Ледачі пельмені – це сучасний варіант улюблених ласощів для тих, хто бажає смачно поїсти, але не може собі дозволити таку розкіш, як тривале перебування на кухні.
Такі пельмені у вигляді скручених рулетів готувала чарівна молода ділова жінка в телепередачі «Смак». Відчувалося, що толк в їжі вона розуміє, а часу на приготування у неї немає.
Тому, коли в черговий вихідний я дізналася, що через пару годин до мене нагрянуть несподівані гості, а у мене немає часу на приготування вишуканих страв, я вирішила зробити ліниві пельмені в курячому бульйоні. Експеримент вдався, гості залишилися ситими і дуже задоволеними.
Складові:
для тесту:
- яйця – 3 шт.
- вода – 70 г
- сіль – ¼ ч. л.
- рослинне масло (рафінована, без запаху) – 3 ст. л.
- борошно – 450 г
Для фаршу:
- м’якоть яловичини – 300 г
- м’якоть свинини (без сала) – 300 г
- ріпчаста цибуля – 2 шт.
- сіль – за смаком (орієнтовно ½ ст. л.)
- перець чорний мелений – за смаком (орієнтовно ¼ ч. л.)
- вода питна – 70 мл
Для смаження:
- рафінована рослинна олія – 1 ст. л.
- вершкове масло – 80 г
Для курячого бульйону:
- курячі стегенця (не жирний) – 2 шт.
- курячі крильця – 2 шт.
- корінь селери – 70 г
- морква – 1 шт. (Велика)
- цибуля ріпчаста – 1 шт. (Великий)
- лавровий лист – 1шт.
- запашний перець – 4 шт.
- вода питна – 2,5 л
- сіль за смаком
- зелень кропу.
Рецепт приготування:
- Спочатку замісіть тісто. Влийте в велику чашку воду і яйця, додайте сіль.
- Влийте рослинне масло.
- Просійте борошно і засипте її в цю ж чашку.
- Замісити тісто. Я завжди замішую тісто в тістомісильні машині (в кухонному комбайні). Але можна зробити це і вручну, правда доведеться трохи попрацювати, так як місити тісто потрібно довго, хвилин 10. Також можна приготувати тісто для пельменів в хлібопічці – ось докладна інструкція.
- Ось і тісто готове, мій кухонний комбайн відмінно впорався з цим завданням. Загорніть тісто в поліетилен і покладете на 10 хвилин в холодне місце.
- М’ясо і цибулю крупно наріжте, потім подрібніть все за допомогою м’ясорубки.
- Посоліть фарш і розбавте водою.
- Фарш поперчіть (за смаком). Фарш можете трохи відбити руками, від цього він стане тільки краще, оскільки волокна м’яса наситяться киснем.
- Поставте варити курячий бульйон. З курячих стегенець і крилець бажано зняти шкіру, зрізати зайвий весь жир. Очищену моркву і цибулю покладіть цілком у каструлю разом з куркою, а корінь селери крупно наріжте. Додайте лавровий лист і запашний перець.
- Залийте все чистою питною водою і поставте на плиту. Як тільки вода закипить, зменшіть вогонь. Варіть бульйон при слабкому кипінні 40 хв., В кінці посоліть.
- Тісто «відлежатися» і дійшло до потрібного стану. Трохи пам’ятаєте його, відчуйте, яким еластичним воно стало.
- Розріжте тісто навпіл. З однієї половини розкачати коло товщиною в 1 мм. Розкладіть на тісто тонким шаром половину фаршу.
- Засукайте тісто в рулет.
- Наріжте рулет шматочками товщиною в 2 см. Щоб м’ясо не прилипало до ножа, періодично змочуйте його холодною водою.
- М’ясні рулетики розкладіть на обробній дошці. У вас вийде приблизно 20 штук рулетів. Якщо вам цього буде достатньо, то другу частину тіста і м’ясного фаршу залиште на завтра, якщо немає, так само зробіть ще одну партію ледачих пельменів.
- Влийте в глибоку сковороду спочатку рослинне масло, потім розтопіть вершкове масло, покладіть ледачі пельмені в сковороду і обсмажте їх на слабкому вогні спочатку з одного боку протягом 5 хвилин. Рослинна олія додається для того, щоб вершкове масло не пригорає.
- Потім переверніть рулети і обсмажте з іншого боку ще протягом 5 хвилин.
- Ледачі пельмені вийдуть досить-таки рум’яними, це від того, що ви смажили їх на вершковому маслі. Можна обсмажити пельмені і на рослинному маслі, але на вершковому вони виходять смачніше. Готові ледачі пельмені зніміть зі сковороди на тарілку, можна обсушити їх на паперовому рушнику.
- Готовий курячий бульйон процідіть через сито.
- Ледачі пельмені подайте з курячим бульйоном, з зеленню кропу.
Господині на замітку:
- Замість курячого бульйону можна подати ліниві пельмені з вершковим соусом або з овочевим гарніром.