У кулінарії немає нічого простішого, ніж спекти кекс. Досить знати лише кілька основних правил. Основу для тесту завжди складають яйця і вершкове масло. Кількість масла залежить від того, наскільки жирним ви хочете отримати кекс. Якщо замість масла покласти сметану, кекс буде більш сухим і щільним, якщо вершковий сир – то кекс буде ще більш жирним. Рихлість кексу надає крохмаль. Чим більше ви кладете крохмалю, тим розсипчасті виходить кекс. Оптимальним вважається співвідношення борошна і крохмалю один до одного. А інше вже залежить від вашої фантазії. В якості наповнювача для кексу підійдуть сухофрукти, цукати, свіжі і сушені ягоди.
В даному рецепті сушений кизил надає кексу приємну кислинку, а фініки – солодкість. Для додання кексу легкого цитрусового смаку і гарного кольору доданий свіжовичавлений лимонний сік.
Складові:
- яйця – 4 шт.
- цукровий пісок – 230 г
- масло вершкове – 260 г
- екстракт ванілі – 1 ч. л.
- борошно самопіднімальне – 150 г
- крохмаль кукурудзяний – 150 г
- розпушувач – 3 ч.л.
- кизил – 100 г
- фініки – 100 г
- лимон – 1 шт.
- лимонна цедра – 1 ч. л.
Рецепт приготування
Продукти для кексу повинні бути однієї температури. Масло має стати дуже м’яким, навіть тягучим. Заздалегідь поставте духовку на розігрів. Встановіть в ній 175 градусів. Кизил (100 г) і фініки (100 г) залийте гарячою водою на 30 хв.
Борошно (150 г) з’єднайте з крохмалем (150 г) і розпушувачем (3 ч. Л.).
Вичавіть лимонний сік (з 1 лимона).
Масло збийте (260 г) з цукром (230 г). Вбийте спочатку одне яйце.
Яйця вбивайте черзі, збиваючи суміш з кожним черговим яйцем протягом 4 -5 хв. Коли взобьyoте всі яйця, почніть підсипати сухі інгредієнти.
Якщо ви робите тісто в кухонному комбайні, спочатку встановіть насадку – лопатку. Тісто вийде не дуже густе.
Кизил і фініки поріжте, присипте борошном і додайте в тісто.
Додайте в тісто лимонну цедру (1 ч. Л.). Я використовувала цедру лимона покупну, але ви цілком можете зняти цедру з того лимона, з якого ви віджимати сік.
У форму для кексу, змащену вершковим маслом, викладіть тісто.
Випікайте кекс 40 45 хв. Кекс злегка підніметься, потріскається і придбає класичний вид.
Дістаньте кекс з духовки і остудіть його у формі. Потім вийміть з форми.
- Ріжте кекс з начинкою з кизилу і фініків тільки після того, як він повністю охолоне.