Захотілося мені приготувати суп, але щоб він був трохи незвичний, ось і придумала суп з кропив’яним галушками. Суп вийшов смачний, густий, та ще й корисний. У моїй родині з кропивою мало знайомі, а так як на моїй дачі багато цієї корисної трави, хочеться якихось нових смаків. Я навіть заморожують кропиву про запас. Кропиву потрібно використовувати тільки молоду. Для приготування кропив’яних галушок бажано використовувати свіжу кропиву, але так як в даній ситуації у мене її не виявилося, то я використовувала морожену. Якщо у вас виявилася кропива свіжа, то для приготування галушок будемо використовувати сік кропиви, а якщо ви дістали з холодильника морожену, то будемо використовувати подрібнену кашку з кропиви. Процес приготування такого цікавого, своїм незвичайним смаком, супу зовсім нескладний і займе приблизно 40 хвилин вашого дорогоцінного часу, зате у вас буде повноцінний і корисний обід.
Складові:
- вода – 2 літри
- картопля – 4 штуки
- цибуля ріпчаста – 1 штука
- морква -1штука
- рис – 70 г
- петрушка – 1 пучок
- олія соняшникова – 3 столових ложки
- сіль і перець чорний мелений за смаком
для галушок:
- кропива – 50 г
- борошно пшеничне – 260 г
- сіль 0,5 чайної ложки.
приготування
- Приготуємо всі необхідні інгредієнти. Всі складові потрібно дуже добре промити під проточною водою. Картопля очищаємо від шкірки і нарізаємо дрібними кубиками. Морквину очищаємо і нарізаємо соломкою. Цибулину очищаємо від лушпиння і нарізаємо півкільцями. Рис промиваємо під проточною водою до зникнення каламутності. Петрушку промиваємо, обсушуємо і нарізаємо дрібно. Так як кропива у мене була морожена, я її перемолола на м’ясорубці, вийшло приблизно 3 столові ложки кашки.
- Картопля поміщаємо в каструлю для готування, наливаємо необхідну кількість води і ставимо на вогонь, доводимо до кипіння.
- Як тільки картопля закипить, вводимо в суп промитий рис. Готуємо майже до готовності рису.
- Поки готується рис, приготуємо галушки. Тут є одна деталь, головне щоб рідини для замішування галушок вийшло 0,5 склянки. Якщо ви використовуєте свіжу кропиву, то спочатку подрібнюють її в блендері, потім віджимають сік через марлю. Віджатий сік доводите водою до половини склянки і використовуєте його для замісу галушок. Я використовувала морожену кропиву. Перемолола на м’ясорубці і отриману кашку довела водою до половини склянки і на ньому замішані тісто для галушок. У підходящої ємності з’єдную кропив’яний сік, сіль, просіяне борошно. Замішую тісто. В процесі замісу борошна може піти трохи більше.
- Ось таке вийшло тісто. Формую ковбаски і нарізаю на шматочки, при бажанні можна краєчки з’єднати як на пельмені.
- Тепер приготуємо зажарку. На сковороду з розігрітим рослинним маслом викладаємо морквину і цибулю і обсмажуємо до м’якості.
- Коли рис майже готовий додаємо галушки, зажарку. Вводимо сіль, перець за смаком. Перемішуємо і доводимо до кипіння. Нехай хвилин 5-10 покипит, поки зваряться галушки. За хвилину до закінчення приготування додаємо рубану петрушку.
- Суп рисовий з кропив’яним галушками готовий. Смачного!
- Також з кропивою можна приготувати:
- Суп пюре з кропивою;
- Омлет з кропивою;
- Салат з кропивою і овочами;
- Плов з кропивою;
- Пиріжки з кропивою і рисом.
- Про користь:
- Рідкі страви дуже корисні для нашого організму і покращують травлення. Такий корисний і смачний суп цілком можна вживати людям, які стежать за своїм здоров’ям і фігурою. Адже в 100 грамах рисового супу міститься всього близько 40 калорій, а в 100 грамах готових галушок міститься близько 120 калорій. Якщо з’їсти тарілочку такого апетитного і корисного супу разом з галушками, на фігурі це ніяк не відбитися.
- Кропива дуже багата різними вітамінами, мінеральними речовинами, макро- і мікроелементами. Дуже добре виводить токсини з організму. Всіх позитивних властивостей кропиви, просто не злічити.