500 рецептів
Другі страви

Тісто для вареників із картоплею

by admin 30 Квітня, 2025 No Comments
Тісто для вареників із картоплею

Тісто для вареників із картоплею – дуже важливий компонент і головний секрет смачної та апетитної страви. Рецептів тіста для вареників маса: заварне, пісне, дріжджове тощо. д. Вимог до такого тіста небагато: бути еластичним і універсальним за смаком. Далі в тісто загортається начинка, і скріплюються краї, вареники заморожуються надовго або варяться відразу ж. Спеціально для вас нижче підготовлено 7 смачних рецептів тіста для вареників.

Пісне тісто для вареників із картоплею на воді

Пісне тісто передбачає відсутність у складі продуктів тваринного походження. На основі цього тіста можна приготувати вареники з картоплею, які можна вживати під час посту. За рецептом виходить тягуче тісто, яке не прилипає до рук і не рветься при варінні.

Час готування: 30 хв.

Порцій: 1.

Тісто для вареників із картоплею

Інгредієнти

  • Борошно пшеничне 250 гр. (2 сорти)
  • Олія соняшникова 3 ст.л.
  • Сіль ½ ч.л.
  • Вода 160 мл.

На порцію Калорії: 148 ккал Білки: 4.2 г Жири: 1.9 г Вуглеводи: 29.4 г

Приготування

  1. Як приготувати смачне тісто для вареників із картоплею? Заздалегідь підготувати всі інгредієнти. Борошно кілька разів просіяти дрібним ситом, щоб розпушити його і наситити повітрям. Сіль потрібно брати дрібного помелу. Рослинна олія має бути без запаху

    Як приготувати смачне тісто для вареників із картоплею? Заздалегідь підготувати всі інгредієнти. Борошно кілька разів просіяти дрібним ситом, щоб розпушити його та наситити повітрям. Сіль потрібно брати дрібного помелу. Рослинна олія має бути без запаху.

  2. У велику ємність ще раз просіяти борошно, додати туди ж сіль і ретельно перемішати все за допомогою віночка або звичайною виделкою

    У велику ємність ще раз просіяти борошно, додати туди ж сіль і ретельно перемішати все за допомогою віночка або звичайної виделки.

  3. Воду закип'ятити і злегка остудити (вона має бути гарячою, але не палючою). Зробити в борошні заглиблення і вилити туди воду та олію, перемішати

    Воду закип’ятити і злегка остудити (вона має бути гарячою, але не палючою). Зробити в борошні заглиблення і вилити туди воду та олію, перемішати.

  4. Замісити руками або за допомогою кухонного комбайна тісто, поки воно не стане однорідним. Продовжувати вимішувати близько 10 хв. Залишити тісто постояти при кімнатній температурі близько 30 хвилин, щоб клейковина в борошні почала працювати і тісто згодом не рвалося. Миску з тістом при цьому можна прикрити кришкою або затягнути харчовою плівкою, щоб воно не обвітрювалося

    Замісити руками або за допомогою кухонного комбайна тісто, поки воно не стане однорідним. Продовжувати вимішувати близько 10 хв. Залишити тісто постояти при кімнатній температурі близько 30 хвилин, щоб клейковина в борошні почала працювати і тісто згодом не рвалося. Миску з тістом при цьому можна прикрити кришкою або затягнути харчовою плівкою, щоб воно не обвітрювалося.

  5. Через зазначений час тісто стане більш пластичним і гладким, перестане липнути до рук

    Через зазначений час тісто стане більш пластичним і гладким, перестане липнути до рук.

  6. Злегка припорошити поверхню столу борошном, розкачати тісто качалкою в тонкий пласт завтовшки близько 2 мм. Вирізати склянкою з тіста кружечки, покласти начинку з картоплі та скріпити краї. Вареники можна заморозити. Саме тісто теж можна приготувати, розкачати в товстий корж і заморозити про запас

    Злегка припилити поверхню столу борошном, розкачати тісто качалкою в тонкий пласт завтовшки близько 2 мм. Вирізати склянкою з тіста кружечки, покласти начинку з картоплі та скріпити краї. Вареники можна заморозити. Саме тісто теж можна приготувати, розкачати в товстий корж і заморозити про запас.

Смачного!

Заварне тісто для вареників із картоплею

Заварне тісто містить мінімум компонентів, виходить трохи прісним і нейтральним за смаком. Головний смаковий акцент у варениках несе саме сама начинка з картоплею.

Час готування: 45 хв.

Порцій: 2.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 0,5 кг;
  • Вода – 300 мл;
  • Сіль – 0,5 ч. л. л.;
  • Олія рослинна – 3 ст. л.

