Як швидко і смачно засолити ікру форелі в домашніх умовах – питання, яке цікавить багатьох господинь. Ікра рибна – це чудові ласощі та дуже корисний продукт. А зробити це швидко і смачно у вас вийде, якщо ви будете дотримуватися наших покрокових рецептів із фото. М’ясо форелі, як і її ікра, дуже цінне, тому що ця рибка живе в чистій воді, але найкорисніша форель – та, що виловлена не на рибній фермі, а в річці. Ікра форелі дрібна, яскраво-помаранчева. Соліть її за одним із наших 6 рецептів і насолоджуйтеся неперевершеним смаком!
Способи очищення ікри
Якщо розпороти черево рибі-самці лососевих або осетрових порід, то буде видно, що ікра там міститься в міцній плівці – ястику, яку потрібно зняти, а ікринки відокремити одну від одної, щоб підготувати до засолу. Придумано кілька способів, як відокремити ікру форелі та інших цінних риб від ястиків.
Частіше за інші пристосування використовують чисту велику марлю, складену в кілька шарів на кшталт мішка або кишені, куди поміщають ікру в ястиках, а потім скручують і занурюють у таз із теплою водою і повільно обертають. Плівка з часом залишається на марлі, а ікринки повільно відокремлюються від неї. Використовуючи цей метод, потрібно знати, що вода для промивання ікри має бути теплішою за кімнатну температуру, оскільки від холодної води ікринки стають жорсткими, що неприємно позначається на смаковій якості підсумкового продукту.
Наступний спосіб відділення ікри – це використання дуже гарячої води, якою вона заливається буквально на 10-20 секунд. За цей короткий час плівка встигає заваритися і починає легко відділятися від ікринок. Після чого воду зливають, але ось залишки плівки все ж доведеться ретельно відчищати.
Дехто віддає перевагу знімати ікру з ястиків руками, розламуючи ястики на кілька великих шматків, а потім повільно й акуратно знімають кожну ікринку окремо. Спосіб цей трудомісткий і вимагає терпіння і ретельної уваги, інакше ікринки полопаються.
Ще один спосіб – це протирання ікри через грохотку (сітку або мішок із дрібними вічками) над тазом.
Промивання за допомогою вінчика – ястик розривають у кількох місцях і кладуть у воду, а потім занурюють туди ж кулінарний вінчик і розмішують ним ікру. Плівка поступово намотується на вінчик, після чого ікру виливають на сито і перебирають від залишків плівки руками.
Коли хороша ікра буде повністю протерта або відокремлена від ястиків і пошкоджених ікринок, її промивають у теплій підсоленій воді.
Швидкий спосіб засолювання ікри
Швидкий спосіб засолювання ікри форелі або іншої червоної риби самостійно – це простий варіант побалувати себе, влаштувавши чудове застілля з чудовим домашнім делікатесом – червоною ікрою на бутербродах. А яка ж вона смачна з млинцями, политими розтопленим вершковим маслом! Обов’язково спробуйте!

Інгредієнти
- Ікра червона 250 гр.
- Сіль 10 гр.
- Цукор-пісок 5 гр.
На порцію Калорії: 242 ккал Білки: 32.4 г Жири: 13.8 г Вуглеводи: 0.7 г
Приготування
-
Як швидко та смачно засолити ікру форелі в домашніх умовах? Червону форелеву ікру витягніть із ястиків – цей процес трудомісткий і забере у вас найбільше часу.
-
Теплуватою підсоленою водою промийте ікру через сито.
-
Із сіллю і цукром, які мають густо пересипати ікру, розмішайте її акуратно, щоб ікринки не пошкодилися. Витримайте ікру 10 хвилин.
-
У марлю перекладіть ікру (марлю натягніть над каструлею) і дайте стекти всій рідині, яка утворилася.
-
У чисту і суху скляну баночку невеликого об’єму викладіть ікру, закрийте її кришкою і помістіть у холодильник. Їжте ніжний малосольний домашній делікатес через добу.
Смачного!
Як засолити ікру форелі в тузлуку
Нерідко можна зустріти такий давній, особливо поширений у Поволжі та на Далекому Сході спосіб приготування ікри червоної риби в домашніх умовах, як засолювання її в тузлуку, тобто в міцному розчині з концентрованої солі.
Інгредієнти:
- Кам’яна сіль – 100 гр.
- Морська сіль – 100 гр.
- Вода – 1 л.
- Ікра форелі.
Процес приготування:
1. Воду закип’ятіть, додайте в неї сіль обох видів, або просту кам’яну сіль, якщо немає морської, в кількості 200 грам. Прокип’ятіть тузлук 3-5 хвилин і остудіть до 40-45 градусів.

