Люблю страви з історією. Дуже цікаво, чому у нього таку назву, історія його походження. Ось, наприклад, пиріг Гагаріна. Легенда свідчить, що коли Юрій Гагарін здійснив свій політ в космос, то відправився в тріумфальну подорож по світу. І ось в Польщі на десерт йому подали пиріг, який йому так сподобався, що вже на наступний день в журналі «Польща» в кулінарній рубриці був надрукований рецепт цього пирога під назвою «Пиріг Гагаріна». З тих пір це пиріг так і називають. А пиріг дійсно дуже смачний і повітряний. Ну що, поїхали?!
Складові:
для тесту:
- борошно вищого сорту – 350 г
- масло вершкове (або вершковий маргарин) – 200 г
- жовтки – 4 штуки
- цукор – 4 столові ложки
- розпушувач – 2 чайні ложки
- какао-порошок – 2 столові ложки
для начинки № 1:
- варення (або джем) з журавлини – 200 г
для начинки № 2:
- кисіль журавлинний – 1 брикет (200 грам)
- цукор – 6 столових ложок
- білки – 4 штуки
- сіль – щіпка
а також:
- мікрохвильова піч з режимом конвекції
- міксер
- форму для випічки діаметром 20 см.
Рецепт приготування
- Жовтки за допомогою міксера збити з цукром до пишності.
- У яєчну масу додати нарізане шматочками вершкове масло (або вершковий маргарин) і знову добре вбити до однорідної маси.
- У яєчно-масляну масу просіяти борошно, попередньо змішане з розпушувачем, і замісити руками м’яке, еластичне тісто.
- Приготоване тісто розділити на 3 рівні частини. В одну частину тіста додати какао і вимісити до однорідності кольору.
- Всі шматочки тіста загорнути в харчову плівку. Один білий шматок тіста і тісто з какао покласти в морозильник на 1 годину. Другий білий шматок тіста покласти в холодильник.
- Білки збити з дрібкою солі в міцну піну, потім додати цукор і раскрошенную кисіль і збити міксером до однорідності.
- Дістати тісто з холодильника, розкачати його в пласт товщиною близько 1,5 мм, укласти в форму для випічки, формуючи бортики.
- На пласт тіста викласти журавлинне варення (або джем).
- Дістати тісто з какао і натерти його поверх варення на крупній тертці.
- Поверх натертого тесту з какао викласти збиті з журавлинним киселем білки.
- Покрити збиті з журавлинним киселем білки останньою частиною білого тесту, так само натертого на крупній тертці.
- Форму для випічки з пирогом поставити в духовку, розігріту до 180 градусів на 50 хвилин.
- Готовий пиріг Гагаріна вийняти з духовки і дати йому повністю охолонути.
- Декілька порад:
- можна використовувати будь-яке інше варення і кисіль, орієнтуючись на Ваш смак;
- якщо Ви не ласун, то можна зменшити кількість цукру в начинці № 2.