агрегат на 40 градусів.

Як сушити гриби правильно

Крок 5. На таймері встановлюємо 8 годин.

Як сушити гриби правильно

Крок 6. Після закінчення зазначеного часу, сушені гриби викладаємо в скляні ємності або тканинні мішечки і прибираємо в місце зберігання. Готуйте й отримуйте задоволення!

Як сушити гриби правильно

Як сушити гриби на нитці в домашніх умовах

Як сушити гриби на нитці в домашніх умовах? Для готування нам знадобиться лише кошик благородних свіжих грибів, міцна нитка і тепле, добре провітрюване приміщення. І якщо ви не особливо любите мариновані боровики, то такий продукт вам точно припаде до смаку!

Час готування – 60 хв.

Час приготування – 20-30 хв.

Порції – 60 гр.

Інгредієнти:

  • Гриби білі – 2 кг.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо головний інгредієнт.

Як сушити гриби правильно

Крок 2. Ножиком зрізаємо забруднені ділянки.

Як сушити гриби правильно

Крок 3. Нарізаємо боровики досить великими сегментами або просто відокремлюємо капелюшки від ніжок.

Як сушити гриби правильно

Крок 4. Протягуємо нитку в голку і нанизуємо грибочки.

Як сушити гриби правильно

Крок 5. Підвішуємо отримане «намисто» в сухому та теплому місці.

Як сушити гриби правильно

Крок 6. Стежимо за процесом сушіння, як правило, на це йде від 3 до 7 діб. Залежно від температури приміщення, в якому сушаться гриби.

Як сушити гриби правильно

Крок 7. Заготовку розкладаємо в сухі банки і зберігаємо під кришкою. Смачного!

Як сушити гриби правильно

Як правильно сушити білі гриби

Як правильно сушити білі гриби? На даний момент існує досить багато способів, однак, у цьому рецепті ми розповімо вам, як дуже просто і швидко заготовити ароматні грибочки на холодний період року за допомогою електричної сушарки.

Час готування – 6 год. 45 хв.

Час приготування – 45 хв.

Порції – 7.

Інгредієнти:

  • Гриби білі – 2 кг.

Процес приготування:

Крок 1. Гриби без слідів пошкодження і гнилі зачищаємо від сміття і землі за допомогою щіточки, мити не рекомендується.

Як сушити гриби правильно

Крок 2. Відрізаємо довгі ніжки, залишаючи біля капелюшка не більше трьох сантиметрів, гриби розрізаємо на пластини.

Як сушити гриби правильно

Крок 3. Розкладаємо нарізку на піддон електросушарки.

Як сушити гриби правильно

Крок 4. Вмикаємо прилад і засікаємо близько 6 годин, спостерігаємо за процесом і періодично перевертаємо гриби.

Як сушити гриби правильно

Крок 5. Готові боровики кладемо в скляний контейнер або банку, зберігаємо в кухонній шафі й використовуємо за призначенням. Готуйте та отримуйте задоволення!

Як сушити гриби правильно

Сушені сморчки в домашніх умовах

Сушені сморчки в домашніх умовах можна запросто приготувати і в міській квартирі на балконі. Головне, щоб балкон знаходився на сонячній стороні. Готовий продукт – це справжній делікатес, який не так вже й просто відшукати на полицях великих супермаркетів, а в кулінарії такі грибочки широко застосовуються. Особливо гарні соуси.

Час готування – 3-4 год.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Сморчки – 500 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Уважно перебираємо кожен гриб, залишаючи для готування лише ті, що не викликають сумнівів.

Як сушити гриби правильно

Крок 2. Ретельно промиваємо сморчки під струменем води, в один шар викладаємо на паперові рушники і даємо час обсохнути.

Як сушити гриби правильно

Крок 3. Підготовлені грибочки розподіляємо на марлі та виносимо на балкон, залишаємо під сонцем і періодично перевертаємо для рівномірного сушіння.

Як сушити гриби правильно

Крок 4. Готові сморчки викладаємо в ємності для зберігання.

Як сушити гриби правильно

Крок 5. Смачного!

Як сушити гриби правильно

Сушені маслюки на зиму

Сушені маслюки на зиму – це напрочуд смачна й ароматна заготівля, яка чудово зберігається на кухонній полиці. Відкривши баночку з такими грибами, ви зможете запросто зварити наваристий суп, потушкувати овочеве рагу або придумати авторський соус, якому не буде рівних.

