Термообробка заготовок на зиму забирає багато часу, до того ж руйнує більшу частину вітамінів в продуктах. Тому мені подобається рецепт овочевий заправки для супу, яка не вимагає варіння і зберігається за допомогою солі і низьких температур.
Цю заправку можна назвати універсальною, адже до складу входить морква, болгарський перець, помідори, цибуля і ароматна свіжа зелень. Такий набір овочів можна додати хоч у суп, хоч в другі страви. Обов’язково слід враховувати при приготуванні, що до складу заправки входить багато солі, тому основу страви злегка не досоліть або взагалі додавайте сіль в самому кінці, попередньо знявши пробу. Ця заправка для супу на зиму не має на увазі варіння, що прискорить процес її приготування, та й збереже вітаміни на всю зиму. Приготувати заправку для супу без варіння зможе будь-яка людина, навіть той, хто тільки робить перші кроки в кулінарії.
Складові:
- морквина – 0,5 кг
- томати (НЕ перестиглі) – 300 г
- болгарський солодкий перець – 300 г
- цибуля ріпчаста – 200 – 300 г
- свіжа зелень петрушки – 1 пучок
- сіль (звичайна велика) – 400 г.
Спосіб приготування заправки
- Очищену моркву натріть на крупній тертці. Хочу зробити невеличкий відволікання і звернути вашу увагу на статтю про зберігання моркви. Продовжуємо.
- Болгарський перець без насіння і плодоніжки наріжте дрібною соломкою.
- Очистіть ріпчасту цибулю і наріжте його тонкими четвертинками або кубиком, тобто до якої нарізку ви звикли в супах, так і нарізати цибулю.
- Промийте зелень, обсушити і порубати її дрібно.
- Залишаються помідори, які обов’язково промийте, виріжте плодоніжки і після наріжте невеликим кубиком.
- Для даної заготовки краще використовувати велику сіль без добавок. Засипте овочі сіллю.
- Ретельно перемішайте всі складові заправки і навіть злегка примніть руками, щоб почав з’являтися сік. Залиште овочі на 15-20 хвилин, за цей час виділиться невелика кількість соку з овочів, і цього не варто лякатися, так все і повинно бути.
- Заправку розкладіть по чистим і сухим банкам. Закрийте кришками, це можуть бути гвинтові або звичайні пластмасові кришки. Оскільки заготовка буде зберігатися в холодильнику, використання звичайних кришок прийнятно. Сміливо використовуйте такий набір овочів при приготуванні других і перших страв, радуйте своїх домочадців смачною і корисною їжею. Приємного вам апетиту!