Великодня паска на кефірі – це солодка і дуже ніжна випічка, яку прийнято готувати до великого релігійного свята. Зазвичай до такого десерту додають різні сухофрукти і цукати, а верхівку вкривають білосніжною глазур’ю, зробленою на основі збитих білків, цукрової пудри і кислого лимонного соку. Завдяки використанню кефіру, тісто виходить м’яким і ніжним, а також відмінно піднімається в процесі теплової обробки.
Великодня паска на кефірі в духовці
Великодня паска на кефірі в духовці, приготована з додаванням вершкового масла, – це вишукана випічка, що приведе в захват навіть тих, хто нейтрально ставиться до солодкого. Завдяки додаванню цукатів, ваше житло наповниться приємним ароматом, ще в процесі термічної обробки.

Інгредієнти
- Борошно 450 мл.
- Молоко коров’яче 50 мл. (або води)
- Кефір 320 мл.
- Цукор-пісок 150 гр.
- Сіль 1 щіпка
- Масло вершкове 70 гр.
- Сухі дріжджі 6 гр.
- Яйце куряче 2 шт.
- Цукати 150 гр.
Приготування
-
За допомогою кухонних терезів відміряємо потрібну кількість сухих і рідких компонентів, дріжджі розчиняємо у воді або молоці й залишаємо в теплі на 15 хвилин для активації.
-
В окрему миску переливаємо кефір кімнатної температури, підсипаємо цукровий пісок і додаємо жовтки. Білки прибираємо в холодильну камеру, з них ми приготуємо глазур.
-
Вершкове масло розтоплюємо в мікрохвильовій печі або на водяній бані, даємо час охолонути і переливаємо до опари – перемішуємо. Об’єднуємо дві суміші.
-
У кілька прийомів вводимо просіяне борошно, змішане з сіллю.
-
Замішуємо липке і м’яке тісто, накриваємо ємність серветкою і переміщуємо в тепле місце на півтори години.
-
У цей час подрібнюємо цукати й обвалюємо шматочки в борошні. Добавку вмішуємо в тісто, що підійшло.
-
Ділимо тісто на необхідну кількість частин і викладаємо у форми, застелені пергаментом, заповнюємо наполовину. Залишаємо напівфабрикати для вистоювання ще на півтори години.
-
Випікаємо паски близько 40-45 хвилин за температури 190 градусів, готовність перевіряємо шпажкою. Гарячу випічку кладемо набік, охолоджуємо і витягуємо з посуду.
-
Для покриття верхівок збиваємо білки до піків. За бажанням прикрашаємо посипкою і подаємо до столу. Смачного!
Великодня паска на кефірі без дріжджів
Великодня паска на кефірі без дріжджів – це швидка і проста в приготуванні випічка, яка вражає своєю ніжною і пористою текстурою, що стане чудовим доповненням до філіжанки кави або чаю. Для додаткового смаку рекомендуємо покрити верхівку білковою глазур’ю.
Час готування – 50 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 8.
Інгредієнти:
- Яйця – 3 шт.
- Кефір – 220 мл.
- Борошно – 220 гр. + 1 ст.л.
- Розпушувач тіста – 1 ч.л.
- Сода – 1 гр.
- Масло вершкове – 125 гр.
- Цукор ванільний – 1 ч.л.
- Білки яєчні – 6 ст.л.
- Пудра цукрова – 140 гр.
- Сік лимона – 1 ч. л.л.
- Цукор-пісок – 150 гр.
- Родзинки – 80 гр.
Процес приготування:
Крок 1. У глибоку піалу розбиваємо яйця і насипаємо два види цукрового – збовтуємо.

Крок 2. Додаємо м’яке вершкове масло і мішаємо до об’єднання компонентів.

Крок 3. Борошно просіваємо і змішуємо з розпушувачем, сіллю і содою. Суху суміш висипаємо в основний склад, чергуючи з кефіром – замішуємо тісто.

Крок 4. Родзинки промиваємо під струменем води, обсушуємо і обвалюємо в столовій ложці борошна. Висипаємо сухофрукти в тісто і гарненько перемішуємо. Масу переливаємо в жароміцну формочку і випікаємо за 190 градусів протягом 40-45 хвилин.

Крок 5. За кілька хвилин до готовності ласощів збиваємо в піну охолоджені білки, поступово підсипаючи цукрову пудру з перемеленого цукрового піску. В останню чергу вливаємо лимонний сік і глазур готова – покриваємо паски в охолодженому вигляді. Готуйте та отримуйте задоволення!