Процес приготування:

1. У миску просіяти півкіло пшеничного борошна. Для кращого результату можна взяти 250 г звичайного борошна і 250 г сильного борошна із вмістом клейковини понад 13 %, тоді тісто буде ще еластичнішим.

Тісто для вареників із картоплею

2. Додати до борошна сіль середнього помелу і перемішати до об’єднання.

Тісто для вареників із картоплею

3. Зробити за допомогою ложки по центру миски в борошні заглиблення, куди буде вливатися вода. Воду закип’ятити, відміряти потрібну кількість і злегка остудити.

Тісто для вареників із картоплею

4. Додати воду в заглиблення, зроблене в борошні, і розмішати ложкою.

Тісто для вареників із картоплею

5. Влити в тісто рослинну дезодоровану олію. Трохи перемішати і дати тісту охолонути до теплого стану, щоб не обпекти руки. Вимішувати тепле тісто на столі до повної однорідності протягом 5-7 хв. Якщо тісто липнутиме до рук, можна злегка притрусити його борошном, однак використовувати не більше 2 ст. л. борошна, інакше тісто стане щільним і «гумовим».

Тісто для вареників із картоплею

6. Перекласти кулю з тіста в целофановий пакет або загорнути в харчову плівку і залишити полежати при кімнатній температурі ще близько півгодини. У цей час почне працювати клейковина, тісто набуде додаткової пружності та еластичності.

Тісто для вареників із картоплею

7. Тісто готове до роботи. Можна його порізати навпіл, тісто не липне до ножа і добре ріжеться. Одну половину використати відразу, а другу заморозити. Тісто зберігає свої властивості в морозильній камері до 3 міс.

Тісто для вареників із картоплею

Смачного!

Тісто для вареників із картоплею без додавання яєць

Найсмачніші вареники з картоплею виходять на домашній кухні. Щоб у процесі варіння начинка не вилазила і не розривала тісто, воно має бути правильно приготоване. Тісто готується швидко, підійде тим, у кого алергія на яйця, адже цей продукт не використовується.

Час готування: 25 хв.

Порцій: 3.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 450-500 г;
  • Вода – 250 мл;
  • Олія рослинна – 5 ст. л. л.;
  • Сіль – 1,5 ч. л. л.

Процес приготування:

1. Підготувати всі продукти заздалегідь. Олія не повинна мати запаху. Сіль краще взяти морську, але підійде і звичайна столова. Борошно кілька разів просіяти через сито, висипати окремо в посудину і перемішати з сіллю. По центру гірки з борошна зробити заглиблення.

Тісто для вареників із картоплею

2. Влити в заглиблення рослинну олію. Воду довести до кипіння, трохи охолодити до теплого стану і відміряти потрібний об’єм. Додати до олії в борошні воду. Почати ложкою замішувати тісто.

Тісто для вареників із картоплею

3. Вимісити тісто руками, поки воно не стане однорідним і гладким. Рухи рук при цьому мають бути від центру до краю.

Тісто для вареників із картоплею

4. Вимішувати тісто для вареників із картоплею слід близько 15 хв., поки консистенція тіста не стане максимально гладкою, а тісто еластичним і добре тягнеться. Скачати тісто в кулю, немов би пригладжуючи руками з боків тісто і натягуючи його на кулі донизу. Накрити кулю з тіста рушником, щоб запобігти завітрюванню, і дати відпочити при кімнатній температурі 15-20 хв.

Тісто для вареників із картоплею

5. Після закінчення зазначеного часу можна розгортати тісто і ліпити вареники або сплюснути кулю в корж, укласти в пакет і відправити в заморозку до кращих часів.

Тісто для вареників із картоплею

Смачного!

М’яке тісто на кефірі

Пропонуємо вашій увазі м’яке і дуже ніжне тісто для вареників на кефірі. Це універсальне тісто, в яке можна загортати солоні, і навіть солодкі начинки. Особливо гарні, виходять вареники з начинкою з картопляного пюре.

Час готування: 30 хв.

Порцій: 4.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 750-800 г;
  • Кефір – 400 мл;
  • Сіль – 0,5 ч. л.;
  • Яйця курячі – 1 шт.;
  • Сода – 1/3 ч. л.

Процес приготування:

1. У глибоку чисту миску влити кефір кімнатної температури.

Тісто для вареників із картоплею

2. Окремо в ємності збити виделкою або вінчиком яйце з сіллю.

Тісто для вареників із картоплею

3. З’єднати кефір і яйце, додати соду, яку не потрібно гасити оцтом, оскільки кисле середовище кефіру прекрасно з цим впорається. Добре все розмішати до об’єднання.

