Малосольні огірки з гарячим розсолом у каструлі – проста і дуже швидка закуска. Коли настає огірковий сезон, життя кожного кулінара і просто людини, що готує, розквітає новими фарбами. Адже чого тільки не можна приготувати з цього овоча! Салат свіжий, розсольник на зиму, огірки в банці… Ми пропонуємо вам зробити одну з найпростіших і в той же час затребуваних закусок. Це класичні малосольні огірки, приготовані в каструлі гарячим способом. Пропонуємо вашій увазі 7 різних рецептів на будь-який смак.
Класичний рецепт малосольних огірків у каструлі з гарячим розсолом
Перевага малосольних огірків у каструлі гарячим способом – у швидкості приготування. За короткий час овочі встигають дійти до кондиції і водночас залишаються хрусткими. Для цього рецепта використовуємо 3-х літрову каструлю.

Інгредієнти
- Огірок 2 кг
- Перець чорний горошок 10 горошин
- Перець духмяний 4 горошини
- Часник 2 зубчики
- Кріп 7 шт.
- Листя вишні 10 шт.
- Листя хрону 1 лист
- Листя чорної смородини 9 шт.
- Гвоздика 7 бутонів
- Перець чилі 1 шт.
- Сіль 3 ст.л.
- Вода питна 1.5 л.
- Цукор-пісок 2 ст.л.
На порцію Калорії: 17 ккал Білки: 0.9 г Жири: 0.1 г Вуглеводи: 3.3 г
Приготування
-
Як приготувати хрусткі малосольні огірки швидкого приготування в каструлі з гарячим розсолом? Підготуємо наші огірки. Ретельно їх промиваємо та обрізаємо кінчики. Це необхідно для того, щоб вони не гірчили.
-
Готуємо всі спеції та зелень для страви. Чистимо, промиваємо. Кількість гострого перцю зменшуйте на свій смак, щоб не було дуже гостро.
-
У каструлю викладаємо першим шаром максимально щільно огірки. Зверху додаємо спеції та трохи зелені з пластинками часнику.
-
Далі викладаємо щільно другий шар. Якщо овочів залишилося багато, можете зробити два шари. Знову додаємо зелень плюс половину гострого перцю. Таким чином, чергуємо овочі зі спеціями до їх завершення.
-
Займемося приготуванням розсолу. Для цього в окремій ємності доводимо воду до кипіння, додаємо сіль і цукор. Заливаємо отриману гарячу рідину в огірки. Беремо тарілку, за діаметром меншу, ніж каструля, і притискаємо нашу заготовку. Даємо постояти близько доби, поки огірки не змінять свій колір. Після цього можна їх вживати. Зберігати в холодильнику.
Смачного!
Хрусткі малосольні огірки в гарячій воді
На відміну від класичного рецепта в цьому варіанті ми додаємо листя смородини. У купе з гарячим розсолом вона зробить наші малосольні огірки не тільки ароматними, а й хрусткими. Кількість спецій можна регулювати на свій смак.
Інгредієнти:
- Цукор – 1 ст. л.
- Смородини листя – 7 шт.
- Огірки – 1,2 кг.
- Вода – 1,2 л.
- Перець чорний – 5 горошин.
- Зелень кропу – 1 пучок.
- Хріну листя – 2 шт.
- Часник – 3 зубчики.
- Вишні листя – 6 шт.
- Сіль крупна – 1 ст. л.
Процес приготування:
1. Вибираємо невеликі, свіжі огірки, промиваємо їх і обрізаємо хвостики та кінчики.

2. Необхідну зелень очищаємо та промиваємо.

3. У каструлю викладаємо огірки зі спеціями. Краще чергувати шари, у цьому разі огірки вийдуть ароматними та смачними. Так, на шар з огірками викладаємо горошини чорного перцю з подрібненим часником та рештою зелені. Після – шар огірків і так далі.

4. Розсіл приготуємо з цукрового піску, крупної солі та води. Щойно сіль із цукром розчиняться в киплячій воді, знімаємо з вогню. У гарячому вигляді заливаємо ним наші огірки до покриття.

5. У такому вигляді залишаємо огірки маринуватися на кілька годин, доти, доки розсіл не охолоне до кімнатної температури.

6. Після цього відправляємо заготовку зберігатися в холодильник. Після закінчення однієї доби продукт готовий до вживання.

