Піта – це старовинний арабська хліб невеликого розміру, що має всередині порожнечу. Наповніть цю порожнечу улюбленої начинкою і перетворите звичайну прісну корж в апетитне блюдо.
Піта – це прісна коржик, за смаком схожа на тонкий лаваш. Готову піту надрізають і додають всередину начинку. Про начинці варто поговорити окремо. Вона може бути найрізноманітніша: м’ясна, рибна, овочева, сирна і т.д. Можна збирати піту за принципом гамбургера: м’ясна (або рибна) котлета, помідор, огірок, зелень. Використання соусів тільки вітається! Найчастіше я використовую краснодарський томатний соус і гірчицю. Тепер ви розумієте, що пита – це універсальна основа для смачної закуски і реалізації творчої фантазії кулінара!
Візьміть з собою на пікнік або в подорож такий перекус, не пошкодуєте! До речі, піту можна приготувати про запас і заморозити. Розморожувати у міру необхідності і начиняти вашими улюбленими начинками. Хороша альтернатива набридлому фастфуду.
Складові:
- борошно – 500 г
- тепла вода – 300 мл
- цукор – 1 ч. л.
- сіль – 1 ч. л.
- сухі дріжджі – 1 ч. л.
- рослинне масло – 2 ст. л.
приготування:
- У глибоку миску просіяти борошно. Додати сіль, цукор і дріжджі. Все ретельно перемішати.
- У склянку з теплою водою додаємо рослинне масло і перемішуємо. Отриману суміш виливаємо в миску з сухими інгредієнтами.
- Замішуємо тісто. Найзручніше це робити міксером зі спеціальними насадками для вимішування тіста. Якщо у вашому арсеналі відсутній такий прилад, вимішуємо лопаткою.
- Важливо: тісто слід вимішувати довго і ретельно! Вимішування міксером займає 7-10 хвилин. Вручну піде в 2 рази більше часу. Добре вимішати тісто має зібратися в один клубок. Миску з тестом накриваємо харчовою плівкою або прикриваємо серветкою і залишаємо в теплому місці на 40-60 хвилин. Тісто збільшиться в 2 рази.
- Що піднялося тісто обминають і залишаємо ще на 30 хвилин. Потім, знову піднялося тісто обминають і ділимо на 12-13 однакових шматочків.
- Кожен шматочок скочується в кульку, накриваємо серветкою і залишаємо на 10-15 хвилин. Кожна кулька акуратно розгортаємо в коржик, діаметром приблизно 12-15 см. Деко подпилять борошном і викладаємо коржі. У мене на велике деко помістилося 3 шт.
- Відправляємо нашу майбутню піту в розігріту до 250 градусів духовку на 5-6 хвилин. Слідкуйте за коржами, в якийсь момент вони моментально надуються! Як тільки надулася, чекаємо ще буквально секунд 15 і виймаємо. Не варто зажарювати її, стане занадто сухий. Готову піту виймаємо з духовки і поміщаємо у велику миску або іншу ємність, яку обов’язково накриваємо рушником. Не слід залишати готову піту на відкритому повітрі, вона стане дуже сухий і ламкою.
- У остигнула піти робимо надріз і заповнюємо начинкою. Смачного!
Господині на замітку:
- Піта може виступати не тільки в якості закуски, але і як десерт. Досить тільки наповнити її солодким вмістом – вареним згущеним молоком, солодким сиром, шоколадною пастою, повидлом, змішаним з рубаними горіхами, або вершками, збитими з цукром.
Автор: Олена Крапівіна