Якби хмарка було солодким і мало легкий присмак ванілі, це був би «Ангельський бісквіт». Бісквіт просто тане в роті, змушує облизати ложечку і потягнутися за новою порцією. Як ви вже зрозуміли, це рецепт дивовижної «вкусняшки». І, що найприємніше, Ангельський бісквіт готується просто і швидко! Такий бісквіт відмінно підходить для тортів, але потрібно, щоб він постояв не менше доби. Тоді його можна легко розрізати навпіл і змастити кремом. Смак бісквіта з білків особливо добре доповнює вершковий, шоколадний крем і фрукти.
Складові:
- пшеничне борошно – 80 г (приблизно ½ склянки)
- білки яєчні – 5 шт.
- цукрова пудра – ½ склянки
- цукор – 2 ст. л.
- кислота лимонна – щіпка
- ванілін – щіпка
- сіль – на кінчику ножа.
приготування
- Беремо цукрову пудру, висипаємо її в борошно. Трохи перемішуємо ложкою і просіваємо через сито.
- Розбиваємо акуратно яйця, щоб не пошкодити жовтки. Відокремлюємо жовтки від білків. Білки виливаємо в окрему мисочку, додаємо в них сіль і гарненько збиваємо. Повинна вийти щільна густа маса. Потім в цю білкову масу висипаємо цукор і кислоту лимонну, продовжуємо збивати хвилини дві. Далі всипаємо ванілін і збиваємо ще трохи (з пів хвилини).
- Беремо відставлену на час просіяне борошно з пудрою, перемішуємо з отриманою білкової масою. Робимо це делікатно, щоб наше білкове чудо залишалося повітряним.
- Працюємо при цьому ложкою від низу до верху, зачерпує рухами. Занадто довго не заважаємо, просто до однорідної консистенції.
- Далі виливаємо тісто в форму. Вона може бути якою завгодно: круглої або прямокутної. Але матеріал кращий скляний або металевий. Дуже важливо, щоб поверхня форми була ідеально сухий і чистої. Покривати маслом поверхню форми або стелити на нього пергамент не потрібно. Злегка вдаримо формою об стіл, щоб зайве повітря з тіста вийшов.
- Духовку попередньо включаємо на 180 градусів і розігріваємо. Ставимо наше дивовижне тісто в духовку і залишаємо приблизно на півгодинки. Хвилин через 25 заглядаємо всередину. Якщо бісквіт виглядає досить підрум’яниться, дістаємо. (Він може приготуватися раніше ніж через 30 хвилин, тому що потужність у печей різна). Встромляємо в середину бісквіта дерев’яну паличку або зубочистку. Якщо вона стає вологою, ставимо бісквіт допікати. Наш бісквіт повинен вийти повітряним і пружним.
- Перевертаємо форму з пирогом на решітку і чекаємо, поки пиріг повністю охолоне.
- Після трошки стукаємо по дну форми. Бісквіт повинен випасти на підставлену блюдо. Якщо не випав, проводимо акуратно по стінка форми тонким ножем.
- Подаємо ангельський бісквіт на білках до столу нарізаним на шматочки і прикрашеним цукровою пудрою, ягодами, збитими вершками або сметаною, в загальному – як вам подобається.
Приготування і фото: Старинська Леся.