Всі ми без винятку постійно купуємо на ринку сухофрукти – родзинки, курагу, чорнослив, інжир. Безперечно, це дуже зручно, швидко і практично завжди доступно, адже відділи з сушеними фруктами є в кожному супермаркеті. Не завжди правда якість та ціна сухофруктів підходить під певні параметри, а буває і так, що купивши жменю-дві родзинок або кураги, навіть у холодильнику вони покриваються нальотом цвілі, тим самим вказуючи на порушення технології виробничого просушування…
А ви не хочете спробувати зробити один із самих популярних сухофруктів чорнослив в домашніх умовах? Найпростіший процес, який вразить результатом, адже домашній чорнослив ні в яке порівняння не йде з магазинним аналогом! У нього по максимуму виражений глибокий фруктовий смак, вражаючий сливовий фруктовий аромат і чудова щільність. До того ж, в’ялений чорнослив в домашніх умовах не містить шкідливих добавок і воску, якими обробляють сухофрукт у виробничих сушарках для більш тривалого зберігання. Рецепт з фото чорносливу, зробленого в домашніх умовах, який сміливо можна вживати в їжу всім без винятку – вже на нашому сайті!
Щоб зробити чорнослив в духовці знадобиться (вихід – 1,5 кг):
- слива свіжа «Угорка» – 2 кг
- цукор – 200-250 г
Як зробити чорнослив в домашніх умовах – простий рецепт:
Сливу сорту «Угорка» візьміть стиглу, некислую, але обов’язково щільну. Можна спробувати і інші сорти, які також мають солодку пружну м’якоть, але «Угорка» все ж буде ідеальна для приготування чорносливу в домашніх умовах. У такій зливі кісточка добре відділяється, що нам і потрібно! Сливу перемываем, відокремлюємо хвостики, листочки і все інше непотрібне.
Обережно підрізаємо на кожній зливі жолобок з одного боку, щоб можна було вийняти кісточку, не розділяючи сливу на дві половини. У вас повинні вийти ось такі «черепашки».
В кожну сливу-мушлю додаємо чайну ложку (або скільки поміститься) цукру. Беремо каструлю і першим шаром на дно укладаємо все наповнені цукром сливи.
Таким же самим способом наповнюємо каструлю до верху, зверху ще присипаємо невеликим кількість цукру. Залишаємо на добу. Періодично каструлю трясемо, щоб утворився сироп максимально розчиняв цукор.
Через добу цукор і сік сливи утворюють рідкий сироп. Його буде не надто багато, він не буде покривати зливу повністю, але це нам і не потрібно.
Ставимо сливу з сиропом на малий вогонь і доводимо до кипіння. Сливу не кип’ятимо, тільки пару раз перемішуємо в гарячому сиропі і відразу знімаємо з вогню після появи перших ознак активного кипіння. Плоди тільки прогріються і злегка змінять відтінок з синяво-чорного на червонувато-сливовий. Сливу відкидаємо на друшляк і відокремлюємо від неї сироп.
Тепер беремо деко застеляємо його пергаментом, викладаємо прогріту сливу рядами, залишаючи між нею трохи простору.
Починаємо в’ялити. Процес просушування буде проводитися в духовці, тому якщо у вас домашня кухонні електросушарка – можете скористатися нею відповідно до інструкцій. Духовку ж нагріваємо до 60-70 градусів і ставимо деко на середню позицію, прочинивши дверцята і зафіксувавши невеличку шпаринку за допомогою дерев’яної лопатки. Час приготування чорносливу в домашніх умовах в духовці індивідуально, залежить від розміру, сорту сливи, в середньому від 4 до 8 годин.
В процесі зливу необхідно перевернути на іншу сторону, щоб вона підсушився рівномірно з усіх боків. Готовність сливи визначайте за такими ознаками: вона не повинна бути мокрою, а стати пружною та щільною.
Коли зливу підсохне досить – витримайте її 2-3 дні в кімнаті, на кухонному підвіконні або на сонячному балконі для остаточного результату.
Чорнослив в домашніх умовах готовий!
Тепер його можна використовувати за призначенням – вживати просто так в якості корисного перекусу, додавати в каші, десерти і випічку.
Смачного!