Тушкована картопля з м’ясом у каструлі – швидка, проста і дуже ситна страва. У досвідчених господинь воно вже відпрацьоване до автоматизму. Однак скрізь є свої нюанси. Ми підібрали для вас 5 рецептів, де покроково пояснено весь процес тушкування картоплі з м’ясом так, щоб вона перетворилася на смачну печеню. Крім основного овоча – картоплі, яка чудово поєднується з м’ясом, вам знадобляться цибуля і морква, а також деякі інші овочі або гриби на ваш розсуд. Перший рецепт – із фото.
Тушкована картопля в каструлі – простий рецепт зі свининою або яловичиною
Для ситної домашньої вечері або чудового обіду пропонуємо вам зробити тушковану в каструлі картоплю зі свининою або яловичиною. Такий простий рецепт приготування порадує вас відсутністю кулінарних хитрощів, а вашу сім’ю – своїм відмінним смаком! Єдине, що потрібно знати: яловичина готується довше за свинину.

Інгредієнти
- Яловичина 500 гр.
- Картопля 7 шт.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Морква 1 шт.
- Вода 1 склянка
- Сіль за смаком
- Томатна паста 2 ст.л.
- Лавровий лист 2 шт.
- Олія соняшникова 2 ст.л.
- Перець чорний горошок 4 шт.
- Спеції для м’яса за смаком
На порцію Калорії: 173 ккал Білки: 6.47 г Жири: 11.96 г Вуглеводи: 10.51 г
Приготування
-
Як приготувати тушковану картоплю з м’ясом у каструлі? М’ясо яловичини (або свинини) обмийте, обсушіть паперовим рушником і наріжте порційними кубиками.
-
Починати готувати найкраще в каструлі з товстим дном, де печеня повністю й згасне. Розігрійте в ній невелику кількість олії та засмажте м’ясні шматочки до красивої скоринки. Робити це потрібно на сильному вогні, весь час помішуючи, щоб м’ясо одразу не тушкувалося, а схопилося скоринкою – так усередині шматочки залишаться соковитими.
-
Моркву, очищену і нарізану брусками або половинками кружалець, а також півкільця або кубики цибулі додайте до обсмаженого м’яса. Обсмажте все разом ще кілька хвилин, помішуючи.
-
У склянці окропу розведіть томатну пасту, вилийте в каструлю, підсоліть, додайте горошинки перцю і тушкуйте м’ясо щонайменше 20-30 хвилин (якщо у вас яловичина, то її можна тушкувати і 40-45 хвилин). Тушкуйте на помірному вогні, іноді помішуючи.
-
Очистіть і наріжте картоплю довільно.
-
Коли м’ясо буде легко протикатися виделкою, додайте картоплю, лавровий лист, спеції для м’яса і ще трохи окропу. Тушкуйте печеню до готовності м’яса та картоплі під кришкою. Вогонь – невеликий, час від часу помішуйте, щоб не пригоріло.
-
Готову тушковану картоплю в каструлі зі свининою або яловичиною можна присипати рубаним часником і зеленню, дати настоятися під кришкою з чверть години.
Смачного!
Тушкована картопля з куркою в каструлі
Тушкована картопля з куркою в каструлі – це приклад класичної печені нашвидкуруч, тому що курятина, особливо та, що з магазину, готується швидше за інше м’ясо. Курка і картопля виходять дуже соковитими завдяки доданій цибулі, морквині та перцю болгарському, а приготувати таку смакоту зможе будь-хто за нашим рецептом.
Інгредієнти:
- Куряча грудка – 1 шт.
- Картопля – 6-8 шт.
- Болгарський перець – 1 шт.
- Морква – 1-2 шт.
- Цибуля – 2-3 шт.
- Помідори – 2-3 шт.
- Сіль – за смаком.
- Часник – за бажанням.
- Зелень свіжа – за смаком.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Приправа для курки – за смаком.
- Запашний перець горошком – за смаком.
- Рослинна олія – для обсмажування.
- Вершки – за бажанням.
- Томатна паста – за бажанням.
Процес приготування:
1. Відокремте від кільової кістки грудку курячу, наріжте порційними шматочками (можна брати й курячі стегенця, розділені на кілька частин).

