Тісто для вареників із картоплею – дуже важливий компонент і головний секрет смачної та апетитної страви. Рецептів тіста для вареників маса: заварне, пісне, дріжджове тощо. д. Вимог до такого тіста небагато: бути еластичним і універсальним за смаком. Далі в тісто загортається начинка, і скріплюються краї, вареники заморожуються надовго або варяться відразу ж. Спеціально для вас нижче підготовлено 7 смачних рецептів тіста для вареників.
Пісне тісто для вареників із картоплею на воді
Пісне тісто передбачає відсутність у складі продуктів тваринного походження. На основі цього тіста можна приготувати вареники з картоплею, які можна вживати під час посту. За рецептом виходить тягуче тісто, яке не прилипає до рук і не рветься при варінні.
Час готування: 30 хв.
Порцій: 1.

Інгредієнти
- Борошно пшеничне 250 гр. (2 сорти)
- Олія соняшникова 3 ст.л.
- Сіль ½ ч.л.
- Вода 160 мл.
На порцію Калорії: 148 ккал Білки: 4.2 г Жири: 1.9 г Вуглеводи: 29.4 г
Приготування
-
Як приготувати смачне тісто для вареників із картоплею? Заздалегідь підготувати всі інгредієнти. Борошно кілька разів просіяти дрібним ситом, щоб розпушити його та наситити повітрям. Сіль потрібно брати дрібного помелу. Рослинна олія має бути без запаху.
-
У велику ємність ще раз просіяти борошно, додати туди ж сіль і ретельно перемішати все за допомогою віночка або звичайної виделки.
-
Воду закип’ятити і злегка остудити (вона має бути гарячою, але не палючою). Зробити в борошні заглиблення і вилити туди воду та олію, перемішати.
-
Замісити руками або за допомогою кухонного комбайна тісто, поки воно не стане однорідним. Продовжувати вимішувати близько 10 хв. Залишити тісто постояти при кімнатній температурі близько 30 хвилин, щоб клейковина в борошні почала працювати і тісто згодом не рвалося. Миску з тістом при цьому можна прикрити кришкою або затягнути харчовою плівкою, щоб воно не обвітрювалося.
-
Через зазначений час тісто стане більш пластичним і гладким, перестане липнути до рук.
-
Злегка припилити поверхню столу борошном, розкачати тісто качалкою в тонкий пласт завтовшки близько 2 мм. Вирізати склянкою з тіста кружечки, покласти начинку з картоплі та скріпити краї. Вареники можна заморозити. Саме тісто теж можна приготувати, розкачати в товстий корж і заморозити про запас.
Смачного!
Заварне тісто для вареників із картоплею
Заварне тісто містить мінімум компонентів, виходить трохи прісним і нейтральним за смаком. Головний смаковий акцент у варениках несе саме сама начинка з картоплею.
Час готування: 45 хв.
Порцій: 2.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 0,5 кг;
- Вода – 300 мл;
- Сіль – 0,5 ч. л. л.;
- Олія рослинна – 3 ст. л.
Процес приготування:
1. У миску просіяти півкіло пшеничного борошна. Для кращого результату можна взяти 250 г звичайного борошна і 250 г сильного борошна із вмістом клейковини понад 13 %, тоді тісто буде ще еластичнішим.

2. Додати до борошна сіль середнього помелу і перемішати до об’єднання.

3. Зробити за допомогою ложки по центру миски в борошні заглиблення, куди буде вливатися вода. Воду закип’ятити, відміряти потрібну кількість і злегка остудити.

4. Додати воду в заглиблення, зроблене в борошні, і розмішати ложкою.

5. Влити в тісто рослинну дезодоровану олію. Трохи перемішати і дати тісту охолонути до теплого стану, щоб не обпекти руки. Вимішувати тепле тісто на столі до повної однорідності протягом 5-7 хв. Якщо тісто липнутиме до рук, можна злегка притрусити його борошном, однак використовувати не більше 2 ст. л. борошна, інакше тісто стане щільним і «гумовим».

6. Перекласти кулю з тіста в целофановий пакет або загорнути в харчову плівку і залишити полежати при кімнатній температурі ще близько півгодини. У цей час почне працювати клейковина, тісто набуде додаткової пружності та еластичності.

7. Тісто готове до роботи. Можна його порізати навпіл, тісто не липне до ножа і добре ріжеться. Одну половину використати відразу, а другу заморозити. Тісто зберігає свої властивості в морозильній камері до 3 міс.

