Як сушити гриби правильно – цей запит у будь-якій пошуковій системі стає одним із найпопулярніших ще на початку травня, адже в лісах починають з’являтися перші грибочки, і всі кулінари починають шукати відповіді на запитання, як же грамотно зберегти цей цінний продукт на довгі місяці для подальшого використання. У цій статті ви дізнаєтеся всі секрети і подробиці заготовок безлічі грибів: починаючи від ранніх сморчків і закінчуючи благородними видами.
Сушені гриби в духовці в домашніх умовах
Сушені гриби в духовці в домашніх умовах готуються всього лише за три години і виходять неймовірно ароматними, відповідно, прекрасно підходять для подальшого використання в будь-яких сферах кулінарії. Як приклад, ми візьмемо білі гриби – найблагородніший сорт.

Інгредієнти
- Білі гриби 500 гр.
Приготування
-
Як сушити гриби правильно в домашніх умовах? Перебираємо свій кошик і відбираємо грибочки, які підходять для сушіння: перерослі та не дуже красиві.
-
Озброюємося ножиком і зрізаємо зовнішню облямівку ніжки, видаляємо сміття з капелюшка.
-
Гриби нарізаємо пластинками, товщиною не більше трьох міліметрів. За необхідності позбуваємося губчастої частини.
-
Деко вистилаємо двома шарами марлі та розкладаємо ароматні слайси.
-
Духовку прогріваємо до 80-90 градусів і ставимо в неї деко, дверцята залишаємо прочиненими.
-
Періодично перевертаючи скибочки, сушимо гриби протягом трьох годин.
-
Готовий продукт охолоджуємо й акуратно відокремлюємо від тканини.
-
Розкладаємо гриби по контейнерах із кришкою і прибираємо в шафу на зберігання.
-
Смачного!
Як правильно висушити гриби в електросушарці
Як правильно висушити гриби в електросушарці? Напевно, цим питанням задавався кожен грибник, адже хочеться запастися ароматним продуктом на весь холодний період року. У нашому рецепті ви знайдете відповіді на те, скільки часу буде потрібно і яка температура вважається прийнятною.
Час готування – 8 год. 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 350 гр.
Інгредієнти:
- Гриби (боровики, підосичники, підберезники) – 3 кг.
Процес приготування:
Крок 1. Лісові гриби перебираємо від сміття, перевіряємо на наявність паразитів.

Крок 2. Нарізаємо компонент тонкими слайсами і в один шар укладаємо на піддон.

Крок 3. Поміщаємо піддон в електросушарку.

Крок 4. Вмикаємо агрегат на 40 градусів.

Крок 5. На таймері встановлюємо 8 годин.

Крок 6. Після закінчення зазначеного часу, сушені гриби викладаємо в скляні ємності або тканинні мішечки і прибираємо в місце зберігання. Готуйте й отримуйте задоволення!

Як сушити гриби на нитці в домашніх умовах
Як сушити гриби на нитці в домашніх умовах? Для готування нам знадобиться лише кошик благородних свіжих грибів, міцна нитка і тепле, добре провітрюване приміщення. І якщо ви не особливо любите мариновані боровики, то такий продукт вам точно припаде до смаку!
Час готування – 60 хв.
Час приготування – 20-30 хв.
Порції – 60 гр.
Інгредієнти:
- Гриби білі – 2 кг.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо головний інгредієнт.

Крок 2. Ножиком зрізаємо забруднені ділянки.

Крок 3. Нарізаємо боровики досить великими сегментами або просто відокремлюємо капелюшки від ніжок.

Крок 4. Протягуємо нитку в голку і нанизуємо грибочки.

Крок 5. Підвішуємо отримане «намисто» в сухому та теплому місці.

Крок 6. Стежимо за процесом сушіння, як правило, на це йде від 3 до 7 діб. Залежно від температури приміщення, в якому сушаться гриби.

Крок 7. Заготовку розкладаємо в сухі банки і зберігаємо під кришкою. Смачного!

Як правильно сушити білі гриби
Як правильно сушити білі гриби? На даний момент існує досить багато способів, однак, у цьому рецепті ми розповімо вам, як дуже просто і швидко заготовити ароматні грибочки на холодний період року за допомогою електричної сушарки.
Час готування – 6 год. 45 хв.
Час приготування – 45 хв.
Порції – 7.
Інгредієнти:
- Гриби білі – 2 кг.
Процес приготування:
Крок 1. Гриби без слідів пошкодження і гнилі зачищаємо від сміття і землі за допомогою щіточки, мити не рекомендується.

