Без капусти в будинку порожньо, а без пиріжків – зовсім ситно! Давайте знайдемо пару годин вільного часу і спечемо домашні пиріжки з капустою з заварного тесту на кефірі.
Пиріжки з капустою – це класика восени і взимку. Капусти багато, вона не дорога, так що обов’язково приготуйте таку випічку. Тісто приготуємо заварне на кефірі. Воно гладке, еластичне і підходить не тільки для пиріжків, а й піци, які не солодких пирогів, булочок. До речі, в моєму арсеналі також є рецепт заварного тесту на окропі, по ньому приготуйте в наступний раз, або зараз. якщо в будинку немає кефіру.
Начинка може бути будь-який, але у нас в родині дуже люблять тушковану капусту. Пиріжки можна брати на роботу перекусити, подавати сім’ї на сніданок, в обід до першого або другого блюда. Випадково зазирнули в гості друзі або сусіди, теж не зможуть відмовитися від такого частування.
Складові:
- капуста свіжа – 500 г
- цибуля – 1 головка
- томатний соус – 3 ст. л.
- кріп свіжий – за смаком
- сіль мелена – 1 і 1/3 ч. л.
- кефір жирний – 300 мл
- сода -1 ч. л.
- олія соняшникова -3 ст. л.
- борошно пшеничне – 800 г
- яйця – 2 + 1 шт.
Спосіб приготування:
- Дістаємо капусту, свіжу, якщо великий качан, відрізаємо, скільки нам потрібно. Можна обмити водою її і покласти на стільницю. Капуста повинна бути соковитою, щоб при гасінні вона виділяла сік, і начинка вийшла смачною.
- Робимо тісто. Приготуємо його на пару, тоді воно буде еластичним, і пиріжки будуть легко лепіться. Наливаємо в каструлю або емальований глибоку миску кефір, додаємо ложку чайну солі та соди, ставимо на плиту, на водяну баню.
- Вбиваємо одразу яйця, збиваємо вінчиком тісто і наливаємо олію соняшникову. Наша рідина не повинна закипіти, щоб яйця не згорнулися, але повинна нагрітися приблизно до 25 градусів.
- У тепле тісто насипаємо порціями просіяне борошно. Замішуємо його. Воно повинно бути пружним і не приставати до рук.
- Нехай тісто трохи постоїть, займемося начинкою. Капусту тонко нарізаємо, цибулю просто дрібними кубиками. Розігріваємо сковороду, наливаємо соняшникову олію і висипаємо капусту. Пару хвилин обсмажили її і висипаємо цибулю.
- Коли капуста почне присмажуватися, наливаємо в сковороду томатний соус або томатну пасту. У мене ще заморожене пюре зі свіжих помідорів було в морозилці. Із зелені все люблять кріп, ось його ми проріджені дрібно і додамо, а також сіль.
- Перемішуємо капусту зі спеціями, додаємо 100 мл води, накриваємо кришкою і тушкуємо 15 хвилин. Коли час пройде, висипаємо тушковану капусту в тарілку і чекаємо, коли наша начинка охолоне. Відрізаємо не великий шматочок від тесту, ділимо його на не великі шматочки і катаємо кульки, кожну кульку качалкою розгортають, щоб вийшов рівний круг. У центр насипаємо начинку.
- Защипуємо краю пиріжка по центру і робимо візерунок. Викладаємо пиріжки на лист пергаменту і ставимо в розігріту духовку.
- Приблизно через 20 хвилин пиріжки зарумянятся, і ми змажемо їх збитим яйцем, щоб вони були ще гарніше. Тут представлені інші варіанти змазування пиріжків під час випічки. Засікаємо 5 хвилин і можна випічку витягувати. Зберігати пиріжки краще в пакеті або хлібниці, щоб тісто не стало сухим.