Смачного!
Тісто для вареників із картоплею без додавання яєць
Найсмачніші вареники з картоплею виходять на домашній кухні. Щоб у процесі варіння начинка не вилазила і не розривала тісто, воно має бути правильно приготоване. Тісто готується швидко, підійде тим, у кого алергія на яйця, адже цей продукт не використовується.
Час готування: 25 хв.
Порцій: 3.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 450-500 г;
- Вода – 250 мл;
- Олія рослинна – 5 ст. л. л.;
- Сіль – 1,5 ч. л. л.
Процес приготування:
1. Підготувати всі продукти заздалегідь. Олія не повинна мати запаху. Сіль краще взяти морську, але підійде і звичайна столова. Борошно кілька разів просіяти через сито, висипати окремо в посудину і перемішати з сіллю. По центру гірки з борошна зробити заглиблення.

2. Влити в заглиблення рослинну олію. Воду довести до кипіння, трохи охолодити до теплого стану і відміряти потрібний об’єм. Додати до олії в борошні воду. Почати ложкою замішувати тісто.

3. Вимісити тісто руками, поки воно не стане однорідним і гладким. Рухи рук при цьому мають бути від центру до краю.

4. Вимішувати тісто для вареників із картоплею слід близько 15 хв., поки консистенція тіста не стане максимально гладкою, а тісто еластичним і добре тягнеться. Скачати тісто в кулю, немов би пригладжуючи руками з боків тісто і натягуючи його на кулі донизу. Накрити кулю з тіста рушником, щоб запобігти завітрюванню, і дати відпочити при кімнатній температурі 15-20 хв.

5. Після закінчення зазначеного часу можна розгортати тісто і ліпити вареники або сплюснути кулю в корж, укласти в пакет і відправити в заморозку до кращих часів.

Смачного!
М’яке тісто на кефірі
Пропонуємо вашій увазі м’яке і дуже ніжне тісто для вареників на кефірі. Це універсальне тісто, в яке можна загортати солоні, і навіть солодкі начинки. Особливо гарні, виходять вареники з начинкою з картопляного пюре.
Час готування: 30 хв.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 750-800 г;
- Кефір – 400 мл;
- Сіль – 0,5 ч. л.;
- Яйця курячі – 1 шт.;
- Сода – 1/3 ч. л.
Процес приготування:
1. У глибоку чисту миску влити кефір кімнатної температури.

2. Окремо в ємності збити виделкою або вінчиком яйце з сіллю.

3. З’єднати кефір і яйце, додати соду, яку не потрібно гасити оцтом, оскільки кисле середовище кефіру прекрасно з цим впорається. Добре все розмішати до об’єднання.

4. Половину заздалегідь просіяного кілька разів борошна всипати в широку миску, зробити посередині в борошні заглиблення.

5. У це заглиблення вилити яєчно-кефірну масу, почати розмішувати все за допомогою виделки.

6. Далі підсипати до тіста просіяне борошно і замішувати, поки тісто не стане густим, щільним, але досить еластичним.

7. Перекласти все тісто на стіл, додати ще трохи борошна, продовжити місити тісто руками до повністю однорідного і гладкого стану. У підсумку тісто не має липнути до рук. Дати полежати тісту під рушником близько 15 хв. на столі.

8. Розкачувати тісто частинами на столі до товщини близько 1,5-2 мм, вирізати склянкою і ліпити вареники.

Смачного!
Смачне тісто на молоці
Тісто на молоці для вареників виходить смачним, трохи здобним і ніжним. Молоко можна взяти будь-якої жирності, можна використовувати навіть злегка підкисле. Вийде не менш смачно й економно.
Час готування: 45 хв.
Порцій: 2.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 550-600 г;
- Молоко – 250 мл;
- Олія рослинна рафінована – 40 мл;
- Яйця курячі – 1 шт.;
- Сіль – 3 г.
Процес приготування:
1. Заздалегідь відміряти потрібну кількість інгредієнтів, щоб згодом не витрачати на це час. Молоко потрібно злегка підігріти до кімнатної температури, а яйце дістати з холодильника за годину до приготування, щоб воно теж зігрілося і краще зв’язалося з іншими компонентами.

2. Борошно просіяти двічі в широку миску.

3. Окремо в посуд влити нагріте молоко, вбити яйце, додати рослинну олію та посолити.

4. До половини борошна додати суміш із рідких продуктів, почати замішувати тісто виделкою, підсипаючи потроху борошно.

5. Коли тісто збереться в кулю і стане пружним, залишити його на столі на 5 хв. Після цього замішувати ще близько 5 хв.

6. У підсумку тісто буде максимально гладким. Дати йому постояти ще близько 5 хв. і знову обім’яти останній раз близько 4 хв.

7. Загорнути тісто на молоці в харчову плівку або целофановий пакет, прибрати в холодильник на півгодини.

8. Через зазначений час тісто дійде до повної готовності. Можна його розгортати і ліпити вареники з картоплею.

