Про користь гарбуза відомо вже давно, але як зробити, щоб дитина її не просто їв, а вимагав добавки? Дуже просто. Її необхідно приготувати з іншими продуктами. Наприклад, як в даному рецепті гарбуза, запеченої з медом, горіхами, сухофруктами – смак додаткових компонентів після термічної обробки буде сильнішим і насиченим, що спричинить за собою повну нейтралізацію присмаку гарбуза. Разом з тим цей чудо продукт додасть десерту особливої легкості та пікантності. Десерт подається як в теплому, так і холодному вигляді. Таке блюдо може бути рекомендовано для сніданків або полуденків.
Складові:
- гарбуз – 200 г
- чорнослив – 100 г
- родзинки – ½ склянки
- волоські горіхи – 1 стакан
- масло – 2 ст.л.
- квітковий мед – 3-4 ст.л.
- насіння білого кунжуту (для прикраси) – 1 ч.л.
Спосіб приготування:
Спочатку вимийте сухофрукти. Візьміть сито викладіть на нього родзинки і чорнослив і ретельно промийте в проточній воді. Висушіть фрукти паперовим рушником або поставте сито в миску / каструлю таким чином, щоб вся зайва волога скла вниз.
Гарбуз очистите від шкірки і насіння і наріжте дрібними кубиками (не більше 1 см), покладіть її на дно вогнетривкої форми для випікання.
Великого розміру чорнослив розріжте навпіл, але не занадто дрібно (так, щоб в процесі випікання він не розтікся і не втратив форму), і додайте до гарбузі.
Слідом викладіть родзинки.
Далі візьміть волоські горіхи, промийте їх у воді, висушіть і відправте до сухофруктів.
Для того щоб блюдо стало більш ароматним і солодким, додайте квітковий або будь-який інший мед. Потім додайте пару шматочків бутербродного масла. Не бійтеся переборщити: від масла десерт стане тільки м’якше і ніжніше на смак.
Акуратно перемішайте всі інгредієнти і накрийте форму спеціальною кришкою (для використання в духовці) або звичайною фольгою (блискучою стороною вгору).
За допомогою шпажки або зубочистки наколи фольгу в декількох місцях, щоб зайва волога без праці виходила назовні (при цьому притримуйте краю фольги, щоб вона не завалилась в середину).
Розігрійте духовку до 180º С і поставте в неї форму. Запікайте під фольгою / кришкою протягом 25-30 хвилин, потім обережно її зніміть і продовжуйте запікати ще 10-15 хвилин. Не забувайте пробувати готовність гарбуза: вона повинна бути м’якою на смак. Після того, як забрали фольгу з форми – помішуйте блюдо кожні 3-5 хвилин (це позбавить від підгоряння, а всі інгредієнти пропекутся рівномірно).
- Медовий десерт гарбуз з сухофруктами – готовий! Подавайте десерт порційно в десертних тарілках або піалах разом з ароматним нектаром, в якому він запікається. Перед подачею на стіл додатково прикрасьте нугу насінням кунжуту. Солодкого всім апетиту!
На замітку:
- При виборі сухофруктів слід дотримуватися наступних рекомендацій: їх колір повинен бути не дуже яскравим і блискучим (для яскравості додають діоксид сірки, який токсичний для організму людини);
- Чорнослив вибирайте з кісточкою – він смачніший;
- Ретельно промивайте сухофрукти в проточній воді, а краще замочіть їх перед приготуванням або вживанням в теплій воді на 30 хвилин.
Готувала Тетяна Володіна.