Заготовки з калини однозначно повинні бути у кожної господині, будь то компот, джем або калиновий сік, про який ми сьогодні і поговоримо. Якщо плануєте заготовити сік калини до перших заморозків, тоді ви повинні знати, що смак напою може трохи гірчити. Але багатьом до душі саме ця приємна гірчинка, яка властива ягід калини. Щоб прибрати частину гіркоти, ягоди потрібно заморозити, помістивши їх в морозильну камеру приблизно на пару годин, тоді сік вийде більш приємний на смак, виражена гірчинка перестане відчуватися.
Щоб приготувати сік з калини в домашніх умовах буде потрібно:
- калина – 1 кг
- вода – 220 мл
- цукор – пісок-180 г
Як приготувати сік з калини в домашніх умовах – рецепт з фото:
Ягоди калини потрібно ретельно переглянути, відкидаючи всі зіпсовані, м’яті і підгнилі плоди, добре вимити, зливаючи воду кілька разів, чисту калину просушити на кухонному рушнику.
Потім ягоди кинути в максимально глибоку миску, трохи пройтися по ним толкучка, щоб вони тріснули і пустили сік.
Пригнічені плоди перекидати невеликими порціями на сито з самими дрібними отворами. Перетиранню ягід — це самий довгий і монотонний процес, тому слід озброїтися терпінням. Під сито необхідно встановити мисочку, в яку буде стікати сік з калини, а самі ягідки сильно натискати ложкою. В принципі, багато обходяться і без цієї маніпуляції, маючи під рукою соковижималку.
З 1 кілограма калини у вас повинно вийти приблизно 400-500 мілілітрів чистого соку, це залежить від соковитості самої калини.
Макуха, який залишився від калини, треба завантажити в сотейник, залити зазначеною кількістю води. Включити плиту, встановити помірну температуру конфорки, поставити ємність з вмістом. Після стадії бурління проварити суміш близько 3 хвилин, за цей час макуха віддасть сік, що залишився воді. Образовавшую піну прибрати шумівкою.
Макуха від’єднати від води за допомогою сита, рідину вилити назад в сотейник, а залишки калини викинути.
Потім сік, який отримали з чистою калини, з’єднати з рідиною, в якій варився макуха.
Далі закинути порцію цукрового піску, кількість також може змінюватись в залежності від особистих уподобань. Сотейник назад встановити на плиту, томити сік калини в домашніх умовах близько 10 хвилин при середній температурі.
Такий сік довго зберігається на полиці холодильника в негерметично закритих банках, а також його можна влаштувати в стерильну тару і зберігати при кімнатній температурі.
Все готово! Тепер ви знаєте, як приготувати сік з калини в домашніх умовах!
Смачного!