500 рецептів
Випічка

Великодня паска на кефірі

by admin 12 Травня, 2025 No Comments
Великодня паска на кефірі

Великодня паска на кефірі – це солодка і дуже ніжна випічка, яку прийнято готувати до великого релігійного свята. Зазвичай до такого десерту додають різні сухофрукти і цукати, а верхівку вкривають білосніжною глазур’ю, зробленою на основі збитих білків, цукрової пудри і кислого лимонного соку. Завдяки використанню кефіру, тісто виходить м’яким і ніжним, а також відмінно піднімається в процесі теплової обробки.

Великодня паска на кефірі в духовці

Великодня паска на кефірі в духовці, приготована з додаванням вершкового масла, – це вишукана випічка, що приведе в захват навіть тих, хто нейтрально ставиться до солодкого. Завдяки додаванню цукатів, ваше житло наповниться приємним ароматом, ще в процесі термічної обробки.

Великодня паска на кефірі

Інгредієнти

  • Борошно 450 мл.
  • Молоко коров’яче 50 мл. (або води)
  • Кефір 320 мл.
  • Цукор-пісок 150 гр.
  • Сіль 1 щіпка
  • Масло вершкове 70 гр.
  • Сухі дріжджі 6 гр.
  • Яйце куряче 2 шт.
  • Цукати 150 гр.

Приготування

  1. За допомогою кухонних терезів відміряємо потрібну кількість сухих і рідких компонентів, дріжджі розчиняємо у воді або молоці й залишаємо в теплі на 15 хвилин для активації

    За допомогою кухонних терезів відміряємо потрібну кількість сухих і рідких компонентів, дріжджі розчиняємо у воді або молоці й залишаємо в теплі на 15 хвилин для активації.

  2. В окрему миску переливаємо кефір кімнатної температури, підсипаємо цукровий пісок і додаємо жовтки. Білки прибираємо в холодильну камеру, з них ми приготуємо глазур

    В окрему миску переливаємо кефір кімнатної температури, підсипаємо цукровий пісок і додаємо жовтки. Білки прибираємо в холодильну камеру, з них ми приготуємо глазур.

  3. Вершкове масло розтоплюємо в мікрохвильовій печі або на водяній бані, даємо час охолонути і переливаємо до опари - перемішуємо. Об'єднуємо дві суміші

    Вершкове масло розтоплюємо в мікрохвильовій печі або на водяній бані, даємо час охолонути і переливаємо до опари – перемішуємо. Об’єднуємо дві суміші.

  4. У кілька прийомів вводимо просіяне борошно, змішане з сіллю

    У кілька прийомів вводимо просіяне борошно, змішане з сіллю.

  5. Замішуємо липке і м'яке тісто, накриваємо ємність серветкою і переміщуємо в тепле місце на півтори години

    Замішуємо липке і м’яке тісто, накриваємо ємність серветкою і переміщуємо в тепле місце на півтори години.

  6. У цей час подрібнюємо цукати й обвалюємо шматочки в борошні. Добавку вмішуємо в тісто, що підійшло

    У цей час подрібнюємо цукати й обвалюємо шматочки в борошні. Добавку вмішуємо в тісто, що підійшло.

  7. Ділимо тісто на необхідну кількість частин і викладаємо у форми, застелені пергаментом, заповнюємо наполовину. Залишаємо напівфабрикати для вистоювання ще на півтори години

    Ділимо тісто на необхідну кількість частин і викладаємо у форми, застелені пергаментом, заповнюємо наполовину. Залишаємо напівфабрикати для вистоювання ще на півтори години.

  8. Випікаємо паски близько 40-45 хвилин за температури 190 градусів, готовність перевіряємо шпажкою. Гарячу випічку кладемо набік, охолоджуємо і витягуємо з посуду

    Випікаємо паски близько 40-45 хвилин за температури 190 градусів, готовність перевіряємо шпажкою. Гарячу випічку кладемо набік, охолоджуємо і витягуємо з посуду.