Тісто для вареників із картоплею

4. Половину заздалегідь просіяного кілька разів борошна всипати в широку миску, зробити посередині в борошні заглиблення.

Тісто для вареників із картоплею

5. У це заглиблення вилити яєчно-кефірну масу, почати розмішувати все за допомогою виделки.

Тісто для вареників із картоплею

6. Далі підсипати до тіста просіяне борошно і замішувати, поки тісто не стане густим, щільним, але досить еластичним.

Тісто для вареників із картоплею

7. Перекласти все тісто на стіл, додати ще трохи борошна, продовжити місити тісто руками до повністю однорідного і гладкого стану. У підсумку тісто не має липнути до рук. Дати полежати тісту під рушником близько 15 хв. на столі.

Тісто для вареників із картоплею

8. Розкачувати тісто частинами на столі до товщини близько 1,5-2 мм, вирізати склянкою і ліпити вареники.

Тісто для вареників з картоплею

Смачного!

Смачне тісто на молоці

Тісто на молоці для вареників виходить смачним, трохи здобним і ніжним. Молоко можна взяти будь-якої жирності, можна використовувати навіть злегка підкисле. Вийде не менш смачно й економно.

Час готування: 45 хв.

Порцій: 2.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 550-600 г;
  • Молоко – 250 мл;
  • Олія рослинна рафінована – 40 мл;
  • Яйця курячі – 1 шт.;
  • Сіль – 3 г.

Процес приготування:

1. Заздалегідь відміряти потрібну кількість інгредієнтів, щоб згодом не витрачати на це час. Молоко потрібно злегка підігріти до кімнатної температури, а яйце дістати з холодильника за годину до приготування, щоб воно теж зігрілося і краще зв’язалося з іншими компонентами.

Тісто для вареників із картоплею

2. Борошно просіяти двічі в широку миску.

Тісто для вареників із картоплею

3. Окремо в посуд влити нагріте молоко, вбити яйце, додати рослинну олію та посолити.

Тісто для вареників із картоплею

4. До половини борошна додати суміш із рідких продуктів, почати замішувати тісто виделкою, підсипаючи потроху борошно.

Тісто для вареників із картоплею

5. Коли тісто збереться в кулю і стане пружним, залишити його на столі на 5 хв. Після цього замішувати ще близько 5 хв.

Тісто для вареників із картоплею

6. У підсумку тісто буде максимально гладким. Дати йому постояти ще близько 5 хв. і знову обім’яти останній раз близько 4 хв.

Тісто для вареників із картоплею

7. Загорнути тісто на молоці в харчову плівку або целофановий пакет, прибрати в холодильник на півгодини.

Тісто для вареників із картоплею

8. Через зазначений час тісто дійде до повної готовності. Можна його розгортати і ліпити вареники з картоплею.

Тісто для вареників із картоплею

Смачного!

Пишне дріжджове тісто

Дріжджове тісто рідко готують для вареників, а даремно: воно м’яке, пишне і повітряне. Вареники виходять значного розміру, тісто дуже добре піднімається. Єдиний момент – не можна давати тісту перестояти, інакше з’явиться неприємний легкий присмак алкоголю.

Час готування: 1 година.

Порцій: 5.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 1,3 кг;
  • Дріжджі сухі – 1,5 ст. л.;
  • Вода – 750 мл;
  • Цукровий пісок – 1 ст. л.;
  • Сіль – 1 ч. л. л.

Процес приготування:

1. Воду підігріти до теплого стану (близько 40 градусів), але не перегріти і не додавати холодної, інакше в першому випадку дріжджі загинуть, а в другому не зможуть активуватися. У теплу воду висипати цукор із сіллю, розмішати. Додати туди ж дріжджі й залишити на 10 хв. у теплому місці без протягів, накривши миску рушником. За цей час дріжджі розійдуться і злегка забродять у вигляді легкої піни.

Тісто для вареників з картоплею

2. Борошно придбати бажано з сильною клейковиною не менше 13 %. Просіяти її двічі в окрему ємність.

Тісто для вареників із картоплею

3. Додавати потроху борошно в розчин дріжджів і вимішувати тісто руками до еластичності. Воно в результаті не повинно прилипати до миски та рук.

Тісто для вареників із картоплею

4. Накрити ємність із приготованим дріжджовим тістом чистим кухонним рушником або кришкою, залишити в теплому місці на 45 хв., щоб воно піднялося. Тісто має збільшитися в об’ємі приблизно у 2 рази.

