Нещодавно я почула від американки фразу: «Якщо немає можливості подорожувати, то запроси світ до себе». Хоч вона і була сказана в іншому контексті, мене осінило, що адже ця фраза повністю підходить і до кулінарії! Адже не завжди у нас виходить відправитися в подорож в ту чи іншу країну, а приготувавши вдома національне блюдо якоїсь країни, ми як би можемо подумки перенестися туди, пофантазувати, що сидимо в кафе, і ось офіціант приносить нам це блюдо. Сьогодні мої фантазії перенесли мене в переливається різнокольоровими різдвяними вогниками Данію, де обов’язково на Різдво приготують до качці або гусака картопля по-датському з цукром в духовці. Мандруємо світом, не виходячи з дому! І не бійтеся експериментів!
Складові:
- картопля – 16 штук;
- вода для варіння;
- сіль – 1 чайна ложка;
- цукор-пісок – 60 г;
- вода кип’ячена – 3 столові ложки;
- масло вершкове – 50 г.
Рецепт приготування:
- Картопля, не очищаючи, добре помити. Скласти помиту картоплю в каструлю, налити води, щоб вона покривала картоплю, посолити. Поставити каструлю з картоплею на вогонь, варити на середньому вогні близько 15 хвилин після закипання. Коли картопля звариться, злити воду. Картопля остудити до комфортного стану, щоб можна було його очистити.
- Весь картопля очистити від шкірки.
- Розрізати кожну картоплину на 4 частини.
- У глибокий сотейник покласти цукор і додати воду. Розтопити на вогні, щоб вийшов сироп.
- У сироп покласти шматочки картоплі і обсмажувати до зменшення сиропу вдвічі.
- Потім додати до картоплі вершкове масло і смажити картоплю до коричневої карамелізуватися скоринки.
Декілька порад:
- картопля для цього блюда краще брати дрібний і одного розміру;
- до картоплі покладається подати також салат з червоної капусти з апельсинами.