  9. Для покриття верхівок збиваємо білки до піків. За бажанням прикрашаємо посипкою і подаємо до столу. Смачного!

    Для покриття верхівок збиваємо білки до піків. За бажанням прикрашаємо посипкою і подаємо до столу. Смачного!

Великодня паска на кефірі без дріжджів

Великодня паска на кефірі без дріжджів – це швидка і проста в приготуванні випічка, яка вражає своєю ніжною і пористою текстурою, що стане чудовим доповненням до філіжанки кави або чаю. Для додаткового смаку рекомендуємо покрити верхівку білковою глазур’ю.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Яйця – 3 шт.
  • Кефір – 220 мл.
  • Борошно – 220 гр. + 1 ст.л.
  • Розпушувач тіста – 1 ч.л.
  • Сода – 1 гр.
  • Масло вершкове – 125 гр.
  • Цукор ванільний – 1 ч.л.
  • Білки яєчні – 6 ст.л.
  • Пудра цукрова – 140 гр.
  • Сік лимона – 1 ч. л.л.
  • Цукор-пісок – 150 гр.
  • Родзинки – 80 гр.

Процес приготування:

Крок 1. У глибоку піалу розбиваємо яйця і насипаємо два види цукрового – збовтуємо.

Великодня паска на кефірі

Крок 2. Додаємо м’яке вершкове масло і мішаємо до об’єднання компонентів.

Великодня паска на кефірі

Крок 3. Борошно просіваємо і змішуємо з розпушувачем, сіллю і содою. Суху суміш висипаємо в основний склад, чергуючи з кефіром – замішуємо тісто.

Великодня паска на кефірі

Крок 4. Родзинки промиваємо під струменем води, обсушуємо і обвалюємо в столовій ложці борошна. Висипаємо сухофрукти в тісто і гарненько перемішуємо. Масу переливаємо в жароміцну формочку і випікаємо за 190 градусів протягом 40-45 хвилин.

Великодня паска на кефірі

Крок 5. За кілька хвилин до готовності ласощів збиваємо в піну охолоджені білки, поступово підсипаючи цукрову пудру з перемеленого цукрового піску. В останню чергу вливаємо лимонний сік і глазур готова – покриваємо паски в охолодженому вигляді. Готуйте та отримуйте задоволення!

Великодня паска на кефірі

Великодня паска на кефірі з дріжджами

Великодня паска на кефірі з дріжджами – це високий і дуже пишний десерт, який здивує ваших домочадців і гостей не тільки своїми дивовижними смаковими характеристиками, а й дуже апетитним зовнішнім виглядом. Для цього пропонуємо вам приготувати ніжну паску за цим рецептом.

Час готування – 6 год. 40 хв.

Час приготування – 35 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

Для опари:

  • Кефір – 250 мл.
  • Сметана 15% – 50 гр.
  • Цукор-пісок – 50 гр.
  • Борошно – 50 гр.
  • Дріжджі сухі – 8 гр.

Для основного складу:

  • Яйця – 2 шт.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Цукор-пісок – 180 гр.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Борошно – 500 гр.

Для глазурі:

  • Молоко згущене – 4 ст.л.
  • Молоко сухе – 6-8 ст.л.
  • Сік лимона – 2 ч.л.

Додатково:

  • Родзинки – 50 гр.
  • Вишня в’ялена – 50 гр.
  • Цукати – 50 гр.
  • Кондитерська посипка – для прикраси.

Процес приготування:

Крок 1. Почнемо з опари: у мисці об’єднуємо сметану та кефір, обидва компоненти мають бути кімнатної температури.

Великодня паска на кефірі

Крок 2. Доповнюємо масу цукром, дріжджами і борошном – активно перемішуємо і накриваємо рушником, прибираємо для активації дріжджів у тепле місце на 30-50 хвилин.

