Компот Мохіто з аґрусу з м’ятою та лимоном ще не так давно не заготовляли на зиму, проте він став популярним завдяки коктейлю мохіто, за аналогією з яким і був придуманий. Оригінальний кубинський мохіто готується з листя м’яти і рому, ще туди додають цукор і лайм. Ми пропонуємо вам 7 покрокових рецептів безалкогольного мохіто, смачного, освіжаючого компоту з додаванням різних інгредієнтів, головними з яких є м’ята і аґрус. У спеку в такий компот можна додати колотий лід, як і в справжній коктейль.
Класичний компот мохіто з аґрусу з м’ятою на зиму
Компот мохіто з аґрусу з м’ятою рекомендується як прекрасний освіжаючий напій у спеку, однак і взимку він не виявиться зайвим у вашій коморі. Людям, які страждають на цукровий діабет, варто знати, що в цьому компоті досить багато цукру, оскільки аґрус є кислою ягодою. Рецепт розрахований на 1 банку об’ємом у три літри, проте ви можете цю саму кількість інгредієнтів розмістити і в більш дрібних банках.

Інгредієнти
- Аґрус 250 гр. (будь-якого)
- М’ята свіжа 1 гілочка (можна сушену)
- Цукор-пісок 250 гр.
- Вода скільки увійде в банку
На порцію Калорії: 39 ккал Білки: 0.2 г Жири: 0.1 г Вуглеводи: 9.1 г
Приготування
-
Щоб заготовити на зиму компот мохіто з аґрусом, потрібно перебрати від сміття аґрус, вимити його і обсушити за допомогою друшляка. Потім, якщо хочете, щоб ягоди залишилися цілими, їх потрібно наколоти в 3-4 місцях, використовуючи зубочистку. Проколи не дадуть ягідним шкіркам лопнути від зіткнення з окропом. Однак наколювати ягоди не обов’язково, смак компоту від цього не залежить.
-
Заздалегідь вимийте та простерилізуйте над парою або в духовці банки для компоту, а кришки прокип’ятіть 5 хвилин. Аґрус розкладіть по банках.
-
У маленькі банки потрібно по 2-3 листочки м’яти, вимитої та обданої окропом заздалегідь. У велику банку кладіть м’яти більше.
-
Окропом залийте банки до верху і залиште настоюватися 15-20 хвилин.
-
Цукор-пісок засипте в каструлю.
-
Воду з банок вилийте туди ж, потім доведіть до кипіння, щоб цукор повністю розчинився.
-
Залийте гарячий сироп назад, у банки з аґрусом і м’ятою.
-
Тепер необхідно герметично закупорити банки й перевернути їх догори дном. Укутайте банки з компотом чимось теплим, дайте їм повністю охолонути, а потім відправляйте їх на тривале зберігання в прохолодне, темне приміщення.
Смачного!
Покроковий рецепт приготування мохіто з аґрусу з лимоном
Лимон додасть мохіто з аґрусом цитрусової кислинки та приємного, ніжно-жовтого відтінку, а в підсумку у вас вийде дуже смачний освіжний фруктово-ягідний напій із присмаком м’яти та меліси. Рецепт дається на одну трилітрову банку.
Інгредієнти:
- Аґрус – 2,5-3 ст.
- Лимон – 1 шт.
- Цукор – 1,5-2 ст.
- М’ята – 2-3 гілочки.
- Меліса – 1 гілочка.
- Окріп – скільки увійде в банку.
Процес приготування:
1. Банки і кришки добре вимийте і простерилізуйте заздалегідь.

2. Ягоди аґрусу потрібно перебрати, вимити і відцідити через друшляк від води.

3. Далі аґрус засипайте в банки (на одну трилітрову банку потрібно стільки ягід, щоб вони доходили до її середини).

4. Потім у банки висипайте цукор прямо на ягоди.

5. Далі лимон вимийте, поріжте на кружальця і викладіть у банки. Якщо вам не подобається гірчинка, яку може надати компоту лимонна шкірка, зріжте її. А ось кісточки з лимона потрібно видалити обов’язково.

6. Потім зелену м’яту і мелісу вимийте, обдайте окропом, викладіть у банки.

7. Окропом до горлечок залийте компот, дайте йому постояти не менше 15-20 хвилин.

8. Вилийте вміст банок у каструлю, закип’ятіть і знову залийте в банки.

