Ягоди винограду відомі людині з часів великого потопу, коли Ной, що пристав до гори Арарат на своєму ковчегу, став не тільки новим родоначальником, а й обдарував людство божественними фруктами. Так говорить біблійна легенда. Сьогодні про це в’юнкі рослини пишуть не тільки вірші, приказки або загадкові історії, а й прекрасні кулінарні рецепти, за допомогою яких люди намагаються зберегти чарівні властивості розкішних плодів.
Наскільки велике розмаїття і численність існуючих на землі сортів винограду (понад п’ять тисяч), настільки ж величезний вибір всіляких способів його консервування. Варення з винограду – один з найпоширеніших. Привабливою властивістю маленьких плодів є їх сполучуваність з нашими улюбленими фруктами: персиками, чорницею, кавуном, яблуком або грушею. Тому ви легко можете комбінувати фрукти з виноградом. З огляду на ніжні якості ягід, не рекомендується їх одноразова приготування у великій кількості.
Інгредієнти для варення:
- 500 г винограду без кісточок
- 1 не дуже великий лимон
- 600 г цукру
- 250 мл води
- 1 бутон гвоздики
- щіпка кориці
Приготування варення з винограду з лимоном
Акуратно знімаємо ягоди з гроні, кладемо в друшляк, добре обполіскувати, після чого очікуємо, коли стекут крапельки води.
Половинку лимона ділимо на тонкі чверті. З решти вичавлюємо сік.
Наступним етапом стане приготування сиропу. Всипаємо цукровий пісок в призначений для варення таз, додаємо воду.
Починаємо повільне нагрівання, постійно перемішуючи склад.
Білі кристали повинні повністю розчинитися.
Коли в сиропі з’являться ознаки кипіння, прибираємо посуд з вогню, перекладаємо в неї фрукти, додаємо шматочки лимона, його сік і прянощі. Акуратно все перемішуємо, залишаємо настоюватися до повного охолодження продуктів.
Приступаємо до тепловій обробці ароматних компонентів нашого варення з винограду.
Ставимо таз на середній вогонь, доводимо виноград з лимоном до киплячого стану, потім знижуємо інтенсивність нагрівання. Через 5 хвилин припиняємо нашу роботу, чекаємо охолодження складу. Таким способом неодноразового кип’ятіння смачні ласощі буде готуватися до 5 разів.
На останньому етапі стане зрозуміло, що сироп досить загус, знайшов темні тони, а ягоди злегка посвітліли.
Розкладаємо варення по попередньо стерилізованим банкам, потім щільно закриваємо гарячими закручуються кришками. Коли зимові заготовки охолонуть, відправимо їх на зберігання в наш улюблений шафка з кращими ласощами.
В Іспанії існує цікава традиція. Під лунають удари годинника, який відраховує останні секунди року, що минає, члени сім’ї з’їдають по виноградної ягідці, загадуючи бажання на кожен з дванадцяти наступаючих місяців. Думаю, що містичне призначення фруктів не зникне, якщо вони будуть вилучені для здійснення чарівного ритуалу з нашого казкового виноградного варення.
Ще рецепти заготовок:
- Лечо з кабачків на зиму
- Мариновані сливи з гвоздикою
- Абрикоси в желе
- Мариновані огірки з кетчупом чилі
- Варення з чорної смородини
- Домашній яблучний сік
- Компот з полуниці з бананом
- Айнтопф – густий німецький суп
Смачного!