Великодня паска на кефірі

Крок 3. Як тільки на поверхні опари утворилася пухирчаста «шапочка», переходимо до наступного етапу.

Великодня паска на кефірі

Крок 4. Паралельно збиваємо яйця з цукровим піском до стійкої піни і збільшення в об’ємі.

Великодня паска на кефірі

Крок 5. До опари відправляємо збиті яйця, сіль і розм’якшене вершкове масло – розколачуємо.

Великодня паска на кефірі

Крок 6. Вводимо частину борошна (близько 250 грамів).

Великодня паска на кефірі

Крок 7. Гарненько перемішуємо інгредієнти до тягучої суміші.

Великодня паска на кефірі

Крок 8. Продовжуємо підсипати борошно і замішуємо тісто руками близько 10-15 хвилин, маса повинна мати м’яку і злегка липку консистенцію. Періодично змащуємо руки рослинною олією.

Великодня паска на кефірі

Крок 9. До основи пересипаємо добавки та старанно вмішуємо їх для рівномірного розподілу.

Великодня паска на кефірі

Крок 10. Прикриваємо серветкою або рушником і прибираємо тісто до батареї або в теплу духовку на півтори-дві години.

Великодня паска на кефірі

Крок 11. Склад, що піднявся, обминаємо і вичікуємо ще 90-120 хвилин.

Великодня паска на кефірі

Крок 12. Розподіляємо об’ємне тісто по одноразових паперових формочках, але заповнюємо їх не більше ніж на 50 відсотків.

Великодня паска на кефірі

Крок 13. Засікаємо ще близько півтори години для вистоювання напівфабрикатів.

Великодня паска на кефірі

Крок 14. Переміщаємо заготовку в духовку, попередньо розігріту до 180 градусів. Для готовності великих пасок потрібно близько 40 хвилин, а для маленьких – 25-30.

Великодня паска на кефірі

Крок 15. Не гаючи часу, готуємо глазур: у піалу висипаємо необхідну кількість сухого молока.

Великодня паска на кефірі

Крок 16. Додаємо сік лимона і згущене молоко – перемішуємо і знімаємо пробу, за бажанням доповнюючи глазур відсутнім компонентом.

Великодня паска на кефірі

Крок 17. Остиглі паски покриваємо глазур’ю і посипаємо кондитерською посипкою.

Великодня паска на кефірі

Крок 18. Зі святом світлого Великодня!

Великодня паска на кефірі

Паска на кефірі в хлібопічці

Паска на кефірі в хлібопічці – це елементарна випічка, з готуванням якої впорається навіть кулінар-початківець. Найголовніше – це правильно відміряти необхідну кількість усіх компонентів і відправити їх у сучасну машинку, яка зробить практично все замість вас.

Час готування – 3 ч. 25 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Кефір – 200 мл.
  • Яйця – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 4 ст.л.
  • Сіль – ¼ ч.л.
  • Масло вершкове – 3 ст.л.
  • Борошно – 2,5-3 ст.
  • Дріжджі сухі – 6 гр.
  • Ванілін – 2 гр.
  • Родзинки – 70 гр.
  • Курага – 80 гр.
  • Білки яєчні – 2 шт.
  • Пудра цукрова – 130 гр.
  • Посипка кондитерська – для прикрашання.

Процес приготування:

Крок 1. Згідно зі списком, готуємо продукти.

Великодня паска на кефірі

Крок 2. Промиті сухофрукти заливаємо окропом і залишаємо на 15-20 хвилин.

Великодня паска на кефірі

Крок 3. Курагу промакуємо серветками і нарізаємо брусочками.

Великодня паска на кефірі

Крок 4. Сухофрукти обвалюємо в борошні та на деякий час прибираємо в сторону.

Великодня паска на кефірі

Крок 5. У чашу хлібопічки відправляємо кефір, яйце, сіль, цукровий пісок, м’яке вершкове масло, ванілін, дріжджі та борошно.

