Класичні хрусткі малосольні огірки можна приготувати, заливши їх спочатку холодною водою, а потім розсолом, при цьому правильно підібравши пропорції компонентів на 3-х літрову банку. Огірки в холодній воді досягають готовності повільніше, ніж залиті гарячим розсолом, але виходять більш щільними і хрусткими. Смакові відтінки малосольним огіркам додадуть приправи, зелень, часник, листя ягідних чагарників і плодових дерев.
Хрусткі малосольні огірки – класичний рецепт у 3-х літровій банці
У цьому рецепті не використовується оцет, присутні тільки натуральні інгредієнти. Огірки краще заливати холодною перевареною водою, але можна і просто відфільтрованою, тільки зберігатися вони будуть менше. Вибравши цей рецепт, потрібно бути готовим до того, що огірки будуть доходити до готовності 3 дні.

Інгредієнти
- Огірок 1.5 кг
- Вода 1 л.
- Сіль 2 ст.л.
- Часник 1 головка
- Кріп 1 парасолька
- Петрушка 1 гілочка
- Перець чилі за бажанням
- Перець чорний горошок за смаком
На порцію Калорії: 16 ккал Білки: 0.8 г Жири: 0.1 г Вуглеводи: 3.3 г
Приготування
-
Як приготувати хрусткі малосольні огірки швидкого приготування холодною водою? Підготувати продукти для подальшої кулінарної обробки: вимити зелень, очистити часник, ретельно вимити огірки. Якщо вони дуже колючі, можна замочити їх перед приготуванням на кілька годин у холодній воді.
-
У вимиту й ошпарену окропом 3-літрову банку викласти частину зубчиків часнику, парасольок кропу та зелені петрушки.
-
Огірки у вертикальному положенні укласти в банку, намагаючись, щоб вони розмістилися щільно. На банку об’ємом 3 літри піде приблизно 1,5 кг огірків.
-
Потім вкласти до огірків іншу частину кропу і петрушки, зубчики часнику, що залишилися. Якщо використовується гострий перець, його потрібно порізати на частини і теж відправити в банку. Кілька горошин чорного перцю також всипати в банку. Намагайтеся розміщувати всі інгредієнти в порожнинах між огірками, а не накопичувати вгорі біля горлечка.
-
Розмішати в літрі холодної перевареної, мінеральної без газів або відфільтрованої води 2 ст. ложки. ложки солі. Потрібно розчинити сіль повністю. Щоб бути впевненими, що води буде достатньо, можна відразу взяти подвійний об’єм, зберігаючи пропорцію води та солі: на 1 л. води 2 ст. ложки солі.
-
Залити солону воду в банку і закрити капроновою кришкою. Через 3 дні огірки можна подавати до столу.
Смачного!
Малосольні огірки в холодному розсолі на 3-х літрову банку
Огірки за цим рецептом стають малосольними приблизно через добу після занурення їх у розсіл. Для приємного аромату використовують листя смородини та вишні, а необхідної гостроти та прянощів надають часник і чорний перець горошком.
Інгредієнти:
- 2 кг огірків.
- 4 зубчики часнику.
- 3 ст. ложки солі. л. солі.
- 3-4 листочки смородини.
- 4-6 листочків вишні.
- 4 горошини чорного перцю.
- 1 парасолька кропу.
Процес приготування:
1. Огірки, попередньо замочені на 1-2 години, вимити, позбавити повністю від колючок. Після зрізати кінчики.

2. Якщо овочі великі, можна розрізати їх уздовж або поперек на частини. Ця маніпуляція також дозволить огіркам швидше засолитися.

3. Часник розділити на зубчики, почистити.

4. Парасольку кропу і листя вишні та смородини добре вимити. Обов’язково зверніть увагу на загнуті краї листя, якщо такі є, – розпряміть їх і переконайтеся, що там немає сміття або личинок комах. Для надійності краще обдати всі зелені компоненти окропом.

5. Банку вимити, ошпарити крутим окропом, дати стекти воді. Укласти на дно половину листя смородини та вишні, половину кропової парасольки і 2 зубчики часнику.

6. Огірками заповнити банку, залишаючи трохи місця для зелені, що залишилася. Всипати горошини чорного перцю. За бажання можна додати лавровий лист.

7. У 2 літрах води розчинити 3 столові ложки солі. Воду брати холодну. Залити розчин у банку, закрити щільною кришкою і кілька разів акуратно струсити.

8. Залишити банку з огірками на добу за кімнатної температури. Перед вживанням на кілька годин помістити в холодильник, оскільки холодні малосольні огірки смачніші. Якщо хочете отримати більш кислий продукт, потримайте овочі в кімнаті трохи довше.

Смачного!
Хрусткі малосольні огірки холодним способом із кропом
Гасло цього рецепта: кропу багато не буває! Ця ароматна зелень відіграє тут роль головного ароматизатора. Огірки виходять нейтрального смаку і підходять тим, кому протипоказані гострі страви.
Інгредієнти:
- Огірки – 1,5 кг.
- Кріп (гілочки та парасольки) – 200 г.
- Вода – 1 л.
- Сіль – 2 ст. л.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Листя дуба і смородини за бажанням.
Процес приготування:
1. Огірки помістити в холодну воду для замочування і залишити на годину. Не потрібно нехтувати цим етапом, оскільки він задуманий не тільки з метою очищення огірків, а й для їхньої хрусткості.

