Торт медовик з чарівними нотками меду і сметани, можна легко і швидко приготувати в домашніх умовах. Ексклюзивний святковий десерт захоплює сплавом простоти і геніальності.
Торт медовик родом з мого далекого дитинства. Його пекли тільки у свята, причому напередодні, щоб він встиг за ніч просочитися. А для крему використовували виключно сільську сметану. Завдяки сметані у торта з’являється легка приємна кислинка, яка так незвичайно поєднується з м’якими медовими нотками.
Оскільки крем для медовика в цьому рецепті буде приготовлений не з сільської, а зі звичайної сметани, потрібно застосувати одну хитрість, щоб вона стала гущі. Видалити надлишки рідини можна легко, якщо підвісити сметану в холщёвой серветці на кілька годин.
Щоб коржі особливо м’які і пористими, борошно для тесту використовують з розпушувачем, самопіднімальних. Свою назву цей торт повністю виправдовує, оскільки має яскраво виражений медовий смак.
Складові:
для коржів:
- мед – 245 г
- яйця – 3 шт.
- вершкове масло – 90 г
- борошно з розпушувачем (самоподнімающася) – 440 г
- розпушувач – 1 ч. л.
Для крему:
- сметана – 750 г
- цукор – 140 г
Для прикрас:
- какао – порошок – 3 ст. л.
Рецепт приготування
Якщо для крему ви збираєтеся використовувати не сільську, а магазинну сметану, заздалегідь подбайте про те, щоб видалити з неї зайву вологу. Глибоку миску вистелити щільною білою тканиною, вилийте сметану (750 г), зав’яжіть її у вузлик і підвісьте на 10 – 12 годин.
Самопіднімальних борошно з’єднайте з 1 ч. Л. розпушувача.
Збийте яйця.
Додайте мед, продовжуючи збивати яйця.
Коли яйця з медом повністю змішаються, зупиніть міксер, змініть насадку, встановіть лопатку для замішування тіста. Підсипаючи потроху борошно, почніть замішувати м’яке тісто.
Коли тісто стане досить густим, додайте до нього шматочки розм’якшеного вершкового масла.
Пісочне тісто для медовика готове. Завдяки меду воно виходить дуже м’яке і еластичне.
Тісто скачайте в кулю.
Розділіть тісто на 8 рівних частин.
Скачайте з них 8 кульок.
Розкачайте тісто в тонкий коло товщиною 2 мм, діаметром 20 см.
Випікайте коржі по черзі при температурі 200 градусів по 5 – 6 хв. кожен. З випеченого коржа відразу, поки він ще гарячий, виріжте коло, використовуючи для цього будь-який підручний засіб, наприклад кришку від каструлі. Обрізки від коржів зберіть, з них ви потім будете робити крихту для посипання медовика.
Готові коржі остудіть.
Загусла після проведеної процедури зневоднення сметану, збийте з цукром.
Отриманим кремом рясно змастіть медові коржі.
Обрізки від коржів підсушіть і підрум’яньте в духовці 3 – 4 хв.
Подрібніть обрізки в блендері в крихту.
Посипте отриманої крихтою медовик з усіх боків – і зверху, і з боків.
Щоб прикрасити медовик посипкою з какао порошку, виріжте трафарет з паперу, вирізавши круг і склавши його в 8 шарів, так само, як вирізають з паперу сніжинки. Трафарет покладіть на медовик, зміцните, придавивши його, щоб він тримався.
Порошок какао покладіть в сито і просійте над трафаретом. Замість какао-порошку можна використовувати цукрову пудру.
Зніміть трафарет.
- Медовик зі смаком справжнього меду готовий. Ласкаво просимо в дитинство!
Господині на замітку:
- Замість какао для прикраси торта можна використовувати кокосову стружку.
- Крем вийде більш ароматним, якщо в нього додати ванілін (на кінчику ножа), або 2 столові ложки хорошого коньяку або лікеру.
- Облагородити смак торта можна шляхом додавання волоських горіхів. Візьміть 30 шт. горіхів, злегка обсмажте (прокалите) на сухій сковороді, потім дрібно порубати і посипте горіхами між коржами.
- Медовий торт відмінно доповнює смак чорносливу. Запарте окропом 15 сушених слив на 20 хвилин. Злийте воду, промокніть чорнослив серветкою, дрібно порубати і покладіть шматочки чорносливу між коржами.