Поетичним цей рецепт складно назвати, але в ньому є свій плюс, причому один і головний – шикарний смак! Кролик з овочевим дуетом, запечений в духовці – цілком гармонійне поєднання, що проявляє себе ніжністю на тарілці. Звичайно, дичину готується не швидко, тому готувати кролика в духовці теж доведеться кілька годин, тільки тоді він стане м’яким. Однак, якщо у вас тушка молодого кролика, то час готування можна значно скоротити. Але на ринках, як правило, продаються тушки великих дорослих звірків, тому краще перестрахуватися і відразу розраховувати на 2-2.5 години готування.
Деякі господині вважають за краще запікати кролика, попередньо нафарширований його черевце смачною овочевий начинкою. Але такий спосіб приготування досить складний, особливо для недосвідчених кулінарів. У звірка особлива форма черевця, тому ціле мистецтво наповнити його так, щоб начинка не розсипалася і не випадали. Пропоную приготувати кролика не цілком, а шматочками по моєму перевіреного простим рецептом. Кроляче м’ясо в овочевий «шубці» в результаті повинно вийти м’яке, соковите, ніжне, ароматне. Крім того, його відразу можна буде подати на святковий стіл, адже розрізати тушку на частини вже не буде потрібно.
Складові:
- м’ясо кролика – 1 кг
- морква – 1 шт. (Велика)
- ріпчаста цибуля – 1 шт.
- рослинне масло – 20-30 мл
- вода – 100 мл
- сіль – 1 ст.л.
- суміш перців – 0.5 ч.л.
Спосіб приготування
Обробити м’ясо кролика на шматки. Маленькі шматочки навряд чи вийдуть, тому відразу ріжте його середніми шматками. Замочити м’ясо на кілька годин у воді (холодної) або ж в молоці. Злити воду, просушити шматочки, потім посолити їх, додати свіжий перець, втерти його. Залишити м’ясо в солі та спеціях на 20-30 хвилин, а по можливості – на кілька годин.
Перед тим, як запекти кролика в духовці з овочами, м’ясо слід трохи підрум’янити на сковорідці з рослинним маслом. Спочатку розігріти сковороду (вибирайте більшу), потім в ній добре прогріти масло, опустити шматочки, смажити їх 3-4 хвилини, потім перевернути і витримати кролика на вогні ще 2-3 хвилини.
Тепер потрібно очистити і помити овочі, а потім подрібнити їх. Моркву натріть на тертці (бажано на крупній), а цибулю наріжте звичайними великими кубиками.
У жароміцних форму влити жир, який витопився під час смаження кролика, викласти туди підсмажене м’ясо, зверху посипати подрібненими овочами, влити воду. Поставити кролика з овочами в духовку, а потім запікати його приблизно годину при 220С. Температуру спочатку можна виставити 250С (перші 15-20 хвилин), а потім її зменшити до 220С. Щоб овочі не підгорає і виглядали апетитно, можна зверху прикрити форму фольгою, складеної в 2 рази.
- Смачний апетитний кролик, запечений в духовці з овочами, готовий. При одному тільки погляді на блюдо течуть слинки! Запечена кролик дивний сам по собі, тому, якщо ви подасте його в якості самостійного гарячої страви, це буде правильно. Це свого роду дичину, тому кролятину можна вважати делікатесом, хоч і доступним. Асортимент гарніру в даному випадку дуже різноманітний, тому можна вибрати його на свій смак (свіжі овочі, каші, картопля і т.д.).
Господині на замітку:
- Буде ще смачніше, якщо перед подачею на стіл полити шматочки кролика білим вершковим соусом, посипати тертим сиром.
Автор: Панасюк Вікторія