Готувати відварну або смажену картоплю – це так банально і нудно. Урізноманітніть ваш раціон апетитними «пальчиками» з картоплі. Настільки смачно, що просто пальчики оближеш!
Вдало підібраний гарнір – запорука смачного обіду. І не треба щось вигадувати таке, з дуже простих інгредієнтів можна цілком приготувати найсмачніше блюдо. Наприклад, картопляні пальчики. Або як їх називають в Німеччині – Schupfnudeln. На батьківщині страви до пальчикам з картоплі прийнято подавати пиво, а в нашій країні їх поєднують з різними соусами – томатним, вершковим, часниковим і так далі. Вони привернуть увагу ваших рідних не тільки завдяки своїй незвичайній формі і апетитного вигляду, але і завдяки відмінному смаку. Рум’яні, м’які, швидко з’їдаються. Рецепт перед вами, вам залишилося тільки вирішити, що якийсь соус, м’ясо або овочевий салат приготувати до цього гарніру.
Складові:
- картопля середнього розміру – 5 штук (близько 400 г)
- борошно пшеничне вищого сорту – близько 240 г
- яйце куряче – 1 штука
- масло вершкове – 1 ст. л.
- сіль за смаком
- масло рослинне (для обсмажування) – 5 ст. л.
приготування:
- Відварити картоплю «в мундирі». Для цього картоплю добре помити, можна навіть використовуючи чисту губку. Помиту картоплю скласти в каструлю відповідного обсягу з підсоленій киплячій водою, якої повинно бути достатньо, щоб покрити повністю картопля. Варити картоплю на середньому вогні до готовності, близько 25 хвилин. Готовність картоплі можна перевірити за допомогою тонкого ножа, якщо він легко входить в картопля, значить, він зварився. Коли картопля зварилася, злити воду.
- Відварену картоплю очистити гарячим. Щоб полегшити цей процес і не обпекти пальці, можна гарячу картоплю занурити на кілька секунд в холодну воду.
- Очищену картоплю ретельно розім’яти товкачем в пюре без грудочок.
- У картопляне пюре додати вершкове масло, вбити яйце, просіяти борошно, посолити за смаком, перемішати. Потім картопляну масу викласти на обробну дошку, припудрену рясно борошном і замісити, при необхідності додавши ще борошна, м’яке, але не липке тісто.
- Приготоване тісто, сформувавши з нього кілька «ковбасок», нарізати на шматочки масою близько 8-10 грам.
- Кожну частину злегка розкачати долонькою, формуючи «пальчики», довжиною близько 6-8 сантиметрів.
- Утворені «пальчики» з тіста відварити партіями в підсоленій воді протягом 4-5 хвилин, виймаючи з каструлі шумівкою, щоб стекла зайва рідина і складати на блюдо.
- Коли все «пальчики» будуть відварені, обсмажити їх на розігрітому на сковороді олії до золотистої скоринки.
- Обсмажені картопляні «пальчики» Schupfnudeln подати до столу. Смачного!
Господині на замітку:
- Картопля бажано вибирати одного розміру, щоб він рівномірно зварився.
- Готові картопляні «пальчики» при бажанні можна змішати зі смаженою цибулею з копченостями або зі смаженою капустою.
- При подачі блюдо можна посипати тертим сиром.
- В Австрії та Німеччині є солодкий і солоний варіант рецепта.