З настанням теплих днів починається мій улюблений період, коли можна приготувати прості вітамінні салатики з різної зелені.
Салат з черемші з нутом без майонезу – дуже корисне і поживне блюдо, воно прекрасно наситить організм під час ланчу або перекусу, а також стане хорошим аперитивом для решти трапези. Часниковий аромат чудово розпалює апетит, стебла селери додають салату соковитості, а цибуля – пікантності.
Таку закуску можна робити заздалегідь, поміщаючи її в холодильник – в салаті немає інгредієнтів, які виділяють рідину, а отже – він відмінно збережеться протягом 6-8 годин на холоді. За бажанням до страви можна подати відварене яйце або відварене м’ясо.
Черемшу замінять листя зеленого салату або свіжа пекінська капуста. Тільки додайте в цьому випадку спресований очищений зубчик часнику для аромату.
Складові:
- черемша – 1 пучок
- стебло селери – 2 шт.
- твердий сир – 50 г
- цибулина – 0,5 шт.
- відварений нут – 2 ст.л.
- сіль за смаком
- рослинне масло – 1 ст.л.
Як приготувати:
- Промийте стебла селери і наріжте їх на невеликі шматочки.
- Черемшу відокремте з пучка і промийте кожен її стебло у воді, змиваючи забруднення. Потім відріжте підставу на 1 см. Подрібніть зелень ножем і додайте її в ємність до селері. До речі, черемшу можна засолити або замаринувати, щоб така пряна зелень завжди була під рукою.
- З цибулини видаліть лушпиння, розріжте її навпіл і наріжте половину дрібними кубиками. Горох нут заздалегідь відваріть протягом 1 години і різко остудіть. Всипте разом з лушпиння нарізкою в ємність до решти інгредієнтів.
- Твердий сир наріжте кубиками. Влийте рослинне масло, посоліть і акуратно перемішайте приготовлену закуску.
- Викладіть салат в підготовлену тарілку, піалу або креманку. Подавайте його до столу відразу ж після приготування. За бажанням таке блюдо можна зробити трохи пікантні, окропивши соком лимона, лайма чи яблучним оцтом. Приємного вам!
Господині на замітку:
- Гарнір, який би відмінно поєднувався з таким салатом, повинен бути нейтрального смаку. Тобто – картопляне пюре, відварений рис, паста.
- До речі, якщо потрібен пісний або просто більш дієтичний варіант, то просто збільште кількість нуту і не додавайте сир. Або ж візьміть тофу.