Салат «Мімоза» – геніальний винахід сімдесятих років минулого століття. Нехитрі складові цієї страви без праці можна було купити за всіх часів, тому красиво оформлена закуска стала хітом святкового столу на довгі роки. Мімоза рецепт салату передавався від господині до господині, поповнювався, ускладнювався, спрощувався, удосконалювався. Без перебільшення можна сказати, що це блюдо в нашій країні хоч раз пробував кожен. Існує безліч рецептів приготування, кожен з яких оригінальний по-своєму.
Як приготувати мімозу з горбушей ви можете дізнатися на нашому сайті.
Салат мімоза з плавлених сирків
Це перший варіант «Мімози», який давно відомий господарочкам. Відмінною рисою салату можна вважати його легкість і ніжний смак.
Салат мімоза інгредієнти:
- 1 банка сардини;
- 6 яєць;
- 1 плавлений сирок;
- 100 грам ріпчастої цибулі;
- 100 грам вершкового масла;
- 150 грам майонезу;
- 50 грам кропу.
Салат мімоза з плавленим сиром рецепт:
- Надлишки масла злити, вибрати з риби кістки. За допомогою вилки м’якоть подрібнити в пюре.
- Яйця відварити, остудити. Розділити на жовтки і білки, натерти на тертці в різні миски.
- Сир натерти: щоб з ним було простіше працювати, заздалегідь (на 1 годину) прибрати його в морозилку.
- Як можна дрібніше порізати ріпчасту цибулю, потримати 3 хвилини масу в окропі, щоб пішла гіркота. Віджати.
- Заздалегідь заморожене вершкове масло потерти на дрібній тертці.
- Кріп полоснути, нарізати теж якомога дрібніше.
- Пошарово укладати складові салату відразу в ту посуд, в якій він буде поданий, розрівнювати і утрамбовувати ложкою кожен з шарів.
- Салат мімоза шари по порядку: яєчні білки; сирок; подрібнена риба + майонез; цибуля ріпчаста; жовтки (1/2); майонез; зелень кропу; терте вершкове масло.
- Для обміну ароматами і хорошою просочення, дати настоятися на холоді 2 години.
- Прикрасити верх тертими яєчними жовтками і подати до столу.
Ми також радимо вам приготувати для вашого столу мімозу з тунцем або салат з лососем.
Як зробити салат мімоза
У наступному рецепті до стандартних компонентів класичної «Мімози» додані овочі. Не використовується вершкове масло, воно повністю замінено плавленим сиром. У такій варіації блюдо виходить ситним і не дорогим, а значить цілком придатне для буденного вечері.
Складові:
- 4 шт. відвареної картоплі;
- 2 шт. відвареної моркви;
- 4 шт. яєць, зварених круто;
- 2 цибулини;
- 1 банка консервованого лосося;
- 2 пачки плавленого сиру;
- 100 гр. майонезу.
Як зробити мімозу салат:
- Очистити і натерти відварені коренеплоди в різні тарілки.
- Яйця розділити на білки і жовтки, натерти по-окремо.
- З цибулі зняти лушпиння, дрібно нашаткувати.
- Зайву рідину з консервів злити, рибу подрібнити виделкою, попередньо видаливши кістки.
- Заморожені заздалегідь сирки натерти тонкою стружкою.
- Шари чергувати: ріпчаста цибуля; половина картоплі: ущільнити і розрівняти, можна трохи посолити і поперчити; майонез (використовувати одну третину від загальної кількості); терта морква; майонез (третя частина); терті білки (половина); подрібнений лосось; тертий сирок; терту картоплю; майонез.
- Салат прибрати в холодильник.
- Оформити перед подачею, додавши завершальний шар з решти тертих жовтків.
Ви також можете спробувати цікавий рецепт приготування мімози зі скумбрією або мімозу з сайра.
Північна мімоза салат з горбушей гарячого копчення
Ще одне вдосконалення: замість звичних консервів додається горбуша гарячого копчення. Закуска виглядає дуже святково, а легка нотка аромату копченої риби робить смак цікавіше і пікантний. З горбушей блюдо може вийти кілька сухуватим, тому знадобиться більше майонезу.
Складові:
- 300 гр. горбуші гарячого копчення;
- 2 цибулини;
- 6 відварених яєць;
- 1 відварна морква;
- 2 плавлених сирка;
- 200 гр. майонезу;
- 1 гілочка петрушки.
Найсмачніший салат мімоза:
- Відокремити філе горбуші від шкіри і кісток, подрібнити ножем або в блендері.
- Цибулю почистити, порізати як можна дрібніше. Обшпарити окропом, віджати.
- Яйця розділити на білки і жовтки, натерти в різні тарілки.
- Очистити і дрібно натерти відварену моркву.
- Попередньо заморожені сирки також натерти дрібно.