Смачного!
Пишне дріжджове тісто
Дріжджове тісто рідко готують для вареників, а даремно: воно м’яке, пишне і повітряне. Вареники виходять значного розміру, тісто дуже добре піднімається. Єдиний момент – не можна давати тісту перестояти, інакше з’явиться неприємний легкий присмак алкоголю.
Час готування: 1 година.
Порцій: 5.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 1,3 кг;
- Дріжджі сухі – 1,5 ст. л.;
- Вода – 750 мл;
- Цукровий пісок – 1 ст. л.;
- Сіль – 1 ч. л. л.
Процес приготування:
1. Воду підігріти до теплого стану (близько 40 градусів), але не перегріти і не додавати холодної, інакше в першому випадку дріжджі загинуть, а в другому не зможуть активуватися. У теплу воду висипати цукор із сіллю, розмішати. Додати туди ж дріжджі й залишити на 10 хв. у теплому місці без протягів, накривши миску рушником. За цей час дріжджі розійдуться і злегка забродять у вигляді легкої піни.

2. Борошно придбати бажано з сильною клейковиною не менше 13 %. Просіяти її двічі в окрему ємність.

3. Додавати потроху борошно в розчин дріжджів і вимішувати тісто руками до еластичності. Воно в результаті не повинно прилипати до миски та рук.

4. Накрити ємність із приготованим дріжджовим тістом чистим кухонним рушником або кришкою, залишити в теплому місці на 45 хв., щоб воно піднялося. Тісто має збільшитися в об’ємі приблизно у 2 рази.

5. Через зазначений час тісто потрібно обім’яти і скачати в кулю. Заморожувати таке тісто не можна. Потрібно одразу ж відривати невеликі шматочки тіста, розминати їх пальцями в тонкі круглі коржі та загортати начинку з картопляного пюре.

Смачного!
Як зліпити вареники з картоплею
А зараз поділимося з вами рецептом смачної начинки для вареників із картоплею на основі картоплі та смаженої ріпчастої цибулі, а також детально розповімо, як зліпити такі вареники, щоб вони були рівними і не рвалися.
Час готування: 1 година.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 260-270 г;
- Молоко – 100 мл;
- Олія рослинна – 50 мл + 1 ст. л.;
- Яйця курячі – 2 шт.;
- Сіль – за своїм смаком;
- Картопля – 0,5 кг;
- Цибулю ріпчасту – 2 шт.;
- Масло вершкове – 55 г;
- Цукровий пісок – 2 ст. л. л.;
- Цибуля зелена – для прикраси.
Процес приготування:
1. Картоплю для начинки очистити, промити та зварити до готовності.

2. Для тіста просіяти в миску борошно, додати сіль, перемішати. Вбити в борошно яйця, влити молоко і додати 2 ст. л. соняшникової або оливкової олії. Вимісити руками гладке еластичне тісто, накрити кришкою і дати настоятися при кімнатній температурі близько півгодини.

3. Тим часом цибулю очистити і промити, дрібно нашаткувати. Половину цибулевої маси обсмажувати в залишках рослинної олії близько 5 хв.

4. Готову картоплю розім’яти зі шматком вершкового масла до стану пюре. Додати смажену цибулю, поперчити, посолити і перемішати. Залишки цибулі посмажити з 1 ст. л. вершкового масла близько 10 хв. на повільному вогні. Додати до нього цукровий пісок, готувати, поки цукор повністю не розчиниться. Зняти з плити, викласти в миску і залишити на столі.

5. Стіл злегка припилити борошном (близько 2 ст. л.). л.). Викласти грудку тіста в центр столу, обваляти в борошні. Також протерти борошном і качалку. Кулю поділити на кілька частин, так буде зручніше розкачувати пласт. Узяти одну частину тіста, розкачати її тонким шаром близько 2 мм, не тонше, щоб потім тісто на варениках не рвалося. За допомогою склянки або спеціальних вирубок вирізати з тіста кружечки діаметром близько 7 см. Більше робити не варто, оскільки. к. вареники вийдуть громіздкими і будуть довше варитися. Розкласти в центр кожного кола по 1 ч. л. начинки, скласти кожне кружечко навпіл, вологими руками защипати краї. Також це можна зробити, натискаючи зубцями виделки на краї тіста, вийде гарний візерунок. Таким чином зліпити всі вареники.

6. Закип’ятити воду в каструлі, підсолити. Акуратно викласти порцію вареників в окріп. Після спливання варити ще 3 хв. Решту виробів можна викласти на обробну дошку і заморозити, потім скласти в пакет.

7. Готові вареники з картопляною начинкою шумівкою перекласти в тарілку, перемішати з цибулею, обсмаженою з цукром, і подати до столу, посипавши рубаною зеленою цибулею.

Смачного!