У будь-якій кухні світу є рецепти, які можна назвати універсальними, тобто такими, які сподобаються кожному.
Мацебрай – єврейське блюдо в перекладі означає «смажена маца». Мацу можна придбати в супермаркеті, але її нескладно приготувати в домашніх умовах за цим рецептом http://na-vilke.ru/maca.html. Напевно на кухні знайдеться борошно і вода. Всього 2 інгредієнта, і національні єврейські коржі готові. Щоб зробити мацебрай, необхідно нарвати або дрібно нарізати мацу, до речі, до процесу можна підключити улюблених домочадців.
Після коржі зазвичай заливають або бульйоном, або водою, щоб вони трохи набрякли. Так буде зручно працювати. В якості начинки ми візьмемо завжди вдале поєднання курки і грибів. Додамо трохи свіжої зелені і спецій.
Мацебрай трохи нагадує більш звичні для нас чебуреки, тільки тісто, звичайно, виходить в рази товще. Подавати можна зі сметаною, а можна просто з овочами.
Складові:
- маца – 120 г
- яйця – 2 шт.
- молодий часник – 2 шт.
- молодий лук – 5-6 шт.
- свіжий кріп – пучок
- куряче філе – 80 г
- печериці – 6-7 шт.
- вода або бульйон – 1/4 ст.
- масло рослинне – 20 г
- морська сіль, мелений перець, паприка – за смаком.
Як приготувати:
Візьміть потрібну кількість прісної маци, порвіть її на дрібні пластівці або наріжте дуже маленькими шматочками. Покладіть в глибоку миску.
Влийте воду або будь-який бульйон. Додайте відразу пучку морської солі, перцю, мелену солодку паприку. Перемішайте. Залиште мацу для набухання на 15 хвилин.
Тим часом займіться начинкою. Філе відваріть зі спеціями. Остудіть і наріжте м’ясо дрібними шматочками. Печериці ретельно промийте і висушіть кухонним рушником. Гриби наріжте тонкими смужками. Молодий цибулю і молодий часник наріжте кільцями середнього розміру.
Перекладіть всі підготовлені продукти в прогріту сковороду. У невеликій кількості масла підсмажте інгредієнти до готовності, всипте сіль і перець. Додайте щедру жменю подрібненого свіжого ароматного кропу. Перемішайте, зніміть сковороду з плити.
У розбухлу мацу вбийте яйця. Перемішайте.
У прогріте масло покладіть шар маци круглої або прямокутної форми, поверх розподіліть начинку.
Накрийте гриби і курку ще одним шаром маци. Отриману корж обсмажте з двох сторін до рум’яної, вогонь виберіть маленький.
- Ось і готово єврейське блюдо – мацебрай. Подавайте його до столу. Смачного!
Автор: Alena2018
Господині на замітку:
- В якості начинки можна взяти все, що завгодно. Дуже смачно вийде, якщо змішати сир із зеленню, часником і спеціями.
- Мацебрай можна зробити і з солодкою начинкою, з’єднавши сир з цукром, корицею, ягодами, фруктами.