Торт медовик з чарівними нотками меду і сметани, можна легко і швидко приготувати в домашніх умовах. Ексклюзивний святковий десерт захоплює сплавом простоти і геніальності.
Торт медовик родом з мого далекого дитинства. Його пекли тільки у свята, причому напередодні, щоб він встиг за ніч просочитися. А для крему використовували виключно сільську сметану. Завдяки сметані у торта з’являється легка приємна кислинка, яка так незвичайно поєднується з м’якими медовими нотками.
Оскільки крем для медовика в цьому рецепті буде приготовлений не з сільської, а зі звичайної сметани, потрібно застосувати одну хитрість, щоб вона стала гущі. Видалити надлишки рідини можна легко, якщо підвісити сметану в холщёвой серветці на кілька годин.
Щоб коржі особливо м’які і пористими, борошно для тесту використовують з розпушувачем, самопіднімальних. Свою назву цей торт повністю виправдовує, оскільки має яскраво виражений медовий смак.
Складові:
для коржів:
- мед – 245 г
- яйця – 3 шт.
- вершкове масло – 90 г
- борошно з розпушувачем (самоподнімающася) – 440 г
- розпушувач – 1 ч. л.
Для крему:
- сметана – 750 г
- цукор – 140 г
Для прикрас:
- какао – порошок – 3 ст. л.
Рецепт приготування
- Якщо для крему ви збираєтеся використовувати не сільську, а магазинну сметану, заздалегідь подбайте про те, щоб видалити з неї зайву вологу. Глибоку миску вистелити щільною білою тканиною, вилийте сметану (750 г), зав’яжіть її у вузлик і підвісьте на 10 – 12 годин.
- Самопіднімальних борошно з’єднайте з 1 ч. Л. розпушувача.
- Збийте яйця.
- Додайте мед, продовжуючи збивати яйця.
- Коли яйця з медом повністю змішаються, зупиніть міксер, змініть насадку, встановіть лопатку для замішування тіста. Підсипаючи потроху борошно, почніть замішувати м’яке тісто.
- Коли тісто стане досить густим, додайте до нього шматочки розм’якшеного вершкового масла.
- Пісочне тісто для медовика готове. Завдяки меду воно виходить дуже м’яке і еластичне.
- Тісто скачайте в кулю.
- Розділіть тісто на 8 рівних частин.
- Скачайте з них 8 кульок.
- Розкачайте тісто в тонкий коло товщиною 2 мм, діаметром 20 см.
- Випікайте коржі по черзі при температурі 200 градусів по 5 – 6 хв. кожен. З випеченого коржа відразу, поки він ще гарячий, виріжте коло, використовуючи для цього будь-який підручний засіб, наприклад кришку від каструлі. Обрізки від коржів зберіть, з них ви потім будете робити крихту для посипання медовика.
- Готові коржі остудіть.
- Загусла після проведеної процедури зневоднення сметану, збийте з цукром.
- Отриманим кремом рясно змастіть медові коржі.
- Обрізки від коржів підсушіть і підрум’яньте в духовці 3 – 4 хв.
- Подрібніть обрізки в блендері в крихту.
- Посипте отриманої крихтою медовик з усіх боків – і зверху, і з боків.
- Щоб прикрасити медовик посипкою з какао порошку, виріжте трафарет з паперу, вирізавши круг і склавши його в 8 шарів, так само, як вирізають з паперу сніжинки. Трафарет покладіть на медовик, зміцните, придавивши його, щоб він тримався.
- Порошок какао покладіть в сито і просійте над трафаретом. Замість какао-порошку можна використовувати цукрову пудру.
- Зніміть трафарет.
- Медовик зі смаком справжнього меду готовий. Ласкаво просимо в дитинство!
Господині на замітку:
- Замість какао для прикраси торта можна використовувати кокосову стружку.
- Крем вийде більш ароматним, якщо в нього додати ванілін (на кінчику ножа), або 2 столові ложки хорошого коньяку або лікеру.
- Облагородити смак торта можна шляхом додавання волоських горіхів. Візьміть 30 шт. горіхів, злегка обсмажте (прокалите) на сухій сковороді, потім дрібно порубати і посипте горіхами між коржами.
- Медовий торт відмінно доповнює смак чорносливу. Запарте окропом 15 сушених слив на 20 хвилин. Злийте воду, промокніть чорнослив серветкою, дрібно порубати і покладіть шматочки чорносливу між коржами.