Пироги з дріжджового тіста – моя слабкість. А цей рецепт я люблю особливо, так як дістався він мені від прабабусі.
Смачний, по-чарівному ароматний виходить пиріг дріжджовий зі сметаною заливкою. Така випічка відноситься до старовинної російської кухні. Інгредієнти для неї потрібні самі звичайні і доступні, але ось технологію назвати простою ніяк не вийде.
Цей нехитрий на вигляд заливний пиріг, який у мене на батьківщині називають ласкавим словом шанежки, незважаючи на свій банальний зовнішній вигляд, вимагає від господині деяких навичок і чималої вправності в приготуванні здобного дріжджового тіста.
Складові:
для тесту:
- борошно – 400 – 450 г
- свіжі пресовані дріжджі – півпачки (50 г)
- цукор -1 ст.
- сироватка – 1 ст.
- яйця – 2 шт.
- вершкове масло – 130 г
для заливки:
- сметана – 250 г
- цукор -0,25 ст.
- борошно – 2 ст. л.
- вершкове масло – 100 г.
Рецепт приготування:
- Здобне дріжджове тісто завжди готується на опарі, тому що здоба (яйця і масло) значно обтяжують тісто і йому без опари буде важче піднятися. І ще, тісто стає легше, якщо його ставити не на молоці, а на сироватці. Для опари засипте півпачки свіжих живих дріжджів двома столовими ложками цукру. Якщо у вас сухі гранульовані дріжджі, то подивіться правильне співвідношення для заміни одного виду дріжджів на інший.
- Інтенсивно перемішайте дріжджі з цукром, вони стануть рідкими.
- Підігрійте до 30 градусів стакан сироватки. У домашніх умовах отримати сироватку просто, для цього достатньо приготувати сир.
- З дріжджів, сироватки та борошна замісити опару (борошна візьміть від загальної кількості стільки, щоб тісто було схожим на сметану). Опару поставте в тепле місце для підйому.
- Приблизно через 15 хв. опара підніметься.
- Замісити тісто, додавши борошно. Борошно повинна після цього ще залишитися, а кому тесту виходить не дуже щільним, він просто не повинен прилипати до рук. Знову поставте тісто в тепле місце для вистоювання.
- На цей раз тісто має піднятися за 45 – 50 хв.
- Для здоби змішайте два яйця з цукром, що залишився (частина цукру ви вже використовували для розведення дріжджів).
- Добре збийте солодку яєчну масу.
- Розтопіть 130 г вершкового масла.
- Тісто обомніте, воно опадёт, влийте збиті яйця і рідке масло.
- Довго і наполегливо заважайте тісто, поки воно не стане однорідним і знову рідким.
- Поступово підсипаючи решту борошна, замісити тісто, щоб воно тримало форму півсфери і не прилипало до рук і стінок каструлі.
- Поставте тісто в тепле місце приблизно на 1 годину для підйому.
- Викладіть вміст каструлі на обробний килимок, обомніте і присипте борошном. Розкачайте товщиною в 1 см і відправте в форму. Залиште на кілька хвилин.
- А самі поки приготуйте заливку. Змішайте 250 г сметани і 2 ст. л. розігрітого вершкового масла
- Додайте чверть склянки цукру і 2 ст. л. муки.
- Сметанним заливку вилийте на тісто.
- Поверх розкладіть шматочки залишився вершкового масла.
- Випікайте заливну шанежки при температурі 200 градусів протягом 15 – 20 хв.
- Шанежки виглядає дуже апетитно, спробуйте, вона і на смак вас не розчарує. Я люблю шанежки є з молоком. Насолоджуйтесь ніжним смаком шанежки і радійте життю!