Домашнє лечо готують багато господинь, але кожна з нас намагається внести в блюдо свою оригінальну «родзинку». У нашому лечо з перцю, сливи і часнику з’єдналися гострі, солодкі і кислі смакові нотки.
Як не можна краще заготовка під назвою Лечо підходить для того, щоб поекспериментувати. Напевно, багато хто з вас вже готували лечо з кабачками, баклажанами, помідорами і навіть з огірками. Обов’язково спробуйте зробити лечо з болгарським перцем, часником і сливами, виходить відмінна закуска, яку можна заготовити про запас. Таке лечо відмінно доповнить різні м’ясні страви, макарони; може стати одним з компонентів зимових салатів.
Складові:
- солодкий перець – 12-15 шт.
- цибуля – 5 шт.
- часник – 1 головка
- гіркий стручковий перець – 1-1,5 шт.
- зливу (будь-який сорт) – 15 шт.
- соняшникова (без запаху) масло – 100 мл
- оцет 9% – 25 мл
- цукор-2,5 ст. л.
- сіль – 3 ч. л.
- кип’ячена вода – 50 мл.
приготування
Зливи вимийте, при бажанні очистіть від шкірки. Видаліть зі слив кісточки. Сливу помістіть в ківш або сотейник.
Часник очистіть, з гіркого перцю виймайте насіння. Якщо любите гострі заготовки, насіння в перці залишайте.
Подрібніть сливи разом з часником і гірким перцем занурювальним блендером або в м’ясорубці.
Влийте в сливову масу рослинне масло, води, додайте цукор і сіль. Поставте на плиту, перемішайте і закип’ятіть.
Лечо виходить особливо смачним, якщо перець для нього берете з товстою шкіркою. Нарізайте солодкий перець шматочками, цибулю часточками.
Засинайте перець і цибулю, влийте оцет, в киплячу сливову суміш-соус.
Варіть лечо, періодично помішуючи 20 хвилин, на помірному вогні. Під час варіння можна пробувати на сіль і цукор, додавати ще за смаком.
Простерилизуйте тим часом невеликі скляні банки (350-500 мл). Розкладіть кипляче лечо по банках.
Засукайте лечо кришками і переверніть банки. Під товстим рушником залиште заготовку до охолодження. Зберігайте лечо зі сливами в коморі.
Господині на замітку:
- Для смаку в лечо з перцю можна додати 100 г подрібнених корінців селери або петрушки. Сливу для приготування лечо можна використовувати будь-якого сорту, в тому числі і аличу. Також в лечо іноді додають трохи протертих яблук без шкірки.
- В якості продовження експериментів запропоную рецепт балтійського лечо, а також лечо з запечених перців. Готуйте на здоров’я!
Приготування і фото: Ельба.