Я дуже люблю каву в самих різних варіантах. Мені подобається все – від еспрессо до морозива з кавовим смаком. Але мій фаворит – кава з молоком. Особливо якщо це латте макіато з його повітряної ніжною пінкою. До недавнього часу була впевнена – цей напій готується тільки в кафе на спеціальному обладнанні. Вважала я так до тих пір, поки один, який працює в такому закладі, не розповів, як зробити смачний макиато самостійно!
Латте макиато – неймовірно смачну каву з молоком або молочний кава! Що це таке насправді? Взагалі назва цього напою перекладається як «заплямований кави» з-за того, що коли в молочну піну вливають міцну каву, в ній залишається коричневе плямочка. Але сам латте макіато примітний не цим, а тим, як барвисто розташовуються його шари в айриш-келиху.
Такі переходи шарів стануть більш чіткими, якщо ви віддасте перевагу мелену каву розчинного, але взагалі створення цього напою призначалося для дітей, щоб і вони могли нарівні з дорослими пити каву, не побоюючись кофеїну.
Готується смачний напій в домашніх умовах за лічені хвилини, і ви завжди зможете почастувати їм несподіваних гостей, маючи під рукою необхідні продукти для його створення і міксер. Також зверніть увагу на рецепт молочного кави з халвою по-турецьки, яким ви також зможете здивувати гостей.
Складові:
- молоко – 300 мл
- цукровий пісок – за смаком
- кава розчинна або мелений – за смаком.
Як приготувати:
- Насамперед перелийте молоко в сотейник, казан або іншу невелику ємність, і помістіть все на маленький вогонь. Молоко необхідно довести до гарячого стану, але не до кипіння. Поки воно нагріється, ви як раз приготуєте кави.
- Так як кава необхідно буде наливати в піну, запарити його в посуді з носиком – бажано в турці або графині. Відміряємо необхідне на дві кружки кількість сухого кави і всипаємо його в посуд.
- Туди ж додаємо цукровий пісок за смаком. Кориця або ванільний цукор теж не зіпсують нам картину.
- Заливаємо кави крутим окропом. Звичну кількість води потрібно зменшити в два рази – її замінить молоко.
- В цей час молоко якраз нагріється – відразу ж переливаємо його в ємність і починаємо збивати міксером на найвищій швидкості.
- Через 2-3 хвилини на поверхні молока утворюється густа пишна піна. Збивайте ще 1 хвилину і вимикайте міксер.
- Налийте з ємності молоко в айриш-келихи або просто високі скляні стакани.
- Викладіть ложкою на них піну.
- Влийте гаряче кави. Діяти необхідно швидко, так як кава повинна бути більш гарячої, ніж молоко, щоб вийшли шари.
- Латте макиато повністю готовий – прикрасьте піну на ньому меленою корицею, тертим шоколадом або кокосовою стружкою.
Чим відрізняється латте від латте макіато
- Нерідко латте макиято плутають з латте, тому важливо знати, що між цими двома напоями є істотні відмінності. Основне полягає в тому, що закладка інгредієнтів відбувається по-різному: в латте макиято в гаряче молоко вливають каву, а в латте – навпаки. В результаті латте макиято – це шаруватий напій, в якому черговість молоко-кава-молочна піна строго дотримується, а латте з суцільною консистенцією.
- Є різниця і в смаку. Латте готують обов’язково з кавою еспрессо, додаючи молока набагато менше ніж в макиято. Якщо говорити простіше, то більш ніжний макиято – варіант для дітей, а латте – вибір дорослих шанувальників кави.
- Як правильно подавати і пити ці напої? Тут теж проявляється різниця. Латте подають в чашках, а ось макиато – в спеціальних високих келихах або склянках. Перший п’ють просто через край чашки, а другий – через соломинку, щоб відчути різницю смаку в шарах. Іноді макиато перемішують, але, як вважають гурмани, це робити не варто – втрачається сенс шаруватості.