9. Закатайте компот мохіто на зиму герметично кришками, переверніть банки догори дном.

10. Укутайте банки з мохіто чимось теплим, дайте їм охолонути, а потім зберігайте напій у темному, прохолодному приміщенні.

Смачного!
Як приготувати мохіто з аґрусу з апельсином із м’ятою
Дуже смачний мохіто може вийти, якщо замінити лимон апельсином, а замість зеленого аґрусу додати червоний, який набагато солодший за. До речі, якщо вам не подобається м’ята або меліса, не обов’язково додавати їх до компоту разом, достатньо додати будь-яку одну з цих запашних пряних трав. Рецепт на 1 трилітрову банку.
Інгредієнти:
- Аґрус – 2-3 ст.
- Цукор – 1,5-2 ст.
- Апельсини – 1 шт.
- М’ята – 2-3 гілочки.
- Меліса – 1-2 гілочки.
- Вода – скільки увійде в банку.
Процес приготування:
1. Банки та кришки промийте, простерилізуйте.

2. Аґрус очистіть від сміття, потім ягоди промийте, дайте воді стекти через друшляк.

3. Викладіть аґрус у банки (іноді аґрус кілька хвилин бланшують в окропі, а потім викладають у банки, але цього можна й не робити).

4. Апельсин добре промийте, наріжте на половинки кружалець, видаліть насіння і зніміть шкірку, якщо побоюєтеся, що через неї компот стане гірким.

5. У банки з аґрусом насипте цукор, викладіть нарізаний апельсин.

6. Зверху викладіть промиту й ошпарену окропом м’яту та мелісу.

7. Окропом залийте банки доверху, дайте настоятися не менше 15-25 хвилин.
8. Потім сироп із банок злийте в каструлю, закип’ятіть і поверніть у банки.

9. Закупорте банки наглухо кришками, щоб простояли не один місяць і не вибухнули.

10. Переверніть гарячі банки на кришки, щільно закутайте чимось теплим і дайте їм повністю охолонути, а потім виносьте компот на тривале зберігання в прохолодне приміщення.

Смачного!
Дуже смачний компот мохіто з червоного аґрусу
Червоний аґрус – це просто ідеальна ягода для будь-якого компоту, тому що він набагато солодший, ніж аґрус зелений. Приготуйте мохіто з різним аґрусом, щоб зробити свій висновок, який же компот вам сподобається більше. Рецепт мохіто на 1 банку ємністю в три літри.
Інгредієнти:
- Аґрус червоний – 2,5-3 ст.
- Лимон або лайм – 1 шт.
- Цукровий пісок – 1 ст.
- Вода – скільки увійде в банку.
- М’ята – 2-3 гілочки.
Процес приготування:
1. Аґрус почистіть від сміття, промийте, відцідіть через друшляк.

2. Банки та кришки промийте і простерилізуйте (кришки прокип’ятіть 5 хвилин).

3. Аґрус потрібно всипати в банки, зверху викласти лайм або лимон, нарізаний на часточки або на кружки, видаливши кісточки.

4. Всипте в банку цукор.

5. Зверху викладіть чисті гілочки м’яти і меліси будь-якого сорту.

6. Залийте банки окропом, доливаючи до верху.

7. Дайте банкам постояти 15 хвилин, злийте сироп у каструлю, закип’ятіть, знову залийте в банки.

8. Закатайте банки на зиму, переверніть догори дном, укутайте теплим пледом і дайте їм охолонути.

9. Зберігайте в погребі, коморі або в будь-якому прохолодному, темному приміщенні мохіто з аґрусом, заготовленим на зиму.

Смачного!
Зимовий компот мохіто із зеленого аґрусу
Мохіто із зеленого аґрусу вдасться будь-кому, тому що якихось особливих зусиль чи вмінь для приготування цього смачного і популярного компоту не потрібно. Коли будете відкривати банку з мохіто, розводьте його кип’яченою водою за смаком і доповнюйте колотим льодом. Рецепт на 1 трилітрову банку.
Інгредієнти:
- Аґрус зелений – 3 ст.
- Цукор – 2 ст.
- Окріп – скільки увійде в банку.
- М’ята, меліса – пучок.
Процес приготування:
1. Ягоди аґрусу добре переберіть від сміття, промийте в проточній воді, обсушіть, відкинувши на друшляк.

2. Заздалегідь простерилізуйте банки та кришки.

