Скумбрія на мангалі на решітці – дуже смачна і проста страва для пікніка на природі. Риба є джерелом багатьох корисних речовин, які позитивно впливають на організм. Багато дієт допускають її включення в раціон харчування. До того ж риба дуже проста в приготуванні. Взяти, наприклад, скумбрію, її можна знайти в будь-якому магазині. Ми відібрали для вас 8 смачних рецептів скумбрії на мангалі.
Простий і смачний рецепт скумбрії на мангалі
Готувати на природі одне задоволення. Для різноманітності, як альтернативу звичайному шашлику, радимо приготувати скумбрію на решітці. І часу на це піде набагато менше, ніж на приготування м’яса.
Час готування: 90 хв.
Порцій: 4-6.

Інгредієнти
- Скумбрія 2 шт.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Часникові стрілки 20 гр.
- Сіль за смаком
- Соус соєвий 50 мл.
- Гірчиця 2 ст. л.л.
- Перець чорний мелений за смаком
- Лимон 1 шт.
На порцію Калорії: 119 ккал Білки: 16.8 г Жири: 5.6 г Вуглеводи: 0.5 г
Приготування
-
Як смачно і просто приготувати скумбрію на мангалі на решітці? Тушки очищаємо, видаляємо голови, плавники і хвости.
-
Змішуємо соєвий соус, гірчицю, сіль і перець. У глибоку миску кладемо тушки скумбрії та змащуємо їх маринадом, залишаємо на 25-30 хвилин у прохолодному місці.
-
Лимон промиваємо і нарізаємо тонкими часточками. Цибулини очищаємо і нарізаємо півкільцями, часникові стрілки промиваємо і дрібно ріжемо. Змішуємо лимон, цибулю і часник, солимо і посипаємо перцем.
-
Тушки скумбрії наповнюємо сумішшю лимона, цибулі та часнику, викладаємо рибу на решітку. Спочатку готуємо з одного боку 10 хвилин, потім перевертаємо і запікаємо з іншого боку. Риба вийде соковитою, а цибулю можна використовувати як гарнір.
Смачного!
Скумбрія на мангалі у фользі
Скумбрія на мангалі у фользі вийде дуже соковитою і буде смачною як гарячою, так і холодною. Охолоджене філе можна використовувати як начинку для пирогів, салатів і бутербродів.
Інгредієнти:
- Тушка скумбрії – 2 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Майонез – 1 ст.л.
- Спеції – за смаком.
- Лимон – 1 шт.
Процес приготування:
1. Скумбрію необхідно випатрати і промити. Потім відрізаємо голову, плавники та хвіст. Тушки обсушуємо за допомогою паперових рушників.

2. Цибулю чистимо і ріжемо півкільцями. Одну половину лимона нарізаємо тонкими часточками, другу половину разом зі шкіркою натираємо на тертці. Змішуємо цибулю з лимоном, додаємо до них спеції.

3. Тушку скумбрії змащуємо сіллю і спеціями всередині та зовні, кладемо її на фольгу, наповнюємо рибу сумішшю цибулі та лимона, загортаємо рибу у фольгу. Те ж саме робимо з другою тушкою.


4. Рибу у фользі кладемо на решітку і на не дуже гарячому вугіллі запікаємо рибу з одного боку 15-20 хвилин і потім перевертаємо її на інший бік.

Смачного!
Скумбрія з майонезом на мангалі
Скумбрія досить жирна риба, тому під час готування її важко пересушити, а вугілля додасть їй легкого аромату диму. Вугілля має бути прогорілим, але не остиглим, щойно воно починає покриватися попелом – можна починати запікати рибу.
Інгредієнти:
- Тушка свіжомороженої скумбрії – 2 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Майонез – 4 ст.л.
- Часник – 1-2 зубчики.
- Рослинна олія – 2 ст.л.
- Спеції – за смаком.
Процес приготування:
1. Тушки скумбрії розморожуємо, відрізаємо голову, плавники та хвости, промиваємо їх і сушимо за допомогою паперових рушників.