Великодня паска на кефірі

Крок 6. Запускаємо програму «Тісто» і періодично перевіряємо, чи не потрібно ще трохи борошна.

Великодня паска на кефірі

Крок 7. У момент, коли маса зібралася в грудку, вводимо сухофрукти і чекаємо закінчення програми.

Великодня паска на кефірі

Крок 8. Після закінчення часу, продукт обминаємо і намагаємося позбутися всіх бульбашок кисню.

Великодня паска на кефірі

Крок 9. Ділимо тісто навпіл.

Великодня паска на кефірі

Крок 10. Викладаємо тісто у форми (за потреби змащуємо тонким шаром рослинної олії) і залишаємо для підйому в теплому місці на годину. Паралельно прогріваємо духовку до 180 градусів.

Великодня паска на кефірі

Крок 11. Випікаємо частування протягом 35-40 хвилин, не відкриваючи дверцята.

Великодня паска на кефірі

Крок 12. Для глазурі збиваємо білки та цукрову пудру до глянцевої поверхні.

Великодня паска на кефірі

Крок 13. Гарячі паски присмачуємо глазур’ю та декоруємо кондитерською посипкою. Повертаємо в духовку ще на кілька хвилин і готово. Смачного!

Великодня паска на кефірі

Сирна паска на кефірі

Сирна паска на кефірі – це дивовижне поєднання компонентів і текстур, які припадуть до смаку навіть тим, хто нейтрально ставиться до випічки. Як добавки можна використовувати не тільки родзинки, а й будь-які інші сухофрукти та цукати, які вам подобаються.

Час готування – 3 год.

Час приготування – 20-25 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти:

  • Кефір – 300 мл.
  • Сир – 700 гр.
  • Борошно – 600-700 гр.
  • Цукор-пісок – 250 гр.
  • Яйця – 1 шт.
  • Жовтки яєчні – 5 шт.
  • Масло вершкове – 100 гр. + для змащування формочок.
  • Цукор ванільний – 20 гр.
  • Дріжджі сухі швидкодіючі – 20 гр.
  • Сіль – 1/3 ч.л.
  • Родзинки – 200 гр.
  • Глазур – для прикраси.
  • Посипка кондитерська – для прикраси.

Процес приготування:

Крок 1. Кефір підігріваємо до теплого стану і змішуємо з двома столовими ложками цукрового піску.

Великодня паска на кефірі

Крок 2. Підсипаємо дріжджі та 100 грамів пшеничного борошна.

Великодня паска на кефірі

Крок 3. Компоненти перемішуємо і прибираємо суміш у тепле місце на 15-20 хвилин.

Великодня паска на кефірі

Крок 4. В окремому посуді з’єднуємо сир із яйцем, сіллю, двома видами цукру та жовтками.

Великодня паска на кефірі

Крок 5. Перебиваємо вищезгадані інгредієнти за допомогою занурювального блендера.

Великодня паска на кефірі

Крок 6. Родзинки ретельно промиваємо і насухо промакуємо паперовими серветками, обвалюємо в столовій ложці борошна.

Великодня паска на кефірі

Крок 7. Вмішуємо сухофрукти в сирну масу.

Великодня паска на кефірі

Крок 8. Об’єднуємо сирну та дріжджову суміші.

Великодня паска на кефірі

Крок 9. Висипаємо залишки просіяного борошна і розмішуємо до однорідності.

Великодня паска на кефірі

Крок 10. Доповнюємо тісто розм’якшеним вершковим маслом.

Великодня паска на кефірі

Крок 11. Замішуємо тісто руками протягом 5-7 хвилин.

Великодня паска на кефірі

Крок 12. Напівфабрикат прибираємо в тепло на 60-90 хвилин для збільшення в об’ємі.

Великодня паска на кефірі

Крок 13. Форми промащуємо вершковим маслом і заповнюємо наполовину тістом.

