Люблю сезон кабачків – стільки всього можна приготувати! Особливо мені подобаються оладки, тим більше, це відмінне поле для експериментів.
Наявність в будинку молодих кабачків не дає мені спокою. Потрібно терміново готувати смачні страви за участю цього улюбленого мною продукту. Ніжні, смачні і корисні овочі просто зобов’язані входити в наше літнє меню. І ось сьогодні я вирішила приготувати кабачкові оладки без борошна з вівсяними пластівцями. Так би мовити, урізноманітнити звичний рецепт цієї страви.
Вівсяні пластівці додаємо замість борошна в якості згущувача. До речі, можна взяти вівсянку і перемолоти її в фуд процесорі або кавомолці. Вийде борошно. Але все ж краще і простіше зробити оладки з кабачків зі звичайною вівсянкою без помелу. Також можна подивитися рецепт оладок з кабачків і манки і приготувати цю страву.
Складові:
- кабачок – 2 шт. (Близько 500 г)
- яйце – 1-2 шт.
- вівсяні пластівці – 1 ст.
- перець, сіль – за смаком
- масло рослинне – для смаження
- зелень за бажанням
Спосіб приготування:
- Кабачок можна не чистити, якщо він молодий. Подрібнюємо його. Я зробила це за допомогою фуд процесора. Але зараз розумію, що краще використовувати крупну тертку, тому що подрібнювач занадто дрібно дробить плоди. Я вчинила так, тому що у мене були залишки (багато тонких шматочків кабачка від минулого разу). Тепер потрібно злити зайву рідину. Згодом вона знову буде з’являтися після додавання солі, я зливала її постійно.
- Додаємо поки одне яйце. Якщо потім знадобиться для скріплення ще одне, додамо.
- Всипаємо вівсяні пластівці. Я взяла близько склянки тих, що запарюють, а не варять. Перемішуємо.
- Приправляємо масу сіллю і перцем. Ми залишаємо на 10-15 хвилин для набухання.
- У результаті повинна вийти досить густа маса. Можна додати ще трохи пластівців, якщо потрібно, і яйце. Тут важливо дивитися на те, як поводиться кабачкової тісто, і наскільки ви хочете почувати саме кабачки в готовій страві. Я додала ще яйце і вівсянку. Але все це ймовірно тому, що з самого початку не натерла кабачок, а подрібнити його в блендері. Вийшла дуже рідка маса, незважаючи на те, що я постійно зливала сік.
- Нагріваємо сковороду. Наливаємо рослинне масло. Викладаємо тісто їдальні або десертною ложкою. Смажимо на середньому вогні до появи рум’яної скоринки на оладках.
- Перевертаємо і готуємо зі зворотного боку таким же чином.
- Ось такі рум’яні, ароматні і смачні вийшли оладки. Подавати їх краще всього в дуеті зі сметаною.
Для тих, хто стежить за фігурою
- Рецепт нескладно адаптувати для тих, що худнуть – потрібно просто посмажити оладки в духовці. Для цього змащуємо буквально краплею олії деко, викладаємо ложкою тісто і, виставивши температуру 180-200 градусів, запікаємо оладки до рум’яної скоринки. Калорійність при такому способі готування знижується в рази – виходить відмінне дієтичне блюдо.