Якби хмарка було солодким і мало легкий присмак ванілі, це був би «Ангельський бісквіт». Бісквіт просто тане в роті, змушує облизати ложечку і потягнутися за новою порцією. Як ви вже зрозуміли, це рецепт дивовижної «вкусняшки». І, що найприємніше, Ангельський бісквіт готується просто і швидко! Такий бісквіт відмінно підходить для тортів, але потрібно, щоб він постояв не менше доби. Тоді його можна легко розрізати навпіл і змастити кремом. Смак бісквіта з білків особливо добре доповнює вершковий, шоколадний крем і фрукти.
Складові:
- пшеничне борошно – 80 г (приблизно ½ склянки)
- білки яєчні – 5 шт.
- цукрова пудра – ½ склянки
- цукор – 2 ст. л.
- кислота лимонна – щіпка
- ванілін – щіпка
- сіль – на кінчику ножа.
приготування
Беремо цукрову пудру, висипаємо її в борошно. Трохи перемішуємо ложкою і просіваємо через сито.
Розбиваємо акуратно яйця, щоб не пошкодити жовтки. Відокремлюємо жовтки від білків. Білки виливаємо в окрему мисочку, додаємо в них сіль і гарненько збиваємо. Повинна вийти щільна густа маса. Потім в цю білкову масу висипаємо цукор і кислоту лимонну, продовжуємо збивати хвилини дві. Далі всипаємо ванілін і збиваємо ще трохи (з пів хвилини).
Беремо відставлену на час просіяне борошно з пудрою, перемішуємо з отриманою білкової масою. Робимо це делікатно, щоб наше білкове чудо залишалося повітряним.
Працюємо при цьому ложкою від низу до верху, зачерпує рухами. Занадто довго не заважаємо, просто до однорідної консистенції.
Далі виливаємо тісто в форму. Вона може бути якою завгодно: круглої або прямокутної. Але матеріал кращий скляний або металевий. Дуже важливо, щоб поверхня форми була ідеально сухий і чистої. Покривати маслом поверхню форми або стелити на нього пергамент не потрібно. Злегка вдаримо формою об стіл, щоб зайве повітря з тіста вийшов.
Духовку попередньо включаємо на 180 градусів і розігріваємо. Ставимо наше дивовижне тісто в духовку і залишаємо приблизно на півгодинки. Хвилин через 25 заглядаємо всередину. Якщо бісквіт виглядає досить підрум’яниться, дістаємо. (Він може приготуватися раніше ніж через 30 хвилин, тому що потужність у печей різна). Встромляємо в середину бісквіта дерев’яну паличку або зубочистку. Якщо вона стає вологою, ставимо бісквіт допікати. Наш бісквіт повинен вийти повітряним і пружним.
Перевертаємо форму з пирогом на решітку і чекаємо, поки пиріг повністю охолоне.
Після трошки стукаємо по дну форми. Бісквіт повинен випасти на підставлену блюдо. Якщо не випав, проводимо акуратно по стінка форми тонким ножем.
Подаємо ангельський бісквіт на білках до столу нарізаним на шматочки і прикрашеним цукровою пудрою, ягодами, збитими вершками або сметаною, в загальному – як вам подобається.
Приготування і фото: Старинська Леся.