2. Після цього змити з поверхні овочів бруд і всі колючі елементи. Зрізати хвостики і, якщо огірки великі, розділити ножем на частини.

3. Кріп промити проточною водою. Для малосольних огірків підійде і підсохла зелень, тож сухі гілочки прибирати не варто.

4. Листя дуба та смородини промити й облити окропом. Їх використовувати не обов’язково. Важливо знати, що смородина надає легкий винний аромат, а листя дуба може трохи гірчити. Можете використовувати тільки один із видів листя.

5. Банку об’ємом 3 літри підготувати до використання: вимити її ретельно і обдати окропом.

6. Укласти половину обсягу кропу на дно, потім скласти акуратно огірки. Зверху знову помістити кріп, вкласти лавровий лист і за бажанням дубове та смородинове листя.

7. У літрі води розчинити 2 ложки солі, влити розчин у банку і закрити щільно. Потрясти банку для розподілу солоного розчину по всьому об’єму.

8. Поставити огірки на добу в тепле місце або просто залишити при кімнатній температурі. Через 24 години, можна вживати продукт.

Смачного!
Класичні малосольні огірки холодним способом із часником і зеленню
Це класичний рецепт малосольних огірків, який відрізняється від еталонного використанням кількох видів зелені. Крім кропу і петрушки, тут ідуть у хід кінза та естрагон. Огірки виходять пряними, з легкою гіркуватістю.
Інгредієнти:
- Огірки – близько 1,5 кг.
- Часник – 1 головка.
- Сіль – 3 ст. л
- Вода – близько 2 л.
- Зелень петрушки, кінзи, кропу, естрагону – по 3-4 гілочки.
- Лавровий лист – 2 шт.
Процес приготування:
1. Провести очищення огірків від бруду, колючок, гнильних ділянок. Видалити кінчики ножем і за необхідності розрізати на частини.

2. Часник очистити від лушпиння, сполоснути зубчики.

3. Гілочки зелені добре промити під водою і розрізати наполовину, щоб не були занадто довгими. Склад зелені можна варіювати. Кріп потрібен обов’язково, а інші види трав – за бажанням. Якщо не подобається специфічний смак кінзи або естрагону, можна залишити тільки петрушку і кріп. Але в цілому такий букет зелені відмінно гармонує з огірками.

4. У банку об’ємом 3 літри, заздалегідь вимиту, відправити половину всієї зелені. Огірки викладати в ємність щільно, але не придавлюючи. Зверху на шар огірків знову викласти зелень. Часник зубчиками покидати в проміжки між огірками, щоб він розподілився по банці. Покласти два листочки лавра.

5. Воду з сіллю, добре перемішавши, влити в банку з огірками. Капроновою кришкою закрити банку і поставити на 12 годин, щоб огірки засолилися. Після перемістити банку в холодильник і почекати ще години три. Перед вживанням верхній шар зелені викинути і подавати огірки до столу.

Смачного!
Покроковий рецепт приготування огірків у холодній воді з хроном
Для цього рецепта підійде листя хрону або його корінь. Ця рослина надає огіркам міцності, аромату і приємного смаку. Огірки мають постояти в розсолі дві – три доби, перш ніж їх можна буде вживати.
Інгредієнти:
- Огірки – 1,5-1,7 кг.
- Сіль – 50 г.
- Вода – 1 л.
- Часник – 3 зубчики.
- Листя вишні – 6 шт.
- Кріп – 2 парасольки.
- Перець горошком – 4 шт.
- Хрін – 70 г кореня або 4 листки.
Процес приготування:
1. Огірки обробити перед приготуванням традиційним способом: замочити у воді на 1-2 години, добре помити, а за необхідності почистити щіткою. Зрізати на кінцях по кілька міліметрів і, якщо треба, розділити на частини.

2. Банки підготувати для укладання овочів і зелені. Якщо збираєтеся зберігати огірки довго, краще ємності простерилізувати. Для короткого зберігання достатньо просто обдати їх окропом.

3. Корінь хрону або листя вимити й облити закипілою водою, так само вчинити з листям вишні та кропом.

4. Часникові зубчики очистити від лушпиння.

5. Дно банки встелити кропом, вишневим листям і листям або шматочками кореня хрону. Потім акуратними рядами у вертикальному положенні помістити огірки. Всипати чорний перець горошком, покласти часник. Можна для гостроти додати трохи пекучого перцю.

6. Розмішати в літрі води сіль. Розсолу може бути недостатньо, якщо огірки покладені нещільно, тому можна одразу змішати подвійну порцію і використати, скільки увійде в банку. Головне – дотримуватися пропорцій: на 1 л. води 50 г. солі.

7. Закриті кришками банки залишити за кімнатної температури на дві – три доби. Потім охолодити, помістивши в холодильник – тут же краще і зберігати огірки після відкриття банки.

Смачного!