Великодня паска на кефірі з дріжджами
Великодня паска на кефірі з дріжджами – це високий і дуже пишний десерт, який здивує ваших домочадців і гостей не тільки своїми дивовижними смаковими характеристиками, а й дуже апетитним зовнішнім виглядом. Для цього пропонуємо вам приготувати ніжну паску за цим рецептом.
Час готування – 6 год. 40 хв.
Час приготування – 35 хв.
Порції – 8.
Інгредієнти:
Для опари:
- Кефір – 250 мл.
- Сметана 15% – 50 гр.
- Цукор-пісок – 50 гр.
- Борошно – 50 гр.
- Дріжджі сухі – 8 гр.
Для основного складу:
- Яйця – 2 шт.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Цукор-пісок – 180 гр.
- Сіль – 1 щіпка.
- Борошно – 500 гр.
Для глазурі:
- Молоко згущене – 4 ст.л.
- Молоко сухе – 6-8 ст.л.
- Сік лимона – 2 ч.л.
Додатково:
- Родзинки – 50 гр.
- Вишня в’ялена – 50 гр.
- Цукати – 50 гр.
- Кондитерська посипка – для прикраси.
Процес приготування:
Крок 1. Почнемо з опари: у мисці об’єднуємо сметану та кефір, обидва компоненти мають бути кімнатної температури.

Крок 2. Доповнюємо масу цукром, дріжджами і борошном – активно перемішуємо і накриваємо рушником, прибираємо для активації дріжджів у тепле місце на 30-50 хвилин.

Крок 3. Як тільки на поверхні опари утворилася пухирчаста «шапочка», переходимо до наступного етапу.

Крок 4. Паралельно збиваємо яйця з цукровим піском до стійкої піни і збільшення в об’ємі.

Крок 5. До опари відправляємо збиті яйця, сіль і розм’якшене вершкове масло – розколачуємо.

Крок 6. Вводимо частину борошна (близько 250 грамів).

Крок 7. Гарненько перемішуємо інгредієнти до тягучої суміші.

Крок 8. Продовжуємо підсипати борошно і замішуємо тісто руками близько 10-15 хвилин, маса повинна мати м’яку і злегка липку консистенцію. Періодично змащуємо руки рослинною олією.

Крок 9. До основи пересипаємо добавки та старанно вмішуємо їх для рівномірного розподілу.

Крок 10. Прикриваємо серветкою або рушником і прибираємо тісто до батареї або в теплу духовку на півтори-дві години.

Крок 11. Склад, що піднявся, обминаємо і вичікуємо ще 90-120 хвилин.

Крок 12. Розподіляємо об’ємне тісто по одноразових паперових формочках, але заповнюємо їх не більше ніж на 50 відсотків.

Крок 13. Засікаємо ще близько півтори години для вистоювання напівфабрикатів.

Крок 14. Переміщаємо заготовку в духовку, попередньо розігріту до 180 градусів. Для готовності великих пасок потрібно близько 40 хвилин, а для маленьких – 25-30.

Крок 15. Не гаючи часу, готуємо глазур: у піалу висипаємо необхідну кількість сухого молока.

Крок 16. Додаємо сік лимона і згущене молоко – перемішуємо і знімаємо пробу, за бажанням доповнюючи глазур відсутнім компонентом.

Крок 17. Остиглі паски покриваємо глазур’ю і посипаємо кондитерською посипкою.

Крок 18. Зі святом світлого Великодня!

Паска на кефірі в хлібопічці
Паска на кефірі в хлібопічці – це елементарна випічка, з готуванням якої впорається навіть кулінар-початківець. Найголовніше – це правильно відміряти необхідну кількість усіх компонентів і відправити їх у сучасну машинку, яка зробить практично все замість вас.
Час готування – 3 ч. 25 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти:
- Кефір – 200 мл.
- Яйця – 1 шт.
- Цукор-пісок – 4 ст.л.
- Сіль – ¼ ч.л.
- Масло вершкове – 3 ст.л.
- Борошно – 2,5-3 ст.
- Дріжджі сухі – 6 гр.
- Ванілін – 2 гр.
- Родзинки – 70 гр.
- Курага – 80 гр.
- Білки яєчні – 2 шт.
- Пудра цукрова – 130 гр.
- Посипка кондитерська – для прикрашання.
Процес приготування:
Крок 1. Згідно зі списком, готуємо продукти.

Крок 2. Промиті сухофрукти заливаємо окропом і залишаємо на 15-20 хвилин.

Крок 3. Курагу промакуємо серветками і нарізаємо брусочками.

Крок 4. Сухофрукти обвалюємо в борошні та на деякий час прибираємо в сторону.

Крок 5. У чашу хлібопічки відправляємо кефір, яйце, сіль, цукровий пісок, м’яке вершкове масло, ванілін, дріжджі та борошно.

Крок 6. Запускаємо програму «Тісто» і періодично перевіряємо, чи не потрібно ще трохи борошна.

Крок 7. У момент, коли маса зібралася в грудку, вводимо сухофрукти і чекаємо закінчення програми.

Крок 8. Після закінчення часу, продукт обминаємо і намагаємося позбутися всіх бульбашок кисню.

Крок 9. Ділимо тісто навпіл.

Крок 10. Викладаємо тісто у форми (за потреби змащуємо тонким шаром рослинної олії) і залишаємо для підйому в теплому місці на годину. Паралельно прогріваємо духовку до 180 градусів.