- Зібрати, змащуючи кожен шар майонезом. Черговість викладання інгредієнтів: горбуша гарячого копчення + майонез; цибуля + майонез; половина тертих білків + майонез; половина плавленого сиру + майонез; морква + майонез; залишився плавлений сир + майонез; половина білків + майонез; жовтки, що залишилися + майонез.
- Витримавши в холодильники мінімум 30 хвилин, завершити оформлення, прикрасивши верх шаром крихти з жовтка і петрушкою.
Салат мімоза кращий рецепт з яблуком
«Я роблю цей салат краще, ніж твоя дружина. У нього треба додавати терте яблучко », – говорила Оля Рижова з кінофільму« Службовий роман »предмету свого обожнювання у виконанні О.Басілашвілі.
Яблуко краще брати кисло-солодке. Фруктовий присмак привнесе в блюдо додаткову свіжість і витонченість.
Складові:
- 2 яблука;
- 1 банка сайри;
- 2 плавлених сирка;
- 4 шт. відвареної картоплі;
- 2 цибулини;
- 2 відварених моркви;
- 4 яйця, зварених круто;
- 150 гр. майонезу.
Як смачно приготувати салат мімоза:
- Яблука натерти: розрізати на четвертинки, видалити серцевину, шкіру не використовувати.
- Вилити зайве масло з консервів, добре подрібнити рибу (кістки, обов’язково видалити).
- Попередньо заморожені сирки натерти.
- На середній терці подрібнити картопля, зварена «в мундирі» і очищений.
- Цибулю порізати як можна дрібніше, залити окропом, віджати.
- Варену моркву очистити, натерти дуже дрібно.
- Відокремити білки від жовтків, натерти окремо.
- Зібрати, пошарово змащуючи майонезом, розрівнюючи і утрамбовуючи шари ложкою. Послідовність: терті яблука; подрібнені рибні консерви; сир; картопля (змастити маслом з консервів); цибуля; морква; яєчні жовтки.
- Витримати мінімум годину. Завершальний шар з тертих яєчних жовтків додати в останню чергу.
Мімоза з червоною цибулею і скумбрією
Скумбрія має яскравий і характерний смак і аромат, що задає тон всьому блюду. Червоний салатний цибуля надає додаткову гостроту. З усіх варіантів «Мімози» цей – найбільш «чоловічий».
Інгредієнти для мімози:
- 2 варені моркви;
- 4 шт. вареної картоплі;
- 2 плавлених сирка;
- 2 червоних салатних цибулини;
- 4 яйця;
- 1 банка скумбрії;
- 150 гр. майонезу;
- 5 гр. чорного меленого перцю.
приготування:
- Варені коренеплоди очистити і натерти на тертці в різні миски.
- Сирки натерти не крупніше.
- Очистити і подрібнити цибулю.
- Яйця звільнити від шкаралупи, подрібнити білки і жовтки (окремо).
- Розім’яти виделкою шматочки скумбрії, попередньо діставши пінцетом всі кісточки.
- Змащуючи всі шари майонезом, сформувати «Мімозу»: половина тертої картоплі; скумбрія; картопля (поперчити); цибуля (половина); сир (половина); морква; сир; білки.
- Охолодити (як мінімум, годину, але можна витримати в холодильнику ніч). Верхній шар готової «Мімози» засипати залишилися тертими яєчними жовтками.
Варіацій на тему «Мімози» існує величезна кількість. Її можна готувати з використанням делікатесів (наприклад, взяти замість консервів малосольного сьомгу, а замість плавленого сиру – пармезан, прикрасити ікрою). Можна на швидку руку зробити її ж з найдемократичніших продуктів.
Готову страву змінює смак не тільки в залежності від набору використовуваних складових, але і від послідовності чергування шарів.
Особливу увагу слід приділити майонезу, так як в «Мімоза» його багато. Краще скористатися класичним Провансаль 67% жирності, або приготувати соус самостійно.
Домашній «провансаль». Для 4 порцій «Мімози» буде досить майонезу, приготованого з двох жовтків, 150 грамів соняшникової олії без запаху, 1 чайної ложки гірчиці, 2 чайних ложок лимонного соку, солі і цукру (по половині чайної ложки). Всі продукти, крім масла і лимонного соку, змішати в глибокому посуді, збити міксером на повільній швидкості до отримання однорідної консистенції, потім потроху додати масло. Лимонний сік влити в кінці, ще раз збити. «Провансаль» власного приготування додасть «Мімоза» смаку і ексклюзивності. Домашній майонез прекрасно зберігається в холодильнику до тижня.
Сервірувати салат можна порційно в келихах, або в загальному блюді. Як будь-яка листкова закуска, особливо ефектно «Мімоза» виглядає в прозорій посуді.
Істотний плюс салату полягає в тому, що його можна приготувати напередодні застілля. Витримане в холодильнику блюдо стане тільки смачніше, духмяний і соковитіше. Як прикрасити мімозу? Просто викласти з гілочки кропу і крихт тертого яєчного жовтка зображення мімози на верхньому шарі.