Майонез – популярний французький соус для заправки холодних страв, переважно салатів. Багато додають майонез практично у всю їжу, тим самим дискредитуючи його. Я закликаю використовувати майонез в рідкісних випадках, тільки в холодних стравах, а також готувати його самостійно в домашніх умовах.
Наведу 2 трохи відрізняються рецепта приготування домашнього майонезу. Перший наближений до оригіналу – на яєчних жовтках, з діжонськой гірчицею, оливковою олією. У другому варіанті використовується ціле куряче яйце і зернова гірчиця. Як з’ясувалося, такий варіант теж має місце бути. Спробуйте обидва і вирішіть самі, як чинити вам.
Поради з приготування майонезу:
- Курячі яйця повинні бути свіжими і кімнатної температури.
- Рослинна олія може бути практично будь-яким. Я вважаю за краще використовувати 2/3 частини звичайного рафінованого (без запаху) соняшникової або кукурудзяної олії. І на заключному етапі приготування додати оливкове масло Extra Virgin. Саме так робиться в першому варіанті.
- Не забороняється використовувати звичайну гірчичну пасту або навіть гірчичний порошок.
- Замість винного оцту спробуйте додати лимонний сік. Це корисніше.
- У класичному варіанті майонез готується з жовтками, але також можна використовувати ціле яйце.
Домашній майонез на жовтках і з діжонськой гірчицею
Складові:
- жовтки курячих яєць – 2 штуки
- дижонская гірчиця – 1 чайна ложка
- білий винний оцет – 2 чайних ложки
- рослинне масло – 250 г
- сіль і мелений перець (білий або чорний) за смаком.
приготування
- Розбити яйця і відокремити жовтки від білків. Білки використовувати в інших рецептах. А жовтки помістити в зручну ємність для збивання (кухонний комбайн, блендер або звичайна миска з віночком або міксером). Додати сіль, мелений перець і збити. Потім додати гірчицю з оцтом і знову збити.
- Тепер настає найвідповідальніший момент. Потрібно продовжувати збивати вміст ємності і додавати рослинне масло буквально по краплині, поки соус не почне густіти. Потім почати лити масло тонкою цівкою, продовжуючи збивати. Далі лийте більше масла, тільки збивати не забувайте. Все, домашній майонез для заправки салатів готовий. Спробуйте і при необхідності додайте солі.
Майонез із зерновою гірчицею і цілим яйцем
Для приготування домашнього майонезу за цим рецептом знадобиться будь-яку рослинну олію, яйце, лимонний сік, сіль, цукор і зернова французька гірчиця. Це спрощений варіант, і зі звичайним віночком приготувати за цим рецептом вийде. Потрібен електричний блендер. Тут емульсія утворюється за рахунок високої швидкості збивання, яку вручну так просто не отримаєш.
Складові:
- рафінована рослинна олія – 220 мл
- яйце – 1 шт
- лимонний сік (або яблучний оцет) – 1 ст.л.
- цукор – 0,5 ч.л.
- сіль – щіпка
- французька гірчиця – 1 ст.л.
Спосіб приготування
- Візьміть чисту і суху баночку, в якій Ви будете готувати майонез. Підійде підлогу літрова баночка або інша ємність. Вилийте в неї рослинне масло, додайте куряче яйце, сіль, цукор, лимонний сік і гірчицю в зернах.
- Опустіть погружной блендер так, щоб він накрив яєчний жовток.
- Збийте на найбільшій швидкості 30 секунд.
- Домашній майонез готовий.
- Його можна використовувати відразу або зберігати в холодильнику в чистій, добре закритій баночці протягом 2 днів. У цьому випадку перед застосуванням можливо доведеться збити майонез знову.
Експериментуйте з різними сортами масла, спробуйте приготувати майонез на перепелиних яйцях, додайте часник і різні сухі трави. І забудьте дорогу в магазин за майонезом в пакетиках.