2. Часник пропускаємо через прес. Цибулю очищаємо, дрібно нарізаємо або натираємо на тертку. Змішуємо майонез, соняшникову олію, часник, цибулю, сіль і спеції.


3. Рибу змащуємо маринадом усередині та зовні, залишаємо на 1-3 години в холодильнику.

4. Кладемо скумбрію на решітку, вугілля не має бути надто гарячим. Запікаємо тушки з двох боків по 10-15 хвилин до золотистої скоринки, періодично перевертаючи решітку, щоб риба не підгоріла. Готову рибу знімаємо з решітки і нарізаємо на порції.

Смачного!
Скумбрія з лимоном на решітці
Для посиденьок на природі в колі друзів підійде запечена на мангалі скумбрія. Цю рибу практично неможливо зіпсувати, і готується вона швидко.
Інгредієнти:
- Свіжоморожена скумбрія – 2 шт.
- Лимон – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
1. Тушки скумбрії очищаємо від нутрощів, промиваємо і просушуємо їх за допомогою паперових рушників. На тушках з обох боків робимо глибокі косі надрізи, але не розрізаємо повністю.


2. Лимон промиваємо і нарізаємо тонкими часточками. У надрізи на рибі вкладаємо по одній часточці лимона.

3. Внутрішню частину тушок змащуємо сіллю і спеціями, кладемо в них кілька гілочок зелені. Перед тим, як викласти рибу на решітку, солимо і приправляємо її з обох боків.

4. Коли вугілля в мангалі покривається попелом – саме час для запікання. Скумбрію викладаємо на решітку і запікаємо по 7-10 хвилин з одного і з іншого боку до появи золотистої скоринки. Як гарнір для риби підійде печена картопля або овочі.

Смачного!
Скумбрія з гірчицею на мангалі
Риба має бути присутня в раціоні харчування будь-якої людини, у ній містяться необхідні організму речовини та риб’ячий жир. Підвищеним вмістом риб’ячого жиру відрізняється скумбрія. Одним із найпопулярніших способів її приготування є запікання на грилі.
Інгредієнти:
- Свіжоморожена скумбрія – 2 шт.
- Лимон – 1 шт.
- Гірчиця – 4 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
Процес приготування:
1. Скумбрію обробляємо, очищаємо від нутрощів, промиваємо і витираємо паперовими рушниками. Голови, плавники та хвости можна відрізати.

2. Цибулю очищаємо та нарізаємо півкільцями. Лимон промиваємо і ріжемо тонкими часточками.


3. Для маринаду змішуємо гірчицю та спеції. Змащуємо ним скумбрію з усіх боків. Всередину тушок кладемо цибулю та лимон і залишаємо їх маринуватися на 1-2 години.

4. Посипаємо тушки сіллю з обох боків і загортаємо у фольгу.

5. Викладаємо рибу на решітку, вугілля не має горіти. Запікаємо рибу спочатку з одного боку 10 хвилин, потім з іншого. Розгортаємо фольгу, цибулю та лимон можна дістати з риби та використати його при сервіруванні страви.


Смачного!
Скумбрія з цибулею на мангалі
Барбекю можна робити не тільки з м’ясом. З невеликою кількістю кісток і в міру жирна, скумбрія ідеально підійде для кулінарних експериментів на природі.
Інгредієнти:
- Свіжоморожена скумбрія – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Сіль – за смаком.
- Лимонний сік – 2 ст.л.
- Спеції – за смаком.
Процес приготування:
1. Розморожуємо рибу, очищаємо її від нутрощів, промиваємо, відрізаємо голову і плавники. Змащуємо тушки всередині та зовні сіллю і спеціями.


2. Цибулю очищаємо, промиваємо і нарізаємо тонкими півкільцями. Наповнюємо тушки нарізаною цибулею і залишаємо на 1-1,5 години.