2. Курятину одразу смажте на сильному вогні без солі та приправ, щоб вона «запечаталася» скоринкою.

3. Подрібніть довільно цибулю ріпчасту, а моркву і перець болгарський нашаткуйте тонкою соломкою.

4. Картоплю розріжте на часточки.

5. До обсмаженої курятини додайте всі овочі, крім картоплі, обсмажте все разом кілька хвилин, помішуючи.

6. Потім у каструлю викладіть картоплю, спеції та сіль, розмішайте.

7. Тушкуйте в товстостінній каструлі або в казані під кришкою на невеликому вогні. Не забудьте додати невелику кількість окропу і час від часу помішуйте.

8. Коли картопля повністю згасне, печеня буде готова. Тепер у нього можна додати на ваш розсуд трохи вершків і (або) томатної пасти, розмішати і протушкувати ще 2-3 хвилини після закипання. Замість вершків можна додати й кілька ложок сметани.

9. Готову тушковану картоплю з куркою присипають подрібненою зеленню і рубаним часником за смаком і залишають у каструлі під кришкою на 10-15 хвилин, щоб страва настоялася. Їжте його гарячим.

Смачного!
Картопля тушкована з м’ясом та овочами
Тушкована картопля з м’ясом та овочами – це дуже смачна та ситна страва. За рахунок того, що разом тушкуються найрізноманітніші овочі, м’ясо добре просочується їхнім соком і стає дуже ніжним, просто тане в роті! Рекомендуємо готувати такий кулінарний шедевр із найсвіжіших овочів із власної або фермерської грядки, щоб насолодитися його смаком повною мірою!
Інгредієнти:
- Картопля – 6-8 шт.
- Кабачок невеликий – 1 шт.
- Перець болгарський – 2 шт.
- Томати – 2-3 шт.
- Морква – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Часник – за смаком.
- Свинина – 500 гр.
- Сіль – за смаком.
- Приправа для м’яса – за смаком.
- Олія рослинна – для обсмажування.
- Свіжа зелень – за смаком.
Процес приготування:
1. Вимийте й очистіть усі овочі: цибулю – півкільцями, перець і моркву – соломкою, кабачок і картоплю – кубиками, а томати – на часточки.

2. Свинину (або інше м’ясо) наріжте невеликими порційними шматочками, обсмажте до появи легкої скоринки з усіх боків.

3. Додайте цибулю, моркву і перець, обсмажте все разом кілька хвилин, помішуючи.

4. Окремо на невеликій кількості олії обсмажте картоплю і кабачок, щоб вони також схопилися скоринкою.

5. Помістіть усі інгредієнти в товстостінну каструлю або у великий казан, посоліть і додайте будь-які спеції за смаком, тушкуйте майже до готовності під кришкою, помішуючи. Усі молоді овочі дуже соковиті, тому воду можна не додавати або додати зовсім небагато.

6. За 5 хвилин до готовності в каструлю викладіть часточки помідорів, перемішайте і дотушкуйте страву.

7. Коли страва буде готова, додайте туди подрібнений часник і свіжу зелень та потоміть під кришкою 10-15 хвилин.

8. Тушковану картоплю з м’ясом і овочами подавайте до столу в гарячому вигляді, присипавши рубаною зеленню.

Смачного!
Смачний рецепт картоплі з м’ясом і грибами
Тушкована картопля з м’ясом і грибами – це чудовий варіант ситного обіду або повноцінної вечері для всієї родини. Від того, яке м’ясо ви візьмете, залежатиме час приготування страви: найшвидше тушкується курятина і нежирна молода свинина. Із грибів найімовірніше готуються печериці – це справжня паличка-виручалочка, коли потрібно змайструвати на кухні щось дуже швидке і дуже смачне!
Інгредієнти:
- Свинина – 400-500 гр.
- Картопля – 500 гр.
- Печериці – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Морква – 1 шт.
- Вершки – 150 мл.
- Часник – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Олія рослинна – 2-3 ст.л.
- Приправа для свинини – за смаком.
- Свіжа зелень – за смаком.
Процес приготування:
1. Щоб свинина тушкувалася швидко, наріжте її тонкими брусками або маленькими кубиками.

