Серед салатів під шубою найпопулярнішим є оселедцевий. Оселедцева складова може бути успішно замінена на інші сорти риби, наприклад, скумбрію, сьомгу, консерви в маслі. Овочева «шуба» вдало поєднується з креветками, морською капустою, печінкою тріски. Крім риби і морепродуктів прекрасним варіантом буде куряче філе, відварна яловичина або свинина. Вегетаріанські варіанти «шуби» можуть в якості основного компонента включати мариновані огірочки, чорнослив, гриби або сир. Різними можуть бути і овочеві складові цього популярного салату. Припустимо прикрасити оселедець під шубою фруктами, наприклад, яблуками, ківі, ананасами.
Готувати оселедець під шубою просто! Навіть найпростіше блюдо в оригінальній подачі, як наприклад, шуба в лаваші, шуба в рулетики або салат желе з оселедцем – прикрасить не тільки обідній, а й святковий стіл!
Як красиво прикрасити «Оселедець під шубою» ми розповімо своїм читачам в нашій сьогоднішній статті.
Як зробити і як прикрасити оселедець під шубою
«Оселедець під – шубою» – кулінарна класика. Без неї неможливо уявити застілля. Популярне, доступне і надзвичайно смачна страва. Як прикрасити салат під шубою до святкового столу ви дізнаєтеся з рецепта.
Буде потрібно:
- 1 буряк, вибирають середню за величиною;
- 2 картоплини;
- 2 невеликих морквини (можна взяти 1 велику);
- 1 цибулина (велика);
- 1 невелика оселедець (потрібна частина філе);
- 1 варене яйце;
- пучок зеленої цибулі;
- майонезний соус;
- порційне кільце – 4 шт.
Рецепт і як прикрасити оселедець під шубою:
- Відварити овочі окремо, остудити і почистити.
- Подрібнити через крупну тертку буряк, моркву і картоплю.
- Оселедець чиститься, розбирається на філе і нарізається невеликими кубиками.
- Цибулину почистити і нашаткувати кубиками.
- На дно порційних формочок розкласти оселедець, наверх викласти цибулю і змастити майонезом.
- Викласти шар картоплі і шар майонезу.
- Розкласти морквину і змастити майонезом.
- Розкласти буряк і змастити майонезом.
- Яйце розрізати на кільця, зелена цибуля нашаткувати і прикрасити верхній шар.
- Поставити в прохолодне місце на 3-5 годин.
- Перед тим, як подавати гостям, форму акуратно прибрати.
Поради: порційне кільце можна виготовити самостійно, обрізавши пластикову пляшку. Виручить і форма з фольги, яку складають в 3-4 шари, накладають на склянку і скріплюють скріпкою.
При додаванні в соус желатину салат перетвориться в вишуканий овочевий торт. А, якщо використовувати силіконову форму з малюнком, то такий «тортик» вийде з прикрасою барельєфами.
Як зробити і як прикрасити салат оселедець під шубою
Звична оселедець під шубою придбає абсолютно новий смак, при введенні до складу салату інші продукти. Основне правило: додаються інгредієнти поєднуються з іншими. Смак страви зміниться, якщо для приготування салату використовується сьомга або червона ікра.
Буде потрібно:
- 1 невелика оселедець (потрібно тільки філе);
- 1 буряк, вибирається середня за величиною;
- 2 шт. середніх картоплин;
- 1 невелика морквина;
- 200 г сьомги слабосоленої;
- 20 г червоної ікри;
- 2 яйця, зварених круто;
- Зелена цибуля;
- майонез.
Як готувати і як прикрасити шубу салат:
- Відварити картоплю «в мундирі», дочекатися, поки вона охолоне і очистити від шкірки.
- Відварити моркву і буряк в шкірці. Овочі треба охолодити і очистити від шкірки.
- Яйця відварюються круто, охолоджуються в холодній воді.
- Зробити заготовки: натерти на крупній тертці овочі, для подрібнення яєчного білка використовують теж крупну тертку, а для жовтка – дрібну.
- Оселедець очистити і вирізати філе, яке робиться на дрібні кубики.
- Сьомгу нарізати тоненькими скибочками.
- Оселедець під шубою прикраса: в салатну форму викладаються шари. Нижній – буряковий шар, на нього розкладаються пластиночки сьомги, потім йде терта морквина, картопляний шар, оселедець, яєчні білки, інша морква і остання – знову буряк. Кожен шар покривається майонезом.
- Форма акуратно знімається. Оселедець під шубою як прикрасити? Салат прикрашають тонким шаром рівномірно розподіленого майонезу, посипається жовтками, зверху посипається нашатковану цибулю і ікра. З ікринок можна викласти красиву фігурку.
Порада: смак цієї страви буде більш цікавим, якщо морквину і буряк для салату загорнути у фольгу і запекти в духовці.
Якщо оселедець замінити на сьомгу слабкого засолу, то таке блюдо може стати цвяхом самого урочистого застілля.
Як готувати і як прикрасити салат шуба
Поєднання м’яса, овочів з кислинкою зеленого яблука, ніжність сирного смаку роблять салат пікантним, незвичайним на смак. М’ясо можна використовувати будь-яке доступне на момент приготування страви. Салат можна використовувати як самостійну страву, він дуже ситний і приємний на смак.
Буде потрібно:
- 200 г м’ясних продуктів в готовому вигляді;
- 50 г заморозка вершкового масла;
- 50 г сиру твердих сортів;
- 1 середнє яблуко (зелене);
- 2 варені круто яйця;
- 1 салатна цибулина;
- сіль;
- оцет 9% для маринування цибулі;
- майонез.