Крок 2. Відрізаємо довгі ніжки, залишаючи біля капелюшка не більше трьох сантиметрів, гриби розрізаємо на пластини.

Крок 3. Розкладаємо нарізку на піддон електросушарки.

Крок 4. Вмикаємо прилад і засікаємо близько 6 годин, спостерігаємо за процесом і періодично перевертаємо гриби.

Крок 5. Готові боровики кладемо в скляний контейнер або банку, зберігаємо в кухонній шафі й використовуємо за призначенням. Готуйте та отримуйте задоволення!

Сушені сморчки в домашніх умовах
Сушені сморчки в домашніх умовах можна запросто приготувати і в міській квартирі на балконі. Головне, щоб балкон знаходився на сонячній стороні. Готовий продукт – це справжній делікатес, який не так вже й просто відшукати на полицях великих супермаркетів, а в кулінарії такі грибочки широко застосовуються. Особливо гарні соуси.
Час готування – 3-4 год.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Сморчки – 500 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Уважно перебираємо кожен гриб, залишаючи для готування лише ті, що не викликають сумнівів.

Крок 2. Ретельно промиваємо сморчки під струменем води, в один шар викладаємо на паперові рушники і даємо час обсохнути.

Крок 3. Підготовлені грибочки розподіляємо на марлі та виносимо на балкон, залишаємо під сонцем і періодично перевертаємо для рівномірного сушіння.

Крок 4. Готові сморчки викладаємо в ємності для зберігання.

Крок 5. Смачного!

Сушені маслюки на зиму
Сушені маслюки на зиму – це напрочуд смачна й ароматна заготівля, яка чудово зберігається на кухонній полиці. Відкривши баночку з такими грибами, ви зможете запросто зварити наваристий суп, потушкувати овочеве рагу або придумати авторський соус, якому не буде рівних.
Час готування – 6 год. 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 90-100 гр.
Інгредієнти:
- Маслята – 600 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Збираємо та перебираємо гриби.

Крок 2. Ножем зрізаємо невелику частину ніжки, видаляємо бруд і знімаємо верхній шар капелюшка.

Крок 3. Гриби нарізаємо слайсами, товщиною не більше трьох міліметрів.

Крок 4. Велике деко вистилаємо марлею і викладаємо скибочки на невеликій відстані одна від одної.

Крок 5. Ставимо деко в розігріту духовку і залишаємо дверцята відчиненими, сушимо маслюки 4-6 годин.

Крок 6. Остиглі грибочки перекладаємо в суху і чисту банку з кришкою. Смачного!

Сушені гриби підберезники на зиму
Сушені гриби підберезники на зиму – корисна й ароматна заготівля, для приготування якої нам не знадобиться нічого, крім свіжозібраних грибочків. Процес триватиме кілька днів, оскільки сушіння відбуватиметься природним шляхом, тобто на сонячному балконі виносимо решітку від духовки.е. на сонці.
Час готування – 3-4 доби.
Час приготування – 15-20 хв.
Порції – 7.
Інгредієнти:
- Підберезники – 2 кг.
Процес приготування:
Крок 1. Перед початком готування ретельно перебираємо гриби, викидаємо всі ті, на яких є видимі пошкодження або сліди паразитів.

Крок 2. Нарізаємо кожен грибок, як показано на фото.

Крок 3. На сонячний балкон виносимо решітку від духовки і в один шар розкладаємо скибочки підберезовиків.

Крок 4. Залишаємо гриби в такому вигляді на 3-4 дні, іноді перевертаючи.

Крок 5. Готовий продукт зберігаємо в паперовому пакеті або скляній баночці. Смачного!

Сушені печериці в домашніх умовах
Сушені печериці в домашніх умовах готуються просто і легко, а їхній смак і аромат закохує в себе ще в процесі теплової обробки. Головною перевагою печериць є те, що за ними необов’язково їздити за місто, адже цей продукт продається в будь-якому магазині.
Час готування – 4 год. 10 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 5.
Інгредієнти:
- Печериці – 1 кг.
Процес приготування:
Крок 1. Свіжі грибочки очищаємо від бруду і сміття, можна використовувати невелику щіточку.

Крок 2. Нарізаємо кожну печерицю тонкими пластинами і викладаємо на деко, попередньо застеливши листом пекарського паперу.

Крок 3. Ставимо вогнетривку ємність у духовку і вмикаємо нагрівання на 90 градусів, через годину збільшуємо температуру до 110 градусів і сушимо гриби від двох до чотирьох годин.

Крок 4. Виймаємо печериці з духовки і даємо час повністю охолонути.

Крок 5. Остиглі скибочки розкладаємо по баночках і прибираємо в шафу. Смачного!
