Рецепт гострої бурякової сальси з лимонним соком – відмінне доповнення до запеченої риби або м’яса.
Буряк – наш рідний коренеплід з розкішних квітів і солодкуватим смаком, найчастіше використовувана для приготування смачного домашнього борщу і салатів. Пропоную в цей раз використовувати її в новій якості, як основу для гострого соусу – сальси. Вона розкривається в ньому в усій красі. Пекучість гіркого перцю і солодкість буряка – як два темпераментних партнера в однойменному танці. Смак несподівано цікавий, тому рекомендую вам обов’язково приготувати сальсу з буряка і спробувати це блюдо.
Складові:
- буряк середнього розміру – 1 штука (близько 300 грам)
- гіркий червоний перець сорту чилі – ½ стручка
- сік лимона – 2 столові ложки
- рослинне масло – 2 столові ложки
- зелень цибулі – кілька пір’я
- лимонна сіль – за смаком
- чорний мелений перець – за смаком.
приготування:
- Буряк добре помити під струменем проточної води, можна навіть добре потерти чистої кухонної губкою, обсушити паперовим рушником.
- Чисту буряк загорнути у фольгу, покласти на деко і запікати в розігрітій до 180 градусів духовці близько 2 годин до готовності, буряк повинна стати м’якою.
- Запечену буряк повністю остудити. Коли буряк охолоне, обрізати її з обох кінців і почистити.
- Очищену запечену буряк нарізати невеликими кубиками розміром близько 0,7 * 0,7 * 0,7 сантиметрів. Нарізані кубики буряка скласти в невелику чашку.
- Червоний гіркий перець чилі помити, обсушити, дрібно нарізати.
- Пір’я зеленої цибулі помити, обсушити паперовим рушником, дрібно нарізати.
- Дрібно нарізані зелену цибулю і гіркий червоний перець чилі додати до нарізаною невеликими кубиками буряку.
- Приготувати заправку для бурякової сальси. У невелику ємність налити необхідну кількість рослинного масла і лимонного соку, додати за смаком чорний мелений перець і лимонну сіль, добре збити віночком або вилкою.
- Приготовану заправку додати в чашку з буряком, гірким червоним перцем чилі і зеленою цибулею, добре перемішати і залишити настоюватися на мінімум 20 хвилин.
Господині на замітку:
- час запікання буряка залежить від її свіжості і розмірів;
- якщо ви пофарбували руки при чищенні буряка, то їх можна очистити, протерши оцтом або лимонним соком; також вам на допомогу стаття про те, як очистити руки від буряка;
- якщо ви ще не приготували лимонну сіль, використовуйте просту;
- сальса з буряка – відмінне доповнення до м’яса, риби, макаронів, картоплі або перекусу з вареними яйцями.