Тісто для вареників із картоплею

5. Через зазначений час тісто потрібно обім’яти і скачати в кулю. Заморожувати таке тісто не можна. Потрібно одразу ж відривати невеликі шматочки тіста, розминати їх пальцями в тонкі круглі коржі та загортати начинку з картопляного пюре.

Тісто для вареників із картоплею

Смачного!

Як зліпити вареники з картоплею

А зараз поділимося з вами рецептом смачної начинки для вареників із картоплею на основі картоплі та смаженої ріпчастої цибулі, а також детально розповімо, як зліпити такі вареники, щоб вони були рівними і не рвалися.

Час готування: 1 година.

Порцій: 4.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 260-270 г;
  • Молоко – 100 мл;
  • Олія рослинна – 50 мл + 1 ст. л.;
  • Яйця курячі – 2 шт.;
  • Сіль – за своїм смаком;
  • Картопля – 0,5 кг;
  • Цибулю ріпчасту – 2 шт.;
  • Масло вершкове – 55 г;
  • Цукровий пісок – 2 ст. л. л.;
  • Цибуля зелена – для прикраси.

Процес приготування:

1. Картоплю для начинки очистити, промити та зварити до готовності.

Тісто для вареників із картоплею

2. Для тіста просіяти в миску борошно, додати сіль, перемішати. Вбити в борошно яйця, влити молоко і додати 2 ст. л. соняшникової або оливкової олії. Вимісити руками гладке еластичне тісто, накрити кришкою і дати настоятися при кімнатній температурі близько півгодини.

Тісто для вареників із картоплею

3. Тим часом цибулю очистити і промити, дрібно нашаткувати. Половину цибулевої маси обсмажувати в залишках рослинної олії близько 5 хв.

Тісто для вареників із картоплею

4. Готову картоплю розім’яти зі шматком вершкового масла до стану пюре. Додати смажену цибулю, поперчити, посолити і перемішати. Залишки цибулі посмажити з 1 ст. л. вершкового масла близько 10 хв. на повільному вогні. Додати до нього цукровий пісок, готувати, поки цукор повністю не розчиниться. Зняти з плити, викласти в миску і залишити на столі.

Тісто для вареників із картоплею

5. Стіл злегка припилити борошном (близько 2 ст. л.). л.). Викласти грудку тіста в центр столу, обваляти в борошні. Також протерти борошном і качалку. Кулю поділити на кілька частин, так буде зручніше розкачувати пласт. Узяти одну частину тіста, розкачати її тонким шаром близько 2 мм, не тонше, щоб потім тісто на варениках не рвалося. За допомогою склянки або спеціальних вирубок вирізати з тіста кружечки діаметром близько 7 см. Більше робити не варто, оскільки. к. вареники вийдуть громіздкими і будуть довше варитися. Розкласти в центр кожного кола по 1 ч. л. начинки, скласти кожне кружечко навпіл, вологими руками защипати краї. Також це можна зробити, натискаючи зубцями виделки на краї тіста, вийде гарний візерунок. Таким чином зліпити всі вареники.

Тісто для вареників із картоплею

6. Закип’ятити воду в каструлі, підсолити. Акуратно викласти порцію вареників в окріп. Після спливання варити ще 3 хв. Решту виробів можна викласти на обробну дошку і заморозити, потім скласти в пакет.

Тісто для вареників із картоплею

7. Готові вареники з картопляною начинкою шумівкою перекласти в тарілку, перемішати з цибулею, обсмаженою з цукром, і подати до столу, посипавши рубаною зеленою цибулею.

Тісто для вареників із картоплею

Смачного!

Інші рецепти:

Їжачки з фаршу з рисом і підливою

Тушкована картопля з м'ясом у мультиварці

Балик у домашніх умовах

Як швидко і смачно засолити сьомгу в домашніх умовах

Скумбрія на мангалі на решітці

Тефтелі як у дитячому садку з підливою

  • Previous Желе з аґрусу на зиму1 місяць ago
  • Next Желе з червоної смородини без варіння на зиму1 місяць ago

Категорії

  • Випічка
  • Десерти
  • Другі страви
  • Заготовки на зиму
  • Закуски
  • Здоров'я
  • Консервація
  • Кухонне приладдя
  • М'ясні рецепти
  • М’ясні рецепти
  • Напої
  • Облаштування кухні
  • Перші страви
  • Популярні рецепти салатів
  • Рецепти з морепродуктів
  • Рецепти з овочів
  • Рецепти здоров'я
  • Рецепти читачів
  • Різне
  • Салати
  • Складні рецепти
  • Соуси
  • Страви з курки
  • Суші та роли