Приготування і прикраса салату під шубою:
- М’ясо нарізають дрібними кубиками, додати трохи майонезу і залишити на 10 хв.
- Лук-ріпка очищається від лушпиння і нарізається кубиками. Якщо лушпиння нарізку скропити оцтом і витримати 10-15 хв., То смак покращиться.
- Яблуко почистити від шкірки і натерти на крупній тертці.
- Сир подрібнюють за допомогою великої терки.
- Яйця натерти на крупно тертці.
- Викладати компоненти шарами: шар м’яса, цибуля, віджатий від оцту, яйця, терте яблуко, сирний шар. Між шарами викладається майонез.
- Натертим олією посипати останній ряд.
- Вистоювати в холодильнику не менше 3 годин.
- Оселедець під шубою як прикрасити? Трояндочками з яблук, кільцями цибулі.
Порада: для того, щоб терте яблуко не потемніло в очікуванні використання, його збризкують слабеньким оцтом (3%) або лимонним соком. В якості м’ясної наповнювача беруть відварені або обсмажені сорти червоного м’яса, відмінний смак дає копчена курка, шинка. Гурманам подобається додавати в салат відварний язик.
Приготування і як прикрасити салат під шубою
Морепродукти до смаку не всім. Але в поєднанні з овочами навіть прискіпливим людям блюдо буде до смаку. Просте в приготуванні, але поживна і незвичайне кулінарне творіння доречно на повсякденному столі, а з додаванням червоної ікри, його можна використовувати, як святковий.
Буде потрібно:
- 250 г креветок;
- 2 курячих яйця;
- 2 шт. картоплі середніх розмірів;
- 2 морквини середнього розміру;
- майонез;
- 70 г – червона ікра;
- лавровий листочок;
- 3-5 горошин чорного перцю і щіпка солі.
Приготування салату «Шуба для креветок» – рецепт:
- Креветки відварюються в підсоленій воді, куди додаються зазначені спеції;
- Креветки чистять і розрізають кожну навпіл. Великі можна розрізати на три-чотири частини;
- Картопля відварюється в мундирі, морквина в шкірці, охолоджуються і чиститься від шкірки;
- Подрібнити картоплю за допомогою великої терки;
- Подрібнити моркву на крупній тертці;
- Яйця відварюють, охолоджують і очищають від шкаралупи;
- Яйця подрібнюють на крупній тертці;
- Послідовність, як прикрасити салат оселедець під шубою з креветками: половина креветок; тонкий шар майонезу; шар картоплі; шар морквини; порубані яйця; майонез викладають після кожного шару; знову шар креветок з майонезом; ікру викладають на креветки.
- Наполягати не менше 5 годин на прохолоді (підійде холодильник).
Порада: яйця краще відварювати у воді з сіллю – так вони краще очистяться і стануть більш щільними.
Якщо картоплю відварити заздалегідь і на 3-4 години покласти в холодильник, то смак його в салаті покращиться.
Салат «Шуба без оселедця» для вегетаріанців
Моральні, смакові чи етичні міркування для багатьох людей є приводом відмовитися від вживання в їжу м’ясних і рибних продуктів. Але відмовлятися від смачного блюда з-за того, що в ньому присутня оселедець. Зовсім не обов’язково. Є рецепти приготування «шуби» без додавання оселедця. За смаком вегетаріанський варіант нітрохи не гірше, а в плані користі – набагато ефективніше.
Буде потрібно:
- 4 картоплі середньої величини;
- 2 морквини (розмір середній);
- 1 великий буряк;
- 100 г морської капусти;
- 150 г сиру типу «Здоров’я», «Сметанковий»;
- майонезний соус.
Рецепт і прикраса оселедця під шубою:
- Відварити картоплю в мундирі, дочекатися, поки остудити і очистити від шкірки;
- Подрібнити на тертці великого розміру;
- Запекти буряк з морквою у фользі і остудити. Кожен інгредієнт запікають окремо, оскільки буряк готується довше;
- Очистити від шкірки моркву і буряк, подрібнити на крупній тертці. Кожен овоч потрібно розміщувати в окремому посуді;
- Морську капусту треба порубати ножем на обробній дошці;
- Підготувати сир, натер його на крупній тертці;
- У салатницю для «шуби» викладають перший шар – це половина натертої картоплі;
- Другий шар – порубана морська капуста;
- Третім шаром викладається подрібнений сир;
- Останні шари – терта морквина і буряк;
- Між шарами викладають майонез. Змащувати соусом треба рясно – овочі відмінно його вберуть.
- Прикрасити оселедець під шубою можна трояндочкою з найтонших скибочок лимона, порубаним чорносливом або подрібненими горіхами.
Порада: замість традиційного майонезу, купленого в магазині, вегетаріанці можуть приготувати соус самостійно. Готується він на основі нежирної сметани. Знадобиться стандартна баночка 250 г, в неї додають половину чайної ложки солі, по третині чайної ложки меленого перцю (чорного), куркуми, 1 ст. л. цукру, пару столових ложок рослинного масла (краще оливкового). При наявності спеції асафетида – додавання її в соус додасть майонезу пікантності.
Салат під шубою вимагає просочення, тому готувати його треба за кілька годин перед подачею на стіл. Якщо часу немає, то при готуванні можна змішати кожен компонент з соусом і тільки потім викладати шари.
Якщо в рецепті присутній буряк і цибулю, то для поліпшення смаку, їх маринують в слабкому розчині оцту.
Салат під шубою як прикрасити? Прикрашати салат можна будь-якими доступними способами: майонезна сіточка, прикраси з лимонних скибочок, красиво нарізаних маслин, морквяні, білкові квіти, подрібнений волоський горіх, натертий жовток яйця.