Фрітатта – це вже не омлет, але ще й не запіканка, а щось середнє між одним і іншим. Придумали це просте і смачне блюдо практичні італійці, і, як і в піцу, додавали в нього все, що знаходилося під рукою. Основою для фрітатта може бути варений рис або паста, будь-які овочі, картопля з шинкою, риба, сир. Заливається основа-начинка збитими яйцями, які змішують або з тертим сиром або розводять молоком, додають сметану. Якщо дотримуватися правил приготування, то доводити до готовності фрітатту потрібно в духовці, і бажано під грилем, щоб зверху утворилася рум’яна кірочка. Але заради невеликої порції духовку гріти не варто, фрітатту можна приготувати і на сковороді під кришкою.
Кухня: Італійська.
Інгредієнти на 1 порцію:
- яйця – 2 шт
- кабачок або цукіні (невеликий) – 1 шт
- цибуля – 1 шт
- сметана – 2 ст. л.
- свіжа зелень – невеликий пучок
- сіль за смаком
- мелений перець – щіпка
- сушений базилік – щіпка
- морква варена (невелика) – половинка
- масло рослинне – 2-3 ст. л.
приготування:
- Дрібними кубиками або тонкими півкільцями наріжте ріпчасту цибулю.
- Якщо у кабачка або цукіні шкірка груба, її потрібно зрізати, а насіння видалити. Молоденькі плоди чистити не потрібно. Наріжте кабачок кружечками і потім наріжте соломкою.
- Щоб не відволікатися під час обсмажування овочів, омлетну суміш приготуйте заздалегідь. Розбийте в миску два яйця. Збийте їх віночком і додайте сметану. Можна замість сметани влити 3-4 ст. л. молока. Знову все збийте.
- Зелень для фрітатта підійде будь-яка – кріп, петрушка, дрібно нарізану зелену цибулю. Якщо немає свіжої зелені, покладіть заморожену або сушену. Для яскравості додайте трохи тертої моркви або шматочки болгарського перцю. Посоліть за смаком, приправте меленим перцем і базиліком (або іншими пряними травами).
- Розігрійте в сковороді 2-3 ст. л. рослинного масла. Викладіть цибулю і обсмажуйте його на невеликому вогні до легкого зміни кольору (підсмажувати не потрібно).
- Коли цибуля стане прозорою, викладіть кабачки. Продовжуйте обсмажувати до м’якості кабачків. Щоб овочі швидше приготувалися, накрийте сковороду кришкою.
- Вилийте в сковорідку омлетну суміш. Накрийте кришкою, на тихому вогні доведіть до готовності. Верх фрітатта повинен стати щільним.
- Готову фрітатту відразу ж перекладайте на тарілку. Подавайте з овочевим салатом, свіжими овочами або томатним соусом.
-
На замітку:
- за таким же принципом готується фрітатта з будь-якою начинкою. Спочатку начинка доводиться до готовності, потім виливається омлетную суміш. Якщо хочете щоб омлет був більш щільним, розітріть столову ложку борошна (без гірки) з молоком або сметаною і змішайте з омлетной сумішшю.
- також з яєць на сніданок можна приготувати омлет з помідорами чері і пармезаном або яєчню базіку.