Варіантів лобіо безліч, і всі по-своєму цікаві. Сьогодні приготувала зелену квасолю в густому овочевому соусі з додаванням свіжої зелені, часнику і винного оцту. Вийшло смачно. Можна їсти і гарячим, і холодним.
Для приготування лобіо вам знадобиться
- зелена квасоля (молода, без грубих волокон) – 500г
- ріпчаста цибуля – 1 шт.
- морква (велика, соковита) – 1шт.
- болгарський перець – 2 шт.
- помідори (великі) – 3 шт.
- часник – 2 зубчики
- рослинна олія
- зелень (молода цибуля, петрушка, базилік) – по 1 пучку
- гострий перець – за смаком
- лавровий лист – 1 шт.
- винний оцет – за смаком
- сіль, мелений чорний перець – за смаком
- хмелі-сунелі – 1 ч. л.л.
- рослинна олія для пасерування.
Рецепт лобіо
Підготувати стручки зеленої квасолі: відламати або відрізати плодоніжку зі шматочком хвоста і кінчик з обох боків стручка.
Зрізати бічні волоконця стручків за допомогою овочечистки. Поламати або розрізати кожен стручок на відрізки по 3-4 см.
Квасолю залити холодною водою, довести до кипіння, посолити, зменшити вогонь і варити 5-8 хвилин. Якщо у вас зовсім молоді стручки, то вистачить і 3-5 хвилин. Готову квасолю відкинути на друшляк, перекласти в іншу каструлю і залити холодною водою, щоб стручки залишалися зеленими.
Дрібно нарізану ріпчасту цибулю пасерувати на рослинній олії. Додати терту або тонко нашатковану моркву. Готувати, помішуючи пару хвилин.
Солодкий перець розрізати навпіл, видалити плодоніжку, насіннєві перегородки та насіння. Перець нарізати соломкою і додати в пасерування. Обсмажувати все разом, часто помішуючи, поки перець не стане м’яким.
Помідори подрібнити на тертці, додати до смажених овочів. Розмішати, додати в сковороду рубану зелень, приправити меленим чорним перцем і хмелі-сунелі. У ступці розтерти часник із сіллю і перекласти цю суміш до овочів.
Перекласти до овочів зелену квасолю, перемішати, додати лавровий лист і за бажанням гострий перець. Влити за смаком винний оцет, ще раз розмішати і зняти з плити. Дати настоятися під кришкою 10-15 хвилин і подавати до столу. Лобіо можна подавати і гарячим, і холодним.