2. Занурте в тузлук ікру на 10-15 хвилин, якщо ви плануєте зберігати її в холодильнику довше, а якщо потримати її в розсолі лише 7-9 хвилин, тоді у вас вийде ікра малосольна, яка зберігається не більше ніж три-п’ять днів.

3. Відцідіть ікру на марлю, розтягнуту над каструлею, щоб вода з сіллю стекла. Потім нехай ще 10 хвилин ікринки побудуть на повітрі й обвітряться.

4. Банки прокип’ятіть, також і кришки, а потім обсушіть і викладіть у них ікру.

5. Закручені щільно кришками банки з ікрою, зберігаються в холоді або в холодильнику. Готова ікра до вживання буде через 12-24 години.

Смачного!
Ікра форелі в цукровому розсолі
У цукровому розсолі у вас вийде солодша ікра форелі домашнього приготування, ніж у звичайному класичному, де солі додають рівно вдвічі більше, ніж цукру. Цей продукт хороший тим, що у вас вийде самостійно виготовити смачний рибний делікатес, не боячись за його якість, що не завжди скажеш про продукти з магазину.
Інгредієнти:
- Сіль – 80 гр.
- Цукор – 50 гр.
- Вода – 1 л.
- Ікра.
Процес приготування:
1. Очистіть ікру форелі від плівок-ястиків, далі добре прополощіть і помістіть у марлю над каструлею, щоб уся рідина з неї повністю стекла.

2. Розсіл (сіль і цукор) потрібно покип’ятити хвилини 3, якщо ви хочете, щоб ікра зберігалася деякий час у холодильнику. Якщо ж плануєте з’їсти всю ікру наступного дня, тоді сіль і цукор можна просто повністю розчинити в теплій кип’яченій воді.

3. У глибоку ємність перекладіть ікру і залийте її розсолом, температура якого має бути близько 45 градусів. Витримайте ікру в розсолі 15 хвилин.

4. Марлю натягніть над каструлею, її кінці можна прив’язати до ручок, щоб марля не провисла. Тонким шаром помістіть ікру на марлю після зазначеного часу, нехай стече розсіл, а потім ще 15 хвилин нехай обвітрюється.

5. У чисті та сухі банки викладіть ікру і відправте її в холодильник.

6. Через 12-24 години ікра буде готова.

Смачного!
Ікра форелі пряного засолювання
Якщо вам подобається рибка пряного посолу, тоді неодмінно приготуйте в домашніх умовах і ікру форелі в пряному засолюванні. У такого продукту не буде занадто вираженого рибного запаху, зате з’явиться аромат спецій і прянощів. Крім зазначених у рецепті спецій і прянощів, ви можете експериментувати і додавати в розсіл й інші спеції та прянощі, наприклад, свої улюблені.
Інгредієнти:
- Ікра форелі – 200 гр.
- Вода – 0,5 л.
- Сіль – 40 гр.
- Цукор – 15 гр.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Перець білий горошком – 3-4 шт.
- Перець духмяний горошком – 5 шт.
- Гвоздика в бутонах – 2-3 шт.
- Імбир – на кінчику ножа.
Процес приготування:
1. У воду додайте спеції, сіль і цукор, потім доведіть її до кипіння і покип’ятіть не більше трьох хвилин. Накрийте каструлю кришкою, щоб розсіл охолов. Якщо у вас більше ікри, ніж зазначено в рецепті, тоді і води, і спецій потрібно взяти більше, щоб приготувати більше розсолу.

2. Коли розсіл охолоне до 50-45 градусів, його потрібно процідити. У чистий розсіл помістіть ікру і витримайте її там 15-20 хвилин.

3. На марлю відцідіть або виловіть за допомогою дрібного сита ікру з розсолу. Дайте воді стекти повністю і підсушіть ікру хвилин 10-15.

4. Зберігайте ікру в скляній банці не менше доби, поки вона повністю не просолиться.

5. Ікра форелі пряного засолювання однаково смакує як додавання до рибного салату, так і як наповнення канапе, кошичків із тіста або на бутербродах.

Смачного!
Ікра форелі з лимоном
Ікра форелі прекрасно солиться разом із лимоном – завдяки доданій лимонній цедрі, ці ласощі набувають тонкого і дуже ніжного цитрусового аромату. Крім того, в розсіл, необхідний для засолювання, найкраще додати не звичайну сіль, а морську. Якщо ж такої немає в наявності, тоді використовуйте стандартну сіль грубого помелу.
Інгредієнти:
- Ікра – 250 гр.
- Лимон – 0,5 шт.
- Сіль морська – 2 ст. л. з гіркою.
- Цукор – 1 л.
- Вода – 0,6 л.
Процес приготування:
1. Свіжу або розморожену ікру форелі повністю звільніть від плівок так, як вам зручно.

