Класичний салат Олів’є з ковбасою та горошком – одна з головних страв на святковому столі. Радянська класична страва готується з ковбасою та консервованим горошком, але так було не завжди. Салат є розробкою французького кухаря Люсьєна Олів’є, який працював у Москві: він містив м’ясо дичини, огірки, картоплю, оливки, каперси, соус «Провансаль» і соус на основі соєвого соусу. З часом інгредієнти змінилися через неможливість їх дістати.
Олів’є з ковбасою, горошком і солоним огірком – класичний рецепт
У класичний варіант рецепта зазвичай входить варена ковбаса, консервований горошок і солоний огірок. Чи додавати ріпчасту цибулю, вирішувати вам, але все-таки радимо вперше приготувати точно за рецептом. Для великої компанії кількість інгредієнтів потрібно збільшити вдвічі.
Інгредієнти
- Варена ковбаса 170 гр.
- Горошок зелений консервований 100 гр.
- Яйце куряче 3 шт.
- Огірки солоні 1 шт.
- Картопля 3 шт.
- Цибуля червона ½ цибулини
- Морква 1 шт.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Майонез 200 гр.
- Зелень 9 гр.
На порцію Калорії: 109 ккал Білки: 5.3 г Жири: 7 г Вуглеводи: 6.1 г
Приготування
-
Як приготувати класичний салат Олів’є з ковбасою та горошком? Яйця зварити круто, для цього залити їх водою в сотейнику, підсолити, можна у воду додати дрібку соди. Відварювати яйця після закипання рівно 10 хв., потім швидко шумівкою перекласти в крижану воду і дати охолонути. Картоплю разом із морквою зварити в одній каструлі, не очищаючи. З горошку злити воду, відкинути його на сито, щоб уся волога пішла. Відважити на вагах 100 г.
-
Червону цибулю розрізати навпіл, зняти з половинки лушпиння, порізати на кубики і викласти в сито, обдати крутим окропом, дати стекти воді. Так цибуля точно не гірчитиме, залишиться тільки приємний хрускіт. Картоплю і моркву очистити, порізати кубиками середнього розміру. Солоний огірок, не знімаючи шкірки, порізати на невеликі кубики і віджати рідину руками. Змішати кубики огірка, цибулі, картоплю і моркву в широкій мисці.
-
Зняти з яєць шкаралупу, порізати кубиками стандартного розміру. Додати яйця та підготовлений горошок у загальну миску.
-
Варену ковбасу очистити від шкірки, нарізати на кубики невеликого розміру, висипати в салат. Додати в олів’є майонез (не обов’язково всю пачку), посипати меленим перцем і посолити, якщо це буде потрібно.
-
Розмішати салат, щоб майонез рівномірно обволікав кожен нарізаний інгредієнт. Спробувати і, якщо потрібно, досолити.
-
Вимиту зелень обсушити, можна поділити навпіл. Одну половину додати в салат і розмішати, другу залишити для декорування. Перекласти олів’є в ошатний салатник і красиво прикрасити гілочками зелені. Прибрати в холодильник трохи просочитися.
Смачного!
Простий і смачний рецепт олів’є з ковбасою, горошком, свіжим огірком
Багато господинь замість солоного огірка кладуть в олів’є свіжий. Такий вибір обґрунтований: огірок надає салату свіжого літнього смаку, ніби полегшуючи його. Однак щоб страва не вийшла прісною, краще змішати свіжий огірок і маринований у пропорції 1:1. Останній, привнесе в загальний смак свою пікантність. І, звісно, обов’язково купити варену ковбасу хорошої якості.
Час готування: 50 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Ковбаса варена – 480 г;
- Горошок зелений заморожений – 180 г;
- Картопля – 280 г;
- Морква – 260 г;
- Цибуля ріпчаста – 140 г;
- Яйця курячі – 6 шт.;
- Огірок свіжий – 170 г;
- Огірок маринований – 130 г;
- Яблуко зелене – 1 шт.;
- Майонез – 200 г;
- Олія соняшникова – 15 мл;
- Масло вершкове – 25 г;
- Перець червоний мелений, сіль – за своїм смаком;
- Зелень – для прикраси.
Процес приготування:
1. У сотейнику закип’ятити підсолену воду, вимкнути вогонь. Всипати заморожений горошок, бланшувати протягом 6-7 хв., а потім відкинути на друшляк, спустити зайву вологу. Очищену моркву порізати соломкою, викласти в гарячу пательню з розтопленим вершковим маслом, додати олію і пасерувати на середньому вогні до м’якого стану близько 7-8 хв., присипати сіллю і меленим червоним перцем. У ту саму сковороду додати горошок, зняти з вогню й остудити до кімнатної температури.

