Любителям листкових пирогів напевно припаде до душі кримський кубете, що вабить золотистої хрусткою скоринкою і незвичайним ароматом. Його можна приготувати з овочевою або фруктовою начинкою, але найсмачніше він виходить з м’ясом і картоплею.
Кримсько-татарська кухня прославилася не тільки апетитними супами, пловом і солодощами, а й неперевершеною випічкою. Навряд чи хто відмовиться від рум’яних чебуреків з м’ясом або сиром, не менше смачні та хрусткі кубете з листкового тіста.
Кубете – це листкові пироги, які на батьківщині страви часто готують на свято. При цьому начинку пирога можна варіювати в залежності від особистих уподобань. Нерідко кубете готують з капустою, гарбузом, рибним фаршем, але частіше за все з рубаним м’ясом, в поєднанні з цибулею і шматочками картоплі. Для приготування фаршу можна використовувати свинину, яловичину, баранину або курятину. Головне, щоб м’ясо містило достатню кількість жиру, саме завдяки цьому начинка придбає потрібну соковитість. Іноді в начинку додають ще печінку. Додаткову соковитість і аромат додасть ріпчаста цибуля.
Складові:
- тісто листкове бездріжджове – 700 г
- яловичий фарш (жирний) – 500 г
- картопля – 300 г
- цибуля ріпчаста (100г) – 3 шт.
- базилік – 1 пучок
- петрушка – 1/2 пучка
- перець червоний мелений – 1/3 ч.л.
- паприка солодка – 1 ч.л.
- сіль – 1 ч.л.
приготування:
- Почистити картоплю і цибулю.
- У миску викласти фарш. Фарш обов’язково повинен бути жирний.
- Додати дрібно нарізану зелень, спеції і цибулю.
- Картоплю нарізати дрібними кубиками (сторона повинна бути 5-7 мм).
- У кубете завжди додається нарізаний кубиками сиру картоплю. Він встигне дійти до готовності в пирогах і зробить начинку ніжніше на смак. Не забудьте начинку посолити.
- Тісто розділити на кілька частин.
- Кожен шматок розкачати пластом, завтовшки близько 1 см. Розрізати на квадрати, розміром 15х15 см.
- На середину квадрата викласти начинку.
- Закрити іншим квадратом тесту.
- Краї придавити ребром долоні.
- Натискаючи, зубцями вилки скріпити краю.
- Викласти наш пиріг на деко, посипане борошном.
- Випікати листкові кубете 30 хвилин при температурі 220 градусів, потім зменшити температуру і продовжувати випікати ще 15 хвилин при температурі 180 градусів.
- Подавати випічку переважно гарячої. При необхідності її можна зберігати в холодильнику до 2-х діб, а потім розігріти в духовці або мікрохвильовій печі. Однак в моїй родині пиріг зникає миттєво, не встигнувши як слід охолонути. Бажаю і вам приємного насолоди кримської кухнею!
Господині на замітку:
- Для випічки кубете можна використовувати не тільки листкове, а й пісочне тісто.
- У процесі випікання кубете проколіть виделкою або дерев’яною паличкою верхній шар тіста, щоб воно не дуже піднімалося і роздувалася від високої температури.