Морська капуста, вона ж ламінарія, є для мене зимової їжею. Тому що влітку достатньо овочів і фруктів, і як би не до неї. А ось ближче до зими організм вимагає нові джерела вітамінів. Так ця водорість, багата йодом і різними корисними мікроелементами, починає займати одну з провідних ролей в харчуванні нашої сім’ї на зимовий період.
Цей салат краще приготувати за день до подачі до столу, остудити і прибрати в холодильник. Тоді салат просочиться спеціями і стане смачніше. Термін зберігання – кілька днів в холодильнику.
складові
- салат з морської капусти «Далекосхідний» – 500 г;
- ріпчаста цибуля – 1 велика головка;
- морква – 2 штуки;
- кальмари – 300 г;
- оливкова олія – 2 столові ложки;
- сухе біле вино – 100 г;
- соус Табаско – кілька крапель;
- часник -1 зубчик;
- соєвий соус – 2 столові ложки;
- насіння кунжуту – 1 столова ложка.
Цибулину очистити і порізати полукольцамі.Разогреть глибоку сковороду і на оливковій олії пасерувати цибулю до прозорого стану.
Моркву почистити, вимити і нашаткувати соломкою, як для приготування корейської моркви. Додати моркву в сковороду і продовжувати пасерувати приблизно 5 хвилин, помішуючи.
Тепер на черзі морська капуста «Салат далекосхідний». Склад: морська капуста, вода, сіль, оцтова кислота, консервант. Я вважаю за краще ту, що продається в пластикових банках. Ця капуста нашаткувати соломкою, в міру жорстка, приємно хрумтить. А ось капуста в металевих консервних банках занадто м’яка, вона тут буде недоречна.
Морську капусту витягнути з розсолу, дати стекти рідини. Додати морську капусту в сковороду до цибулі і моркви, перемішати і залити розсолом з під капусти (приблизно півсклянки). Додати 3-5 крапель гострого соусу Табаско. Залишити гаситися на середньому вогні. Коли розсіл майже весь википить, влити півсклянки білого сухого вина і продовжувати гасити вміст сковороди.
Кальмари очистити від шкіри, промити, опустити в киплячу воду і варити рівно 2 хвилини. Дістати кальмари з окропу, трохи остудити і нарізати соломкою.
Коли вся рідина в сковороді википить, вимкнути вогонь. Додати в сковороду нарізані кальмари, видавити зубчик часнику, влити соєвий соус посипати насінням кунжуту і ретельно перемішати.
Остудити салат з морської капусти з кальмарами і подавати до столу. Думаю, що замість свіжої моркви можна використовувати готову гостру корейську моркву. Тоді не варто додавати в салат соус Табаско. Якщо в банку з морською капустою не буде достатньої кількості оцтового маринаду, то використовуйте більшу кількість вина, додайте чайну ложку винного оцту або лимонного соку.