Великодня паска на кефірі

Крок 14. Готуємо при 180 градусах від 40 до 60 хвилин залежно від розміру заготовок.

Великодня паска на кефірі

Крок 15. Покриваємо будь-якою глазур’ю та обсипаємо кондитерською посипкою.

Великодня паска на кефірі

Крок 16. Готуйте та отримуйте задоволення!

Великодня паска на кефірі

Великодня паска на кефірі та вершковому маслі

Великодня паска на кефірі та вершковому маслі – це традиційне частування, яке готують у кожному домі напередодні Великого свята. Представляємо вашій увазі перевірений і дуже вдалий рецепт приготування м’якої та пористої паски, смак якої вас приємно здивує.

Час готування – 120 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти:

  • Кефір – 250 мл.
  • Дріжджі сухі – 1 ч.л.
  • Цукор-пісок – 3 ст.л.
  • Борошно – 250-300 гр.
  • Олія рослинна – 3 ст.л.
  • Жовток яєчний – 1 шт.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Родзинки – 2 жмені.
  • Сіль – за смаком.

Для глазурі:

  • Білок яєчний – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 3 ст.л.
  • Сік лимона – ½ ч. л.л.

Процес приготування:

Крок 1. У глибоку ємність висипаємо дріжджі, заливаємо теплим кефіром.

Великодня паска на кефірі

Крок 2. Слідом відправляємо цукор і сіль.

Великодня паска на кефірі

Крок 3. Підливаємо трохи рослинної олії і вводимо третю частину борошна, гарненько перемішуємо і переміщуємо в тепло на 20 хвилин, накривши рушником.

Великодня паска на кефірі

Крок 4. Далі до опари додаємо жовток.

Великодня паска на кефірі

Крок 5. І розм’якшене вершкове масло.

Великодня паска на кефірі

Крок 6. Пересипаємо решту борошна.

Великодня паска на кефірі

Крок 7. Замішуємо тісто і вводимо до його складу промиті й обсушені родзинки. Заготовку накриваємо серветкою і прибираємо в тепле приміщення до збільшення в об’ємі.

Великодня паска на кефірі

Крок 8. М’яке тісто викладаємо у вогнетривку форму, встелену пергаментним листом або промазану олією. Залишаємо для вистоювання приблизно на 15 хвилин.

Великодня паска на кефірі

Крок 9. Випікаємо паску протягом півгодини при 190 градусах.

Великодня паска на кефірі

Крок 10. Для глазурі збиваємо міксером охолоджений білок із цукровою пудрою, наприкінці вливаємо сік лимона для глянцю.

Великодня паска на кефірі

Крок 11. Покриваємо верхівку остиглої паски апетитною глазур’ю.

Великодня паска на кефірі

Крок 12. Далі декоруємо на свій розсуд. Смачного!

Великодня паска на кефірі

Інші рецепти:

Шоколадний чізкейк – рецепт з фото покроково

Сирна запіканка з манкою в духовці, як у дитячому садку

Сиркове печиво Трикутники з цукром

Кекс на вершках - Покроковий рецепт з фото

Печиво з арахісом і шоколадом - Покроковий рецепт з фото

Обзор хлебопекарных печей: востребованные виды, их особенности и преимущества

  • Previous Малосольні огірки в пакеті з часником і кропом3 тижні ago
  • Next Як сушити гриби правильно3 тижні ago

Категорії

  • Випічка
  • Десерти
  • Другі страви
  • Заготовки на зиму
  • Закуски
  • Здоров'я
  • Консервація
  • Кухонне приладдя
  • М'ясні рецепти
  • М’ясні рецепти
  • Напої
  • Облаштування кухні
  • Перші страви
  • Популярні рецепти салатів
  • Рецепти з морепродуктів
  • Рецепти з овочів
  • Рецепти здоров'я
  • Рецепти читачів
  • Різне
  • Салати
  • Складні рецепти
  • Соуси
  • Страви з курки
  • Суші та роли