3. Поливаємо тушки лимонним соком і, не дістаючи цибулю, загортаємо тушки у фольгу.
4. Загорнуту у фольгу рибу викладаємо на решітку. Перевірте, щоб вугілля було не надто гарячим, риба має добре пропектися і не підгоріти. Запікаємо скумбрію на мангалі до повної готовності, періодично перевертаючи решітку. До готової риби відмінно підійде морквина по-корейськи або інші свіжі овочі, ще можна озброїтися соусами для морепродуктів.


Смачного!
Скумбрія на мангалі з соєвим соусом
Сама по собі скумбрія ароматна риба, проте доповнити її смак можна за допомогою соусів і маринадів. Для того, щоб вона добре просочилася, слід маринувати тушки перед приготуванням щонайменше годину.
Інгредієнти:
- Свіжоморожена скумбрія – 4 шт.
- Соєвий соус – 100 мл.
- Сіль – за смаком.
- Зелень – за смаком.
- Спеції – за смаком.
Процес приготування:
1. Розморожену скумбрію очищаємо від нутрощів, відрізаємо плавники і голову, промиваємо і стираємо вологу з поверхні тушок паперовими рушниками. Всередині та зовні змащуємо рибу невеликою кількістю солі.


2. Зелень дрібно нарізаємо, змішуємо її з соєвим соусом і спеціями.
3. У глибоку миску кладемо рибу, заливаємо її маринадом і руками перемішуємо рибу в мисці так, щоб вона повністю покрилася соусом і спеціями. Накриваємо миску харчовою плівкою і залишаємо рибу маринуватися в холодному місці 1-2 години.

4. Замариновані тушки наповнюємо зеленню, краї скріплюємо. Залишок маринаду нам знадобиться, тому його не виливаємо.

5. На решітці розкладаємо рибу. Запікаємо рибу спочатку з одного, потім з іншого боку, стежте за тим, щоб риба не підгоріла. Рештою маринаду поливаємо рибу в процесі запікання, так вона не буде сухою.



6. Соковиту і смачну рибку із золотистою скоринкою знімаємо з решітки і подаємо до столу, як гарнір найкраще підійде овочеве рагу або варений рис.

Смачного!
Скумбрія на мангалі з овочами
Їжа, приготована на вугіллі, виходить оригінальнішою за смаком і своїм виглядом, хоча б тому, що не щодня ми використовуємо такий спосіб приготування. За своїм смаком ви можете підібрати улюблені овочі та запекти їх разом із рибою – у вас вийде повноцінна страва з гарніром.
Інгредієнти:
- Свіжоморожена скумбрія – 2 шт.
- Кабачки невеликого розміру – 3 шт.
- Часник – 2-3 зубчики.
- Сіль – за смаком.
- Лимон – 1 шт.
- Спеції – за смаком.
- Соняшникова олія – 1-2 ст.л.
Процес приготування:
1. Тушки скумбрії очищаємо від нутрощів, відрізаємо голови, плавники і хвости, видаляємо кістки і знімаємо шкірку. З кожної тушки має вийти дві великі філейні частини.

2. Вичавлюємо сік одного лимона і змішуємо його зі спеціями та сіллю.

3. На стіл розстеляємо харчову плівку, кладемо на неї філе, натираємо його маринадом, загортаємо філе в плівку і кладемо в холодильник маринуватися на 1-1,5 години.

4. Кабачки промиваємо і розрізаємо вздовж пластами по 0,5-1 сантиметру. Посипаємо кабачки сіллю, спеціями, ллємо трохи соняшникової олії. Часник пропускаємо через прес і додаємо його до кабачків, перемішуємо.

5. На решітку розкладаємо філе скумбрії, запікаємо його на вугіллі з обох боків, решітку періодично перевертаємо і стежимо за тим, щоб риба не підгоріла.

6. Потім викладаємо на решітку кабачки і також запікаємо з двох боків до утворення золотистої скоринки. Повноцінна страва готова.


Смачного!