Журавлина з цукром на зиму без варіння – заготівля, приготована правильно, буде у вас і «вітамінною бомбою» за різних захворювань, і гарною начинкою для домашньої випічки, і просто корисним і смачним десертом до чаю. Заготовляють журавлину або в протертому вигляді, або цілими ягодами, з цукром або без нього, але без термічної обробки, щоб унікальні властивості ягоди збереглися максимально.
Журавлина, протерта з цукром на зиму без варіння
Журавлина, протерта з цукром, буде у вас гарною зимовою заготівлею для корисного морсу, напою і начинкою до домашньої випічки. За невеликих обсягів ягоди, подрібнюють її блендером. Для зберігання цього сирого варення в холодному місці співвідношення журавлини і цукру береться 1:1.

Інгредієнти
- Журавлина 1 кг
- Цукор-пісок 1 кг
Приготування
-
Як приготувати журавлину з цукром на зиму без варіння? Свіжу журавлину ретельно переберіть, щоб у ній не залишилося дрібного сміття, плодоніжок і пошкоджених ягід. Під проточною водою ягоду добре промийте і на кухонному рушнику обсушіть.
-
Підготовлену журавлину подрібніть до однорідного стану будь-яким блендером, а для великого обсягу швидше це робиться на м’ясорубці. Ступінь подрібнення в блендері вибирайте самі. Журавлинне пюре перекладіть в окремий посуд і насипте до нього розраховану кількість цукру та залиште мінімум на годину, щоб цукор повністю розчинився.
-
За цей час журавлину кілька разів ложкою перемішайте. Банки для заготівлі простерилізуйте в мікрохвильовці або духовці, а кришки обшпарте окропом.
-
Після повного розчинення цукру протерту журавлину розфасуйте в підготовлені банки, щільно закупорте і на зберігання поставте в холодильник або холодний льох.
Смачних і вдалих заготовок!
Журавлина з цукром і апельсином без варіння
Журавлина має кислий і терпкий смак, тому під час її заготівлі на зиму додають до неї цитрусові: апельсин із лимоном або самі апельсини. Ця цитрусова добавка пом’якшує гіркоту ягоди, додає до неї свій аромат, смак і вітаміни. Холодне журавлинне варення вживають як ягідний десерт, для приготування корисних напоїв і навіть для страв із птиці. Співвідношення ягідної маси і цукру береться 1:1 і зберігається варення в холодильнику.
Час готування: 1 година 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 3 л.
Інгредієнти:
- Журавлина – 3 кг.
- Апельсини – 5 шт.
- Лимони – 2 шт.
- Цукор – 3.5 кг.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготуйте журавлину і цитрусові для приготування цієї заготовки. Ягоду переберіть, видаляючи дрібне сміття, сухі гілочки та зіпсовані плоди. Потім журавлину промийте і обсушіть на кухонному рушнику. Апельсини і лимони ретельно промийте зі щіточкою і ошпарте окропом.

Крок 2. Потім цитрусові наріжте разом із цедрою, видаливши кісточки, середніми шматочками. Подрібніть їх або за допомогою блендера, або перекрутіть на м’ясорубці.

Крок 3. Таким же способом подрібніть підготовлену ягоду журавлини. Цитрусове і журавлинне пюре помістіть в один посуд.

Крок 4. Обов’язково відміряйте кількість цукру в пропорції до пюре 1:1, адже це важливо для надійності зберігання заготовки.

Крок 5. Пересипте цукор до подрібнених інгредієнтів, ретельно перемішайте і залиште приблизно на одну годину, щоб цукор розчинився. Варення за цей час кілька разів перемішайте.

Крок 6. Потім журавлину, протерту з цукром і цитрусовими, розфасуйте в заздалегідь простерилізовані банки, щільно закупорте і поставте на зберігання в холодильник. Взимку можете насолоджуватися чудовим смаком цієї заготовки.

Смачного!
Журавлина з цукром для зберігання в холодильнику
Журавлина відрізняється від багатьох ягід вираженою кислинкою, тому її на зиму заготовляють із додаванням цукру. Щоб вона не забродила, для зберігання в холодильнику береться співвідношення ягоди і цукру 1:1. Для зберігання під капроновою кришкою варення покривається зверху шаром цукру. Подрібнюється журавлина блендером, адже ягода щільна і ручне перетирання її ускладнене.
Час готування: 1 година 15 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 1 л.
Інгредієнти:
- Журавлина – 1 кг.
- Цукор – 1 кг.
Процес приготування:
Крок 1. Свіжу журавлину ретельно перебираємо і видаляємо дрібне сміття та пошкоджені ягоди. Потім її добре промиваємо холодною водою і обсушуємо кухонним рушником, що є важливим моментом для сирого варення.

