Солоний оселедець можна купити в будь-якому супермаркеті, але краще засолити її в домашніх умовах. Пропонуємо швидкий, простий і перевірений рецепт засолювання оселедця.
Щоб засолити оселедець в домашніх умовах, особливих кулінарних навичок не потрібно. З цим завданням впорається навіть починаюча господиня.
Для засолювання риби потрібно найпростіші інгредієнти, наявні в кожному будинку: вода, сіль, перець, лавровий лист і коріандр. Ступінь солоності ви зможете відрегулювати самі. Але, майте на увазі, що різна сіль відрізняється за ступенем солоності. Наприклад, морська сіль менш солона, ніж кам’яна сіль і смак її набагато м’якше. У рецепті використовується дрібна морська сіль Atlantika, вироблена на Кіпрі. Оселедець з цією сіллю виходить дуже малосольной і ніжною.
Складові:
- оселедець – 3 шт.
для розсолу:
- вода питна – 1 л
- сіль морська – 160 г
- запашний перець – 20 шт.
- лавровий лист – 3 4 шт.
- насіння коріандру – 1 ч. л.
- цукор – 2 ст. л.
- столовий оцет 6% – 2ст. л.
Рецепт приготування
- Закип’ятіть в каструлі 1 літр води, додайте 160 г морської солі, 3 – 4 лаврові листки, 20 горошин запашного перцю, 1 ч. Л. насіння коріандру і 2 ст. л. цукру. Розсіл кип’ятіть протягом 3-4 хв., Потім остудіть. Коли розсіл повністю охолоне, додайте до нього 2 ст. л. оцту.
- Оселедець промийте, розкрийте черевце і видаліть нутрощі. Голову у оселедця годі й відрізати і зябра можна не видаляти, так як оселедець – це морська риба, і вона не може бути носієм описторхоза, як річкова риба. Але все ж, майте на увазі, зябра можуть надати невелику гіркоту готовому продукту. За великим рахунком, і нутрощі теж можна не видаляти, саме так і роблять на консервних заводах. Але в домашніх умовах краще солити випотрошену рибу, що не тонну же оселедця ви засолюють. Оселедець покладіть в широкий посуд з високими бортиками.
- Залийте оселедець розсолом так, щоб вона повністю була їм покрита.
- Притисніть оселедець плоскою тарілкою і притисніть будь-яким вантажем, наприклад, каструлею з водою.
- Залиште рибу при кімнатній температурі на добу. Через 24 години вона буде готова.
- З неї ви можете приготувати паштет або закуску у вигляді канапе, використовувати для приготування сільського салату або «оселедця під шубою». Найпростіший варіант – нарізати оселедець шматочками, полити ароматним нерафінованою соняшниковою олією, і подати з ріпчастою цибулею, лимоном і зеленню до молодого відварного картоплі.
Господині на замітку:
- Чим тонше помел будь солі (морської або кам’яної), тим менший обсяг вона займає, тому, сіль краще відміряти в грамах, а не в ложках.
- Запропонований рецепт також можна використовувати для засолювання скумбрії, мойви або салаки.