Приголомшливо смачні східні солодощі з тіста кадаіф з начинкою з сиру – все це турецька десерт кюнефе.
Кінець травня, саме час помріяти про літній відпочинок! Куди б вирушила я – в Туреччину! Ласкаве море, тепле сонце, затишний готель з системою «все включено», подібний до казкового світу, з якого не хочеться повертатися в реальність, день, що починається обов’язково з чудового турецької кави зі всілякими турецькими солодощами … Мрії, мрії … А за вікном уже який день ллє дощ, на небі грізні хмари, в руках – каталог турецьких готелів … А чому б НЕ побалувати себе чимось турецьким ?! Сказано зроблено. І ось на столі дивовижне блюдо – кюнефе, приготоване з незвичайного прісного тіста у вигляді найтоншої вермішелі – кадаіф (Tel Kadayif), яким раніше тільки султани могли собі дозволити пригощати своїх гаремних наложниць цим смачним ласощами. А чим ми гірші ?! Почаювати і помріємо, а раптом мрії здійсняться!
Складові:
- тісто кадаіф заморожене – 1 упаковка (близько 450 грам)
- масло вершкове – 250 грам
для начинки:
- сир – 0,5 кілограм
для сиропу:
- цукор-пісок – 200 грам
- вода – 80 мілілітрів
- терта цедра лимона – 1 столова ложка
- сік лимона – 50 мілілітрів.
приготування
- Розморозити повністю тісто кадаіф прямо в целофановій упаковці. Розморожування тесту займе близько 2-х годин.
- Поки тісто кадаіф розморожується, приготувати сироп. У сотейник насипати необхідну кількість цукру – піску, налити води, додати терту цедру лимона, перемішати дерев’яною ложкою і поставити на газ. Уварити сироп на повільному вогні протягом 4-5 хвилин, помішуючи час від часу. В кінці варіння додати в сироп сік лимона, добре перемішати і залишити остигати до кімнатної температури.
- Сир подрібнити за допомогою блендера в однорідну масу або протерти через сито. У невеликому сотейнику розтопити на повільному вогні вершкове масло, не доводячи його до кипіння.
- Розморожене тісто кадаіф викласти у велику чашку і «взворошіть» – розділити на нитки.
- Тісто кадаіф полити розтопленим вершковим маслом і добре перемішати його чистими руками. Волокна тесту повинні добре і рівномірно просочитися вершковим маслом.
- У форму для випічки, надіслану папером для випічки, викласти ½ частина просоченого вершковим маслом тесту кадаіф, злегка його утрамбувати.
- Поверх тесту викласти рівномірно сир, залишаючи близько 5 міліметрів від краю форми для випічки.
- Поверх сирної начинки викласти тісто кадаіф, придавлюючи його руками.
- Випікати кюнефе в розігрітій до 180 градусів духовці близько 30-40 хвилин, до зарум’янювання.
- Форму для випічки з готовим, ще гарячим кюнефе вийняти з духовки і залити рівномірно приготованим остиглим сиропом. Залишити просочуватися на 1-2 години.
- Розрізати кюнефе на порційні шматочки, подати на стіл. Приємного апетиту або Аfiyet olsun!
Господині на замітку:
- сир можна замінити рікоттою, моцарелою або козячим сиром;
- форму для випічки краще вибрати таку, в якій можна подати кюнефе на стіл. В цьому випадку можна не використовувати папір для випічки.