2. У пательні або товстостінній каструлі добре розжарте рослинну олію та обсмажте на ній швидко свинину. Щоб утворилася скоринка на м’ясі з усіх боків, помішуйте його.

3. До м’яса додайте тонко нашатковану цибулю і моркву, нарізану тонкими брусками.

4. Обсмажте все разом кілька хвилин, помішуючи.

5. Тепер окремо в глибокій сковороді обсмажте картоплю, нарізану брусками або кружальцями, щоб на ній теж почала з’являтися скоринка – так буде ще смачніше.

6. Печериці очистіть, обмийте, наріжте на слайси або на частини довільного розміру, обсмажте після картоплі, помішуючи, але не більше 3 хвилин. Якщо у вас лісові гриби, тоді перед обсмажуванням їх потрібно відварити та відцідити від води і смажити 5-10 хвилин.

7. Усі обсмажені інгредієнти складіть у товстостінну каструлю, присипте сіллю та спеціями до смаку, залийте невеликою кількістю гарячої води і тушкуйте до готовності м’яса та картоплі.

8. За 5 хвилин до готовності у страву можна додати вершки невеликої жирності (або нежирну сметану), розмішати і тушкувати все разом.

9. Готову тушковану картоплю з грибами присипте рубаним часником і свіжою зеленню, накрийте кришкою, дайте настоятися з чверть години і подавайте до столу – це дуже смачно!

Смачного!
Покроковий рецепт тушкованої картоплі з м’ясом і капустою
Тушкована картопля з м’ясом і капустою в каструлі – це та сама страва, коли хочеться приготувати щось смачне, ситне, але таке, що не набридає своєю повсякденністю. Звичайно, якщо ви і ваша сім’я любите капусту, картоплю та інші овочі, тушковані з м’ясом. А м’ясо підійде абсолютно будь-яке. У цьому рецепті використовується свинина.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна -400 гр.
- Картопля – 400 гр.
- Свинина – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Морква – 2 шт.
- Часник – за смаком
- Сіль – за смаком.
- Паста томатна – 2-3 ст.л.
- Олія рослинна – 4 ст.л.
- Перець духмяний горошком – за смаком.
- Приправи для свинини – за смаком.
- Зелень – для подачі до столу.
Процес приготування:
1. На самому початку очистіть і вимийте цибулю та моркву, потім моркву натріть на крупну тертку або наріжте кружечками, а цибулю – півкільцями.

2. Картоплю та капусту вимийте, картоплю наріжте часточками або кубиками, а капусту тонко нашаткуйте.

3. Свинину без кісток обмийте, наріжте шматочками «на один укус», обсмажте на олії, щоб з’явилася скоринка, на великому вогні. Обсмажуйте в товстостінній каструлі, помішуючи, щоб м’ясо схопилося скоринкою з усіх боків.

4. Далі додайте до м’яса моркву та цибулю, обсмажте все разом, помішуючи, на рослинній олії не більше 3-5 хвилин.

5. Додайте до м’яса капусту і картоплю, сіль, спеції, розмішайте і тушкуйте під кришкою, іноді помішуючи, можна долити трохи гарячої води. Тушкуйте 25-30 хвилин на невеликому вогні.

6. Томатну пасту розмішайте в невеликій кількості гарячої води та влийте в каструлю, розмішайте.

7. Нарубайте дрібно часник і всипте в каструлю, розмішайте і тушкуйте страву до повної готовності.

8. Готову тушковану картоплю з м’ясом і капустою подавайте до столу, присипавши рубаною свіжою зеленню.

Смачного!
Порада: якщо у вас немає товстостінної каструлі, готуйте цю страву в казані. Крім того, можна на початку обсмажити всі інгредієнти в глибокій сковороді, а потім тушкувати до готовності вже у звичайній каструлі.