Крок 11. Випікаємо частування протягом 35-40 хвилин, не відкриваючи дверцята.

Крок 12. Для глазурі збиваємо білки та цукрову пудру до глянцевої поверхні.

Крок 13. Гарячі паски присмачуємо глазур’ю та декоруємо кондитерською посипкою. Повертаємо в духовку ще на кілька хвилин і готово. Смачного!

Сирна паска на кефірі
Сирна паска на кефірі – це дивовижне поєднання компонентів і текстур, які припадуть до смаку навіть тим, хто нейтрально ставиться до випічки. Як добавки можна використовувати не тільки родзинки, а й будь-які інші сухофрукти та цукати, які вам подобаються.
Час готування – 3 год.
Час приготування – 20-25 хв.
Порції – 10.
Інгредієнти:
- Кефір – 300 мл.
- Сир – 700 гр.
- Борошно – 600-700 гр.
- Цукор-пісок – 250 гр.
- Яйця – 1 шт.
- Жовтки яєчні – 5 шт.
- Масло вершкове – 100 гр. + для змащування формочок.
- Цукор ванільний – 20 гр.
- Дріжджі сухі швидкодіючі – 20 гр.
- Сіль – 1/3 ч.л.
- Родзинки – 200 гр.
- Глазур – для прикраси.
- Посипка кондитерська – для прикраси.
Процес приготування:
Крок 1. Кефір підігріваємо до теплого стану і змішуємо з двома столовими ложками цукрового піску.

Крок 2. Підсипаємо дріжджі та 100 грамів пшеничного борошна.

Крок 3. Компоненти перемішуємо і прибираємо суміш у тепле місце на 15-20 хвилин.

Крок 4. В окремому посуді з’єднуємо сир із яйцем, сіллю, двома видами цукру та жовтками.

Крок 5. Перебиваємо вищезгадані інгредієнти за допомогою занурювального блендера.

Крок 6. Родзинки ретельно промиваємо і насухо промакуємо паперовими серветками, обвалюємо в столовій ложці борошна.

Крок 7. Вмішуємо сухофрукти в сирну масу.

Крок 8. Об’єднуємо сирну та дріжджову суміші.

Крок 9. Висипаємо залишки просіяного борошна і розмішуємо до однорідності.

Крок 10. Доповнюємо тісто розм’якшеним вершковим маслом.

Крок 11. Замішуємо тісто руками протягом 5-7 хвилин.

Крок 12. Напівфабрикат прибираємо в тепло на 60-90 хвилин для збільшення в об’ємі.

Крок 13. Форми промащуємо вершковим маслом і заповнюємо наполовину тістом.

Крок 14. Готуємо при 180 градусах від 40 до 60 хвилин залежно від розміру заготовок.

Крок 15. Покриваємо будь-якою глазур’ю та обсипаємо кондитерською посипкою.

Крок 16. Готуйте та отримуйте задоволення!

Великодня паска на кефірі та вершковому маслі
Великодня паска на кефірі та вершковому маслі – це традиційне частування, яке готують у кожному домі напередодні Великого свята. Представляємо вашій увазі перевірений і дуже вдалий рецепт приготування м’якої та пористої паски, смак якої вас приємно здивує.
Час готування – 120 хв.
Час приготування – 15-20 хв.
Порції – 10.
Інгредієнти:
- Кефір – 250 мл.
- Дріжджі сухі – 1 ч.л.
- Цукор-пісок – 3 ст.л.
- Борошно – 250-300 гр.
- Олія рослинна – 3 ст.л.
- Жовток яєчний – 1 шт.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Родзинки – 2 жмені.
- Сіль – за смаком.
Для глазурі:
- Білок яєчний – 1 шт.
- Цукор-пісок – 3 ст.л.
- Сік лимона – ½ ч. л.л.
Процес приготування:
Крок 1. У глибоку ємність висипаємо дріжджі, заливаємо теплим кефіром.

Крок 2. Слідом відправляємо цукор і сіль.

Крок 3. Підливаємо трохи рослинної олії і вводимо третю частину борошна, гарненько перемішуємо і переміщуємо в тепло на 20 хвилин, накривши рушником.

Крок 4. Далі до опари додаємо жовток.

Крок 5. І розм’якшене вершкове масло.

Крок 6. Пересипаємо решту борошна.

Крок 7. Замішуємо тісто і вводимо до його складу промиті й обсушені родзинки. Заготовку накриваємо серветкою і прибираємо в тепле приміщення до збільшення в об’ємі.

Крок 8. М’яке тісто викладаємо у вогнетривку форму, встелену пергаментним листом або промазану олією. Залишаємо для вистоювання приблизно на 15 хвилин.

Крок 9. Випікаємо паску протягом півгодини при 190 градусах.

Крок 10. Для глазурі збиваємо міксером охолоджений білок із цукровою пудрою, наприкінці вливаємо сік лимона для глянцю.

Крок 11. Покриваємо верхівку остиглої паски апетитною глазур’ю.

Крок 12. Далі декоруємо на свій розсуд. Смачного!
