Про що, якщо не про солянці, можна мріяти, повертаючись на кухню з вулиці з першими заморозками? Навариста, густа, ароматна, з яскравим смаком … Разом зі щами і борщами солянки ділять першість серед найбільш популярних і улюблених нами перших страв. Літо скінчилося і хочеться підкріпитися грунтовно. Настав час довгих в приготуванні і харизматичних супів.
Але в цей раз мова піде про солянці рибної … Вона якось рідше зустрічається, ніж солянка збірна з різних м’ясних продуктів, але вона більш дієтично, легша, але ніяк не менше смачна. І нюансів приготування в цьому випадку ніяк не менше. Правильні продукти, правильна технологія, правильний настрій гарантують чудовий результат. А в результаті рибна солянка міцно закріпиться в списку улюблених супів на вашій кухні. І ви обов’язково знайдете свій особистий рецепт, тому що бажання і часу для експериментів буде більш ніж достатньо.
Складові:
- голова, хребет і хвіст однієї форелі (сьомги)
- 200 г філе копченої форелі, сьомги, палтуса або мідій
- 1 велика цибулина
- 2 великих картоплини
- 1 велика морква
- 4 солоних середніх огірка
- 1 великий стиглий помідор
- 1 ч.л. суміші сухих овочів або спецій для перших страв
- лавровий лист і сіль за смаком
- сметана, зелень, лимон і каперси для подачі
- близько 2 л води.
Для приготування знадобиться:
- каструля на 4 літри
- 2 сковороди з кришками для овочів
- обробна дошка, овощечистка, ніж, терка, ополоник, сито
- піали для подачі.
приготування
Рибні частини вимити, обсушити. Скласти голову, хребет і хвіст риби в каструлю, залити водою, закрити кришкою і поставити на невеликий вогонь. Довести рибу до кипіння, варити на повільному вогні хвилин 15-20 до готовності. Рибу і кістки вийняти з бульйону шумівкою, бульйон при необхідності процідити. Картоплю очистити, нарізати кубиками і відправити в бульйон. Довести до кипіння і варити на повільному вогні. Рибу розібрати від кісток і повернути м’ясо назад в каструлю до картоплі.
У цей час вимити, обтерти і очистити інші овочі. Поставити на вогонь сковорідки.
Цибулю порізати кубиком. Викласти цибулю на розігріту сковороду, влити ополоник бульйону, накрити кришкою і тушкувати.
Натерти на дрібній тертці моркву і додати до цибулі. Помідор порізати на дрібні кубики і відправити до овочів. Додати суху овочеву суміш. Додати ще ополоник бульйону і тушкувати до майже готовності, помішуючи, на повільному вогні.
Солоні огірки потерти на крупній тертці і відправити на другу сковороду. Тушкувати під кришкою до м’якості, при необхідності можна додати води або розсолу від огірків.
Додати в солянку овочі з обох сковорідок, розмішати, варити кілька хвилин. Потім виправити солянку на сіль, додати лавровий лист. Варити солянку ще хвилин 5-7, потім вимкнути і дати настоятися хвилин 10. Лавровий лист вийняти.
У сервіровки піали розкласти шматочки філе копченої риби або морепродукти. Добавка копченостей такій подачі забезпечить легкий аромат копченої риби, зробить солянку більш пікантною і насиченою на смак.
Розлити рибну солянку, зверху накрити зеленню, лимонами і каперсами. Можна подати до солянці сметану, але це за бажанням, а ось свіжий чорний хліб обов’язковий! Смачного!
Порада: Зробити смак рибної солянки з форелі більш «копченим» можна також, поклавши спочатку в бульйон шматочок або хвостик копченої риби на кісточці або копчений хребет форелі. Потім його видаляють з бульйону і викидають, але аромат у такий солянки буде просто незабутнім!