Покроковий рецепт приготування малосольних огірків з оцтом
Огірки, мариновані з оцтом, виходять пікантно-кислими за смаком. При вживанні вони схожі на огірки з бочки і чудово доповнюють закуски під гарячу картопельку.
Інгредієнти:
- Огірки – 0,5 кг.
- Рослинна олія (без запаху) – 60 мл.
- Цукор – 1,5 ст. л.
- Оцет 9 % – 1 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Часник – 4 зубчики.
- Кріп – 1 пучок.
Процес приготування:
1. Відбираємо для заготівлі огірки. Нам будуть потрібні приблизно однакові за розміром, невеликі пухирчасті плоди. Промиваємо їх водою і даємо стекти воді. Обрізаємо кінчики з обох боків. Важливо, щоб огірки не були гіркими, в такому разі страва буде зіпсована.

2. Нарізаємо огірки четвертинками в каструлю. Для цього розрізаємо огірок поперек навпіл, а потім кожну половину на 4 частини вздовж.

3. Додаємо до них сіль і цукор. Кількість можете змінювати на свій розсуд.

4. Часник очищаємо і нарізаємо дрібно або тремо на спеціальну тертку. Відправляємо в каструлю.

5. Кріп промиваємо і рубаємо дрібно ножем. Додаємо слідом до огірків. Заливаємо оцет.

6. Добре перемішуємо масу великою ложкою.

7. Рослинну олію нагріваємо до гарячого стану. Це зручно зробити в мікрохвильовій печі. Виливаємо його гарячим у каструлю з огірками та зеленню.

8. Після того, як перемішали все, залишаємо остигати. Потім відправляємо на зберігання в холодильник.

Приємного частування!
Класичні малосольні огірки в каструлі з гарячим розсолом без оцту
Як зрозуміло з назви, у цьому рецепті відсутній оцет. Свіжі овочі разом з ароматною зеленню і спеціями зроблять нашу заготівлю і без нього найсмачнішою на звичайному або святковому застіллі. Приготуйте пряні огірки таким способом і поділіться з друзями рецептом.
Інгредієнти:
- Огірки свіжі – 800 гр.
- Лавровий лист – 1-2 шт.;
- Часник – 1 головка.
- Кропові парасольки – 2-3 шт.
- Сіль – 2 ст. л.
- Вода – 1,2 л.
Процес приготування:
1. Приготуємо огірки. Для цього варіанту краще взяти великі або середні плоди. Промиємо їх проточною водою і обріжемо ножем кінчики. Після даємо злегка обсохнути на серветці або рушнику.

2. Для засолювання візьмемо дволітрову каструлю. Вимиємо її та почнемо наповнювати.

На дно розміщуємо часточки половини головки часнику, кропову парасольку, лавровий лист і 1 столову ложку солі.
1. Зверху викладаємо огірки щільним рівномірним шаром.

2. Докладаємо зелень, що залишилася, і спеції.

3. У чайнику або каструлі доводимо до кипіння воду. Заливаємо крутим окропом наші огірки до повного покриття. Закриваємо кришкою і трохи потрясемо для того, щоб повністю розчинилася сіль. Залишаємо остигати при кімнатній температурі.

4. Після цього переміщаємо огірки разом із маринадом у 1,5 літрову банку (або іншу зручну ємність) для подальшого зберігання в холодильнику.

5. Через добу класичні малосольні огірки без оцту готові до вживання. Їх сміливо можна додавати в салат або подавати як самостійну закуску.

Усім Смачного!
Ароматні малосольні огірки в каструлі з часником і зеленню
У цьому рецепті акцент робиться на молодий ароматний часник і не менш ароматну зелень. У сезон огірків і того й іншого з лишком вистачає на грядках або на прилавках магазинів. Завдяки такому смаковому поєднанню, огірочки вийдуть на славу у будь-якої господині.
Інгредієнти:
- Перець гострий червоний – 1 шт.
- Листя вишні – 6 шт.
- Петрушка свіжа – 1 пучок.
- Кріп свіжий – 1 пучок.
- Огірки свіжі – 1,7 кг.
- Сіль столова – 1 ст. л.
- Часник молодий – 6 зубчиків.
- Лавровий лист – 3 шт.
- Цукровий пісок – 1 ст. л.
- Листя хрону – 2 шт.
- Вода очищена – 1,8 літра.
Процес приготування:
1. Свіжі огірки промиваємо й обрізаємо кінчики з двох боків.

2. Усю зелень (листя, пучки) також промиваємо від сміття під проточною водою. Даємо зайвій воді стекти.

3. У каструлю об’ємом 2 літри викладаємо овочі із зеленню та часником. Останній необхідно почистити і дрібно порубати кубиками, щоб він пустив сік. Подрібнювати також потрібно і пекучий перець.