2. З одного лимона за допомогою терки зніміть цедру (можна і дуже тонко зрізати шкірку ножем), а сік відіжміть в інший посуд і процідіть.

3. Для засолу потрібно приготувати розсіл. Щоб він вийшов, воду доведіть до кипіння, додайте цедру лимона (або лимонну шкірку) і покип’ятіть 3-5 хвилин, потім додайте сіль і покип’ятіть ще 3 хвилини. Дайте розсолу охолонути приблизно до 50 градусів, потім процідіть його через сито.

4. У теплий розсіл помістіть ікру і додайте туди ж сік від цілого лимона або від половини лимона, якщо не любите кисле. Нехай ікра полежить у розсолі 15-20 хвилин.

5. На сито помістіть ікру і залиште до того моменту, як вода повністю стече. Потім нехай ікра полежить ще хвилин 15, щоб злегка підсохла.

6. У чисті невеликі скляні банки помістіть ікру для просолювання під кришкою в холодильнику. Їжте домашню ікру форелі вже через 1-2 дні.

Смачного!
Засолювання ікри форелі сухим способом
Сухим способом можна засолити ікру форелі, якщо вам пощастило виловити в річці або купити цілу свіжу або заморожену форель, усередині якої опинився сюрприз – ястики з ікрою. Звичайно, риб’ячу ікру можна і підсмажити, але, якщо у вас є час і бажання, то найкраще, що можна зробити з нею, – це приготувати шикарний домашній делікатес.
Інгредієнти:
- Червона риба з ікрою – 1 шт.
- Сіль грубого помелу на 100 г ікри – 1 ч. л. л.
Процес приготування:
1. Рибу обмийте, потім акуратно розкрийте їй черево, щоб не пошкодити сховище ікри – ястики. Якщо ваша форель заморожена, її потрібно попередньо розморозити.

2. Ікру в ястиках швидко обмийте і дайте їй трохи підсохнути.

3. Якщо ікри у вас мало, тоді її буде неважко зняти з плівки просто руками. Однак якщо робити це акуратно, щоб не пошкодити ікру, доведеться витратити близько години, щоб «випустити на свободу» кожну окрему ікринку. Якщо на плівці ще залишилася деяка кількість ікри, її можна змити водою.

4. Ікру перекладіть у миску, і додайте сіль, її кількість можна збільшити або зменшити на ваш розсуд.

5. Акуратно розмішайте сіль з ікрою і відправте в холод, щоб вона настоялася і просолилася в скляній банці під кришкою. Якщо ви засолили невелику кількість ікри, не призначену для тривалого зберігання, її можна залишити просто в скляній мисці під харчовою плівкою або під кришкою на ніч.

6. Наступного дня засолена сухим способом ікра вже готова до вживання.

Смачного!
Корисні поради та хитрощі
Щоб засолити смачну ікру форелі, потрібно купити свіжу рибу або виловити її самостійно. Вибираючи рибку-самку з ікрою, потрібно орієнтуватися на її зовнішній вигляд: самки мають світліше забарвлення й округлу голову, тоді як у самців голова загострена.
Ікру з тушки форелі потрібно витягувати дуже акуратно, розкриваючи їй живіт дуже гострим, тонким ножем по краю, щоб не зайти глибоко і не пошкодити ікру.
Промивають ікру в підсоленій, а не в прісній воді. Сіль для засолювання має бути грубого помелу, не йодована і не фторована.
Ікру форелі після посолу, як і ікру інших видів риб, рекомендується розкладати для зберігання не просто в чисті, а в бажано стерилізовані банки.
Свіжа рибна ікра має приємний запах, на вигляд вона чиста, без плям і гнилі. Свіжу ікру після вилучення з риби потрібно засолити не пізніше, ніж через шість годин, максимум – через добу. А витягають ікру з риби не пізніше, ніж через півгодини після вилову, інакше ястики можуть втратити пружність і лопнути прямо в череві, що шкідливо для ікри…
Засолювати можна й ікру, витягнуту із замороженої риби, яку попередньо витримують у холодильнику близько 4-6 годин, а потім повністю розморожують при кімнатній температурі. Занадто швидке розморожування шкідливе для ікри, вона псується і лопається. Засолити таку ікру вже не вдасться.
Не шкодуйте солі: вона потрібна, щоб не тільки надати продукту смаку, а й убити личинки гельмінтів та інших шкідливих мікроорганізмів, які можуть міститися в ікрі та бути дуже шкідливими для людини. Занадто солону ікру на 10 хвилин, перед подачею до столу, заливають остиглою кип’яченою водою або прохолодним чорним чаєм, а потім дають воді стекти.
Якщо ви не встигаєте доїсти домашню ікру (термін її зберігання не перевищує п’ять днів – тиждень), тоді дрібними порціями помістіть її в морозильну камеру, а потім розморожуйте в міру потреби.