Чудове блюдо кюфта бозбаш, яке прийшло до нас з Кавказу і Середньої Азії, згідно з традицією готується з горохом нут, великими фрикадельками з яловичини або баранини, з додаванням овочів і прянощів.
Кавказька кухня – це сукупність національних страв народів, які проживають на Кавказі. Це і грузини, і абхази, і лезгини, і осетини, і вірмени, і азербайджанці. Кожна народність готує їжу відповідно до своїх національних традицій, релігійних переконань. Але загальною сполучною частиною є любов до рясного і різноманітного наявності спецій і прянощів. Використання різної ароматичної зелені робить дуже багато страв кавказької кухні пікантними і улюбленими. Про борошняних і солодких стравах, взагалі окрема розмова.
Страви кавказької кухні за технологією приготування поділяються на складні і прості. Самобутність азербайджанської кухні привертає до себе наявністю надзвичайно смачних і тому улюблених багатьма, страв. Вони впевнено і міцно зайняли своє місце на столах у багатьох регіонах нашої країни. Це популярні шашлики, люля-кебаб, долма, найрізноманітніша випічка, сири і кисломолочні напої.
Але завжди і всюди основою будуть рубаний або прокручувалися через м’ясорубку фарш з баранини або яловичини, горох нут і трави. Представляємо вашій увазі суп Кюфта Бозбаш – апофеоз азербайджанської кухні. Варто зазначити, що немає точної рецептури цього чудо-супу. У кожній родині він готується зі своєю родзинкою, але загальна складова є – це дуже смачні, гігантські тефтелі кюфта, зварені разом з нутом.
Складові:
- баранячий фарш – 600 г
- базилік, м’ята (сушені) – 2 ст.л.
- алича (або курага, чорнослив) – 4 шт.
- куркума (або шафран) – 1 ч.л.
- картопля – 2 шт.
- горох нут – 0,5 склянки
- цибуля ріпчаста (для фаршу) – 1 шт.
- цибуля ріпчаста (для засмажкою) – 1 шт.
- рис – 50 г
- кріп сушений – за смаком
- перець чилі мелений – 1/4 ч.л.
- сіль за смаком.
приготування
- Слід зазначити, що горох нут завжди вимагає попереднього замочування. В ідеалі замочити його у воді на ніч. За цей час він чудово розбухне і швидше звариться. Порада: попередньо замочений і промитий нут на сході зберігають в морозильних камерах, що дуже зручно. Прийшов час готувати, дістав пакетик нуту-напівфабрикату та, без розморожування, опустив в киплячу воду.
- Чи не в кожній родині в цей суп кладуть томати, але спробувавши його з томатами, ви зрозумієте, як правий був той перший кухар, який туди їх додав. Наріжте томати дрібними кубиками.
- Складіть їх в сковорідку і додайте до них дрібно нашатковану цибулю. Додайте рослинне масло. Не переборщити. Справа в тому, що сам фарш вже досить жирний, тому надлишки масла супу не потрібні.
- Обсмажте томати з цибулею і додайте всі спеції. Зажарка тепер готова.
- В окремому посуді з’єднайте фарш з рисом. Додайте до фаршу мелений цибуля, улюблені спеції і сушені трави. Не забудьте посолити.
- Сформуйте руками великі кюфта. В середину кожного кулі покладіть підготовлені фрукти. Ви можете вибрати чорнослив, курагу або аличу. Закрийте отвір фаршем, формуючи кулю.
- В готовий Нутовая відвар покладіть заправку.
- Туди ж покладіть кюфта. Зверніть увагу, що суп заважати не треба, щоб не розвалилися тефтелі.
- Картоплю треба нарізати досить великими шматками.
- Для особливого аромату можна порекомендувати болгарський перець. Блюдо потім можна подати з ним або без нього, але аромат і смак залишаться.
- В кінці варіння суп буде виглядати ось так.
- На закінчення, в суп додають сушені і свіжі трави.
- Смачного! Почніть свою збірку азербайджанських рецептів саме з Кюфта-бозбаш.