Крок 2. Для подрібнення беремо блендер або кухонний комбайн і в чашу засипаємо підготовлені ягоди.

Крок 3. Ступінь подрібнення визначаємо за власним смаком, адже хтось любить однорідне пюре, а комусь подобаються у варенні шматочки ягід.

Крок 4. Журавлинну масу переливаємо з чаші в окремий посуд і насипаємо до неї розраховану кількість цукру.

Крок 5. Ягідне пюре з цукром ретельно перемішуємо, щоб цукор розчинився максимально.

Крок 6. Залишаємо цю масу на столі на 1 годину і за цей час її ще кілька разів перемішуємо.

Крок 7. Банки для заготовки стерилізуємо в духовці або в мікрохвильовці. Кришки кип’ятимо.

Крок 8. Через годину журавлину з цукром акуратно розливаємо в підготовлені баночки, щоб краї їх були чистими.

Крок 9. Баночки щільно закупорюємо кришками. Якщо будете закупорювати пластиковими, насипте поверх варення шар цукру. Ставимо журавлину на зберігання в холодильник.

Крок 10. Взимку можете насолоджуватися смаком цієї корисної ягоди.

Вдалих і смачних заготовок!
Густе желе з журавлини без варіння на зиму
Приготування на зиму желе з журавлини без варіння має деякі особливості. Його готують без додавання желюючих інгредієнтів (желатину, жовфіксу, агар-агару). Хоча журавлина і містить натуральний пектин, але для густого желе цукор додають у більшій кількості, а також його іноді подрібнюють на пудру. Банки і кришки обов’язково стерилізують. Зберігають таке желе тільки в холодильнику.
Час готування: 1 година 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 1 л.
Інгредієнти:
- Журавлина – 1 кг.
- Цукор – 1.5 кг.
Процес приготування:
Крок 1. Журавлину перед заготівлею ретельно перебрати, промити і обов’язково просушити кухонним рушником. Відміряти вказану в рецепті кількість цукру та журавлини.

Крок 2. Підготовлену журавлину подрібнити в чаші блендера до стану пюре.

Крок 3. Потім ягідну масу ретельно перетерти через густе сито, щоб відокремити макуху.

Крок 4. Перелити її в окремий посуд і насипати розраховану кількість цукру. Якщо цукор заміните пудрою, то вона швидше розчиниться в ягідній масі. Усе ложкою добре перемішати та залишити на 1 годину, щоб цукор повністю розчинився.

Крок 5. Після закінчення цього часу желе розкласти по стерильних баночках, щільно закупорити і поставити на зберігання в холодильник.

Крок 6. Желе в холодильнику поступово набуде густішої консистенції. Взимку можете насолоджуватися цим смачним і корисним десертом.

Смачних і вдалих заготовок!
Журавлина, протерта з цукром на зиму для заморозки
Найкращим способом заготівлі журавлини на зиму є заморозка, як цілої ягоди, так і протертої. До неї додається трохи цукру і тільки для смаку, щоб одразу ягоду можна було вживати. Для заморозки використовують спеціальні контейнери або пакети. Така журавлина відмінно зберігається в морозилці протягом 2 років за -18°С і 1 року за -10°С, тільки поруч не кладуть продукти з запахом, адже ягода може увібрати їхній запах.
Час готування: 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 1 л.
Інгредієнти:
- Журавлина – 1 кг.
- Цукор – 120 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте все необхідне для приготування цієї заготовки.

Крок 2. Журавлину ретельно переберіть і видаліть сміття та пошкоджені ягоди, інакше вони зіпсують смак заготовки. Журавлину на друшляку добре промийте під проточною водою.

Крок 3. Для заморозки ягода має бути сухою – це правило. Просушіть чисту журавлину, розсипавши її в один шар на кухонному рушнику.

Крок 4. Потім журавлину і цукор обов’язково треба зважити згідно з рецептом.

Крок 5. Журавлину разом із цукром подрібніть за допомогою блендера або кухонного комбайна до однорідного стану і повного розчинення цукру.

Крок 6. Потім протерту журавлину акуратно розкладіть у контейнери або спеціальні пакети для заморожування, щільно їх закрийте і обов’язково підпишіть на спеціальній наклейці. Потім компактно покладіть контейнери в морозильну камеру.

Вдалих і смачних заготовок!