Час готування – 6 год. 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 90-100 гр.

Інгредієнти:

  • Маслята – 600 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Збираємо та перебираємо гриби.

Як сушити гриби правильно

Крок 2. Ножем зрізаємо невелику частину ніжки, видаляємо бруд і знімаємо верхній шар капелюшка.

Як сушити гриби правильно

Крок 3. Гриби нарізаємо слайсами, товщиною не більше трьох міліметрів.

Як сушити гриби правильно

Крок 4. Велике деко вистилаємо марлею і викладаємо скибочки на невеликій відстані одна від одної.

Як сушити гриби правильно

Крок 5. Ставимо деко в розігріту духовку і залишаємо дверцята відчиненими, сушимо маслюки 4-6 годин.

Як сушити гриби правильно

Крок 6. Остиглі грибочки перекладаємо в суху і чисту банку з кришкою. Смачного!

Як сушити гриби правильно

Сушені гриби підберезники на зиму

Сушені гриби підберезники на зиму – корисна й ароматна заготівля, для приготування якої нам не знадобиться нічого, крім свіжозібраних грибочків. Процес триватиме кілька днів, оскільки сушіння відбуватиметься природним шляхом, тобто на сонячному балконі виносимо решітку від духовки.е. на сонці.

Час готування – 3-4 доби.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 7.

Інгредієнти:

  • Підберезники – 2 кг.

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком готування ретельно перебираємо гриби, викидаємо всі ті, на яких є видимі пошкодження або сліди паразитів.

Як сушити гриби правильно

Крок 2. Нарізаємо кожен грибок, як показано на фото.

Як сушити гриби правильно

Крок 3. На сонячний балкон виносимо решітку від духовки і в один шар розкладаємо скибочки підберезовиків.

Як сушити гриби правильно

Крок 4. Залишаємо гриби в такому вигляді на 3-4 дні, іноді перевертаючи.

Як сушити гриби правильно

Крок 5. Готовий продукт зберігаємо в паперовому пакеті або скляній баночці. Смачного!

Як сушити гриби правильно

Сушені печериці в домашніх умовах

Сушені печериці в домашніх умовах готуються просто і легко, а їхній смак і аромат закохує в себе ще в процесі теплової обробки. Головною перевагою печериць є те, що за ними необов’язково їздити за місто, адже цей продукт продається в будь-якому магазині.

Час готування – 4 год. 10 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Печериці – 1 кг.

Процес приготування:

Крок 1. Свіжі грибочки очищаємо від бруду і сміття, можна використовувати невелику щіточку.

Як сушити гриби правильно

Крок 2. Нарізаємо кожну печерицю тонкими пластинами і викладаємо на деко, попередньо застеливши листом пекарського паперу.

Як сушити гриби правильно

Крок 3. Ставимо вогнетривку ємність у духовку і вмикаємо нагрівання на 90 градусів, через годину збільшуємо температуру до 110 градусів і сушимо гриби від двох до чотирьох годин.

Як сушити гриби правильно

Крок 4. Виймаємо печериці з духовки і даємо час повністю охолонути.

Як сушити гриби правильно

Крок 5. Остиглі скибочки розкладаємо по баночках і прибираємо в шафу. Смачного!

Як сушити гриби правильно

Інші рецепти:

Шлях до успіху з Горилою

Подарунковий Торт за гостом - рецепт з фото

Гарбузовий чізкейк - рецепт з фото

Як сушити вишню електросушарці?

Перепілки фаршировані грибами - рецепт з фото

Котлети з перловки – рецепт з фото

  • Previous Великодня паска на кефірі3 тижні ago
  • Next Заказ роллов – отличная идея для приятного вечера3 тижні ago

Категорії

  • Випічка
  • Десерти
  • Другі страви
  • Заготовки на зиму
  • Закуски
  • Здоров'я
  • Консервація
  • Кухонне приладдя
  • М'ясні рецепти
  • М’ясні рецепти
  • Напої
  • Облаштування кухні
  • Перші страви
  • Популярні рецепти салатів
  • Рецепти з морепродуктів
  • Рецепти з овочів
  • Рецепти здоров'я
  • Рецепти читачів
  • Різне
  • Салати
  • Складні рецепти
  • Соуси
  • Страви з курки
  • Суші та роли