Домашній «молочний цех» – модне захоплення і предмет гордості. Щоб порадувати гостей смачною ряжанкою, не потрібно мати складним обладнанням. Потрібен лише набір глиняних горщиків і хороша духовка. Ряжанку подають з грінками і пиріжками. Смачні десерти виходять при змішуванні охолодженої густий ряжанки з полуничним або сливовим варенням.
Інгредієнти для приготування ряжанки в домашніх умовах:
- молоко – 1 л
- сметана – 3 ст. л.
Рецепт приготування ряжанки в домашніх умовах в духовці:
З магазинного молока не вийде якісна ряжанка. Слід придбати жирне базарне молоко і густу сільську сметану. В рецепті вказані пропорції продуктів для одного літра ряжанки, але доцільно готувати відразу 2-3 літра.
Молоко наливають у глиняні горщики, ставлять у духовку. Температура 180 градусів. Можна все молоко налити в один великий горщик або розподілити його по декількох ємкостей. Все залежить від наявності підходящої посуду.
Молоко нудиться в духовці протягом 40-50 хвилин. За цей час колір молока зміниться – стане кремовим, а поверхня затягнеться товстою плівкою-пінкою. Якщо залишити молоко в духовці ще на півтори години, то воно стане топленим. З’являться рожево-коричневі відтінки, а пінка стане жорсткішим і темніше. Перша стадія томління молока дозволяє отримати більш ніжну ряжанку з м’яким шаром піни на поверхні.
Молоко дістають з духовки, дають йому охолонути до 40-50 градусів. У тепле молоко кладуть сметану і ретельно розмішують. Пінку при цьому зрушують убік.
Молоко переливають у високі келихи або в чашки. Пінку розривають на частини, і в кожен келих кладуть по шматочку пінки. Заквашування ряжанки в домашніх умовах триває 10-20 годин. Все залежить від температури в приміщенні. Ступінь готовності визначається візуально, молоко перетворюється в густу желейну масу.
Готову ряжанку обов’язково витримують 2 години в холодильнику.
Ряжанка, приготовлена в домашніх умовах, не схожа на рідкий магазинний напій, тому поряд з келихом обов’язково кладуть ложечку.
Смачного!