2. Зелені огірки, не знімаючи шкірку, порізати соломкою, злегка посолити і викласти в друшляк, дати постояти 10 хв. За цей час під впливом солі виділиться зайва рідина.

3. Яйця зварити круто, очистити і дрібно порубати.

4. З вареної ковбаси зняти плівку і порізати її кубиками середнього розміру, приблизно як інші інгредієнти.

5. Мариновані огірки також, не знімаючи шкірочки, покришити дрібною соломкою і відкинути на сито, віджати зайву вологу.

6. Картоплю відварити до готовності в мундирі, тут же покласти її на 2 хв. у крижану воду, щоб добре знімалася шкірка. Нарізати на невеликі кубики.

7. Очищену цибулю дрібно порізати, присмачити дрібкою солі і пасерувати в сковороді, де готувалася морква, до легкої рум’яності.

8. Усі складові перемішати в салатнику. З яблука зняти шкірку і одразу ж потерти на крупній тертці. Додати в салат яблуко і майонез, спробувати і посолити, якщо потрібно.

9. Прикрасити свіжою зеленню, і дати постояти в холодильнику близько 40 хв. Більше тримати не варто, огірок і яблуко пускатимуть сік.

Смачного!
Як приготувати смачний салат олів’є з додаванням яблука
У нас не дуже люблять додавати до класичної версії інші продукти, особливо солодкі фрукти. Однак із додаванням яблука салат перетворюється: виходить інший аромат, у процесі поїдання відчувається хрускіт яблучних кубиків. Яблука краще брати не солодкі, а з легкою кислинкою.
Час готування: 45 хв.
Порцій: 3.
Інгредієнти:
- Ковбаса варена – 260 г;
- Горошок консервований – 120 г;
- Яблука зелені – 2 шт.;
- Картопля – 2 шт.;
- Яйця курячі – 2 шт.;
- Морква – 1 шт.;
- Цибуля-порей – 1 стебло;
- Огірки мариновані – 3 шт.;
- Майонез – 60 г;
- Сік лимона – 20 мл;
- Перець чорний мелений, сіль – за своїм смаком.
Процес приготування:
1. Моркву і картоплю, не знімаючи шкірки, помити, відрізати хвостики і капелюшки у моркви, відварити овочі. Зняти з картоплі та моркви шкірку, порізати м’якоть на маленькі кубики і змішати в мисці.

2. Варену ковбасу порізати на невеликі брусочки або кубики, додати до нарізаних овочів.

3. З промитого стебла цибулі-порею зняти верхню плівку, саме стебло порізати на тонкі кільця, додати в загальну миску.

4. Із зелених яблук зняти шкірку і видалити серцевину, порізати їх кубиками такого ж розміру, як і всі овочі для салату, і одразу ж скропити соком лимона, щоб шматочки яблука не потемніли.

Зварені круто яйця очистити, посікти кубиками, викласти до заготовки для олів’є. Мариновані огірки порізати кубиками, відкинути на сито, спустити рідину та віджати, додати в салат. З горошку злити воду і додати його в миску. Масу посолити, поперчити.

6. Присмачити суміш нарізаних інгредієнтів невеликою кількістю майонезу. Ретельно перемішати кілька разів доти, доки всі кубики не покриються рівномірно соусом.

7. На блюдо встановити формувальне кільце (можна вирізати з пластикової пляшки, обрізавши її з двох кінців), викласти салат, прибрати в холодильник на 40 хв. просочитися, потім кільце акуратно зняти. Виходить красива рівна порція салату у формі циліндра. Подавати в охолодженому вигляді.

Смачного!
Покроковий рецепт приготування олів’є без додавання моркви
Для людей, які на дух не переносять смак вареної моркви, наступний рецепт стане в нагоді: з нього виключено моркву в будь-якому її вигляді. В іншому рецепт досить традиційний.
Час готування: 40 хв.
Порцій: 8.
Інгредієнти:
- Горошок консервований – 1 банка;
- Ковбаса варена «Докторська» – 330 г;
- Картопля – 2 шт.;
- Огірок свіжий або солоний – 2 шт.;
- Яйця курячі – 5 шт.;
- Майонез – 6 ст. л. л.;
- Сіль – за своїм смаком;
- Зелень петрушки – для прикраси.
Процес приготування:
1. Насамперед відварити картоплю в мундирі в підсоленій воді. Головне не переварити, інакше при перемішуванні картопля почне розповзатися і втратить вигляд красивих кубиків. Очистити готову картоплю від шкірки і порізати на рівні кубики середнього розміру.