3. Засипте аґрус у банки до середини, зверху засипте цукром.

4. Додайте в мохіто пучок вимитої м’яти і меліси (або якусь одну з цих трав).

5. Залийте до верху банки окропом, щоб ягоди настоялися, а цукор розчинився.

6. Через 20 хвилин сироп із банок злийте в каструлю, доведіть до кипіння, прокип’ятіть кілька хвилин і залийте назад у банки.

7. Тепер залишилося закатати банки за допомогою спеціального ключа кришками (або загорнути кришками, що загвинчуються).

8. Переверніть банки на кришки, тепло укутайте і дайте повністю охолонути.

9. Потім виносьте компот на зберігання в темне і прохолодне приміщення.

Смачного!
Простий і смачний рецепт мохіто з аґрусу з лаймом
Простий і смачний рецепт мохіто з аґрусу з лаймом – це неймовірно смачний освіжаючий напій, який ідеально підійде для втамування спраги в спекотну погоду. Такий популярний коктейль у домашніх умовах виходить не менш цікавим і яскравим. Спробуйте!
Час готування – 15 хвилин
Час приготування – 5 хвилин
Порції – 3 л.
Інгредієнти:
- Аґрус – 0,4 кг.
- Лайм – 0,5 шт.
- Цукор – 1 ст.
- М’ята – 4 гілочки.
- Вода – 10 ст.
Процес приготування:
1. Відміряємо необхідну кількість усіх інгредієнтів із нашого списку.

2. Аґрус добре промиваємо й очищаємо від дрібних забруднень. Викладаємо продукт на сито, щоб стекла зайва рідина.

3. Далі ягоди необхідно бланшувати. Можна вибрати один зі способів. Перший – відправляємо аґрус у трилітрову банку. Також потрібно підготувати кришку з отворами.

4. Заливаємо ягоди окропом і залишаємо на 30 секунд.

5. Цю воду зливаємо в каструлю за допомогою кришки з отворами.

6. Другий спосіб бланшування – це відразу прокип’ятити в каструлі необхідну кількість води й опустити в неї ягоди на металевому ситі на 30 секунд.

7. У киплячу воду, що залишилася, всипаємо цукор. Розмішуємо і чекаємо повторного закипання. Сухі крупинки мають повністю розчинитися.

8. У цей час підготуємо лайм. Промиваємо його водою і нарізаємо невеликими часточками або четвертинками.

9. Ошпарені ягоди викладаємо в банку разом зі шматочками лайма. Якщо хочете залишити мохіто на тривале зберігання, то банку обов’язково стерилізуємо.

10. Доповнюємо продукти в банці гілочками м’яти. Їх попередньо промиваємо.

11. Заливаємо заготовку киплячим сиропом, закриваємо кришкою і даємо повністю охолонути. Далі напій можна прибрати на зберігання або розливати по склянках в охолодженому вигляді.

12. Простий і смачний рецепт мохіто з аґрусу з лаймом готовий. Швидше куштуйте й оцінюйте освіжаючий напій!

Смачного!
Компот із аґрусу з лимонною кислотою «Мохіто»
Лимонна кислота – це дуже доступний інгредієнт, її іноді додають у компоти, тому що вона є прекрасним консервантом, а також надає їм легкий цитрусовий присмак. У цьому варіанті компоту лимонна кислота замінює собою натуральний лимон і чудово поєднується з м’ятою і аґрусом. Рецепт на 1 банку об’ємом три літри.
Інгредієнти:
- Аґрус – 3 ст.
- Цукор – 1,5-2 ст.
- Гілочки м’яти – 2-3 шт.
- Лимонна кислота – 0,5 ч. л.
- Вода – скільки увійде в банку.
Процес приготування:
1. У чисті, простерилізовані банки викладіть аґрус, який ви вже мали перебрати від сміття, промити й обсушити на друшляку.

2. Додайте цукор, лимонну кислоту і свіжу зелень м’яти (можна й мелісу).

3. Залийте банки окропом, нехай постоять не менше 20-25 хвилин.

4. Потім сироп злийте в каструлю, закип’ятіть, поверніть у банки.

5. Щільно закатайте (або загвинтіть) банки на зиму, переверніть догори дном, укутайте чимось теплим і дайте їм повністю охолонути.

6. Зберігайте мохіто в прохолодному приміщенні, перед вживанням розводьте за смаком питною водою і додавайте колотий лід.

Смачного!