4. Приготуємо розсіл. Для цього візьмемо каструлю, наллємо туди воду. Додаємо туди лавровий лист, сіль і цукровий пісок. Ставимо на вогонь і після закипання через кілька хвилин знімаємо з вогню.

5. Гарячим розсолом заливаємо овочі із зеленню, перцем і часником. Залишаємо огірки малосолити на один день. Після цього можна вживати їх у їжу, продовжуючи зберігати в холодильнику.

Смачного!
Класичні малосольні огірки з помідорами з гарячим розсолом у каструлі
Огірки та помідори – ідеальне класичне поєднання для слов’янської людини. Так от, якщо їх разом замалосолити в каструлі гарячим розсолом, вийде так смачно, що за вуха не відтягнеш. А ароматні трави та зелень стануть чудовим доповненням до такої закуски.
Інгредієнти:
- Огірки – 1 кг.
- Помідори – 1 кг.
- Оцет 9 % – 1 ст. л.
- Сіль – 2 ст. л.
- Кріп – 3 парасольки.
- Петрушка – 1 пучок.
- Кінза – 1 пучок.
- Кріп – 1 пучок.
- Перець чилі – 1 шт.
- Цукор – 2 ст. л.
- Перець духмяний – 3 г.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Часник – 2 шт.
- Вода – 1 л.
Процес приготування:
1. Приготуємо овочі. Вимиємо їх і обсушимо на рушнику. Далі в огірків обріжемо кінчики, а в помідорів плодоніжки. Бажано для такого рецепта брати плоди овочів невеликого розміру, щоб не різати їх на частини. Але і це допустимо.

2. Зелень ретельно перебираємо і промиваємо під проточною водою. Часник чистимо і розрізаємо зубчик на дві частини. Кількість і склад спецій та зелені можна варіювати залежно від ваших смакових уподобань.

3. Перекладаємо овочі та зелень у каструлю і заливаємо холодною водою склянками, щоб виміряти необхідну кількість води.

4. У результаті воду зливаємо в іншу каструлю.

5. Тепер потрібно в першій каструлі розкласти огірки з помідорами пошарово із зеленню та часником. Знизу та зверху овочів має бути зелень. На самий верх кладемо лавровий лист.

6. Воду для маринаду доводимо до кипіння і заливаємо нею нашу заготовку. Через 5 хвилин знову зливаємо рідину в каструлю.

7. Додаємо сіль і цукор, перець горошком і перець гострий. Доводимо до кипіння і вливаємо оцет.

8. Гарячим маринадом заливаємо овочі з прянощами. Після повного охолодження відправляємо в холодильник.

Смачного!
Дуже смачні огірки в каструлі з хроном
У цьому рецепті будемо додавати корінь і листя хрону. Огірки за таким рецептом виходять хрусткими, необхідної гостроти. У жодному разі не беріть для цього рецепта гладкі сорти, підійдуть тільки пухирчасті.
Інгредієнти:
- Огірки – 600 гр.
- Корінь хрону – 1 шт.
- Сіль кухонна велика – 20 г.
- Кріп – 3 парасольки.
- Чорна смородина – 6 листків.
- Часник молодий – 2 зубчики.
- Листя хрону – 2 шт.
- Вода – 0,5 л.
Процес приготування:
1. Відбираємо цілі стиглі огірки. Промиваємо їх і обрізаємо кінці. Беріть для засолювання тільки молоді та міцні екземпляри з пухирцями. Можете зробити у кожного огірка надріз посередині для того, щоб вони швидше просолилися.

2. Чистимо корінь хрону, промиваємо і нарізаємо шматочками.

3. Листя хрону ділимо на кілька рівних частин.

4. Всю зелень промиваємо і обсушуємо на друшляку.

5. Зубчики часнику очищаємо від шкірки та нарізаємо пластинками.

6. Гілки кропу, листя смородини, часник, листя і корінь хрону викладаємо на дно каструлі.

7. Огірки розміщуємо шаром зверху.

8. На огірки кладемо ще листочок хрону та гілочку кропу.

9. Приготуємо в окремій ємності розсіл. Для цього у воду додаємо сіль і доводимо до кипіння.

10. Заливаємо киплячим маринадом огірки з хріном, до тих пір, поки верхній лист не сховається під водою.

11. Накриваємо каструлю із заготівлею кришкою.

12. Залишаємо на півдоби за кімнатної температури, періодично струшуючи каструлю.

13. Зберігати малосольні огірки з хроном у каструлі можна не більше 7 днів у холодильнику.