2. Зробити з тупого кінця яйця прокол голкою, стежити, щоб шкаралупа не тріснула. Це потрібно, щоб згодом можна було легко видалити шкаралупу. Яйця акуратно викласти в киплячу солону воду з дрібкою соди і варити 10 хв. Очистити, нашаткувати кубиками і додати до картоплі.

3. Вимиті свіжі огірки, не знімаючи шкірки, порізати на невеликі шматочки, можна попередньо видалити м’якоть.

4. Варену ковбасу порізати на кубики, додати до решти нарізаних інгредієнтів.

5. Відкрити банку з горошком, злити воду і викласти продукт у друшляк. Це позбавить салат від зайвої водянистості. Додати горошини до основної маси.

6. Салат перемішати, посолити, якщо потрібно.

7. Розкласти олів’є по порційних салатниках, присмачивши майонезом перед подачею. Прикрасити листочками вимитої зелені петрушки.

Смачного!
Низькокалорійний олів’є з ковбасою та огірками без майонезу
Для зниження калорійності з олів’є потрібно прибрати майонез або варену ковбасу замінити куркою. У цьому рецепті замінимо магазинний майонез низькокалорійною сметаною малого відсотка жирності.
Час готування: 50 хв.
Порцій: 9.
Інгредієнти:
- Ковбаса варена – 160 г;
- Горошок консервований – 160 г;
- Огірок маринований – 3 шт.;
- Картопля – 2 шт.;
- Морква – 2 шт.;
- Яйця курячі – 3 шт.;
- Цибуля зелена – 80 г;
- Сметана 15 % жирності – 100 г;
- Сіль – за своїм смаком.
Процес приготування:
1. Варену ковбасу порізати на кубики невеликого розміру.

2. Зварити картоплю в мундирі, очистити та порізати на кубики.

3. У підсоленій воді відварити круто яйця. Варити 10 хв. після закипання води, після чого відразу ж перекласти в холодну воду та остудити. Коли яйця охолонуть, очистити їх і порубати на кубики.

4. Зварити моркву, очистити та порізати на кубики.

5. Мариновані огірки разом зі шкіркою порізати на невеликі кубики і віджати, додати в салат.

6. З’єднати всі підготовлені продукти в одному великому салатнику або мисці, додати горошок, проціджений через сито.

7. Пір’я зеленої цибулі промити і нашаткувати.

8. Додати шматочки цибулі в салат.

9. Додати до салату сметану та посолити.

10. Перемішати всі інгредієнти, щоб у салаті рівномірно розподілилася сметана. Подавати після 30 хв. знаходження в холодильнику.

Смачного!
Олів’є з копченою ковбасою та маринованими огірками на святковий стіл
Олів’є з копченою ковбасою виходить не менш смачним, ніж його традиційний тезка, хіба що має більш насичений, злегка «димний» аромат. Ковбасу потрібно купувати не суху, чудово підійде копчений сервелат.
Час готування: 45 хв.
Порцій: 7.
Інгредієнти:
- Ковбаса копчена – 220 г;
- Горошок консервований – 130 г;
- Огірок маринований – 3 шт.;
- Яйця курячі – 3 шт.;
- Картопля – 3 шт.;
- Морква – 1 шт.;
- Сіль, майонез – за своїм смаком.
Процес приготування:
1. Картоплю відварити в мундирі, готовність перевірити, надколовши виделкою. Остудити і зняти шкірку, порізати на кубики невеликого розміру.

2. Моркву можна зварити в одній каструлі з картоплею, далі охолодити, почистити і нашаткувати кубиками такого ж розміру, всипати до картоплі.

3. Копчену ковбасу звільнити від плівки, порізати ідентичними шматочками, додати в салатник.

4. Яйця зварити круто, остудити в крижаній воді і зняти шкаралупу. Порізати кубиками і додати в олів’є.

5. Огірки разом зі шкіркою порізати на кубики, викласти в сито і віджати маринад руками. Додати шматочки в салат.

6. З консервованого горошку злити рідину, можна відкинути на сито. Додати горошок до решти продуктів.

7. Заправити олів’є деякою кількістю майонезу, за бажання можна посолити. Дати настоятися в холодильнику і просочитися близько півгодини, далі можна подавати на стіл, прикрасивши свіжою зеленню, залишками яєць або зеленим горошком.

Смачного!