Заварне тісто – це дивовижний вид тіста, з якого готуються неймовірно легкі, ніжні і дуже смачні еклери і профітролі. А крім них, на основі цього тесту готуються такі відомі торти, як «Крокембуш», «Сент-Оноре», «Дамські пальчики» або пиріг/торт «Карпатка». Зробити заварне тісто в домашніх умовах можна досить швидко і насправді зовсім не складно, але в процесі приготування є кілька секретів, про які ми розповімо в нашому покроковий рецепт з фото.
Як зробити заварне тісто для еклерів? – Склад:
- масло – 100 г
- молоко – 125 г
- вода – 125 г
- борошно – 150 г
- яйця – 4 шт. (великого розміру)
- цукор – 0,5 ч. л.
- сіль – 0,25 ч. л.
Як зробити заварне тісто в домашніх умовах? – Рецепт з фото:
Беремо сотейник або просто невелику каструльку з товстим дном і вливаємо в неї молоко і воду. До отриманої суміші додаємо вершкове масло (його краще попередньо нарізати на невеликі шматки, так воно швидше розтопиться), а також щіпку солі і цукру.
Ставимо сотейник на невеликий вогонь і, час від часу помішуючи суміш, домагаємося, щоб масло повністю розплавилося. Отриманий розчин доводимо до кипіння.
А поки суміш закипає, обов’язково, щоб позбутися від можливих грудочок і домішок, просіваємо 150 г борошна.
У киплячий масляний розчин висипаємо всю просіяну муку.
Не знімаючи каструлю з вогню, активно перемішуємо масу дерев’яною ложкою або лопаткою. Перемішуємо масу до тих пір, поки вся мука не завариться і у нас не утворюється однорідний грудку тіста, який буде відставати від стінок каструльки.
Далі не припиняючи перемішувати заварне тісто, підсушуємо його ще протягом 2-3 хвилин на маленькому вогні. За цей час на дні сотейника повинен утворитися легкий борошняний наліт.
Перекладаємо отриманий грудку тіста в ємність, у якій будемо замішувати заварне тісто для еклерів і злегка розминаючи його ложкою, домагаємося, щоб тісто охолоне до теплого.
Як тільки він охолоне (температуру перевіряємо на дотик – заварне тісто має бути теплим, але не обпалювати), додаємо в нього яйця. Спершу по одному за раз вводимо цілих 3 курячих яйця. Після кожного нового яйця тісто дуже ретельно розмішуємо до повної однорідності.
Останнє четверте яйце спочатку розбиваємо в невелику чашу і злегка збиваємо його виделкою. І вже в такому вигляді невеликими порціями вмішуємо в заварне тісто. Поступати таким чином потрібно для того, щоб не помилитися з консистенцією тесту, так як борошно буває різної сили, і яйця можуть досить сильно відрізнятися своєю вагою. Тому, можливо, вам буде потрібно не ціле яйце, а лише половина або навпаки, якщо яйця у вас маленького розміру, то для того, щоб зробити заварне тісто у домашніх умовах може знадобитися 5 або навіть 6 яєць. Тому потрібно орієнтуватися на консистенцію тіста! До речі, якщо ж ви переборщили з кількістю яєць, і тісто вийшло дуже рідким, ні в якому разі не додавайте «сиру» борошно, цим ви тільки зіпсуєте тісто. Єдиним способом врятувати таке тісто – це знову приготувати заварную основу і вже нею загущати рідке тісто!
Правильне заварне тісто для еклерів виходить гладке, блискуче, у міру густа і з ложки воно стікає важкої широкою стрічкою. Ну, ось і все, наше заварне тісто в домашніх умовах готово.
Перекладаємо його в кондитерський мішок або шприц, а, якщо ні того, ні іншого немає, тоді використовуємо щільний пакет або новенький канцелярський файлик з відрізаним куточком.
В залежності від задуму, формуємо з тіста еклери, профітролі або кільця. Тільки не забуваємо, що під час випічки вироби з заварного тіста досить сильно збільшуються, тому обов’язково залишаємо між ними 4-5 см вільного місця.
Випікаємо вироби з заварного тіста спершу при 200 С 15 хвилин (за цей час тісто має піднятися і почати злегка рум’янитися), після чого зменшуємо температуру до 160 С і досушуємо еклери/профітролі протягом ще 20-25 хвилин до повної готовності. Час випікання може трохи відрізнятися в залежності від особливостей саме вашої духовки і, звичайно ж, від розміру виробів. Під час випічки не піддаємо вироби різкого перепаду температур, особливо перші 20-25 хвилин, так як від цього еклери можуть впасти. І ще дуже важливо повністю пропекти еклери усередині, так як в іншому випадку, після випічки вони також опаде і втратять свій вигляд. Як тільки еклери/профітролі будуть готові, вимикаємо нагрівання і злегка відкриваємо дверцята духовки, даємо тістечком охолонути до теплого (робити це не обов’язково, але якщо раптом ви трохи не допекли заварні вироби, то такий спосіб охолодження допоможе вам їх доготувати).
Повністю остиглі еклери/профітролі наповнюємо улюбленим кремом. Крім солодкого варіанти, еклери також можна наповнити солоними начинками, наприклад, паштетами, мусами або навіть салатами. Подавати до столу наповнені еклери, бажано, якомога швидше. Сподіваємося, що наш рецепт з фото дав вам вичерпну відповідь на питання, як зробити заварне тісто в домашніх умовах!
Смачного!